Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 29,50 LEI
Autor(i): Nadia Cerasela Anitei
Editura: Lumen
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 184 pagini
Categorii: Finante - Banci, Economie
Lucrarea „Institutii Financiare Internationale” reprezinta o abordare integrativa a subiectului privind institutiile financiare internationale, ingloband notiuni importante cu referire la sistemul monetar international, fondul monetar international si alte institutii financiare internationale. Acest volum isi propune aprofundarea domeniului activitatii institutiilor financiare internationale. „Institutii Financiare Internationale” se adreseaza, circuitului universitar, fiind destinata studentilor de la studiile de licenta, de la specializarile in domeniul financiar -bancar, doctoranzilor, cadrelor didactice, cercetatorilor, dar si specialistilor in domeniu, precum si tuturor celor interesati de aceasta arie de activitate.
In primul capitol al cartii sunt tratate notiuni despre sistemul monetar international, respectiv conceptul si aparitia sistemului monetar international, aurul si sistemele banesti bazate pe aur, etalonul aur – moneda, etalonul aur – lingouri, etalonul aur – devize, criza aurului monetar si anii de tranzitie, cursurile de schimb flotante, sistemele banesti nationale. Adoptarea aurului ca instrument de plata in schimburile internationale a facut ca marfa importata dintr-o tara sa fie schimbata pe o marfa standard, unanim recunoscuta: aurul. Aurul a fost deci consacrat pe scara larga ca instrument de plata cu caracter international in cadrul sistemelor banesti bazate pe etalonul aur. In cadrul etalonului aur – moneda, aurul a servit in mod curent la platile internationale si la echilibrarea balantei de plati. Acest etalon a fost adoptat in Romania prin modificarea din 15 iunie 1890 a legii de constituire a Bancii Nationale a Romaniei.
Sistemul Monetar International utilizeaza in prezent un etalon national si unul propriu, in ambele cazuri el fiind rezultatul activitatii economice din una sau mai multe economii nationale, fiind institutionalizat in contextul unor factori economici si monetari interni si externi economiilor in cauza. Deci, locul etalonului aur – devize a fost preluat de etalonul putere de cumparare. Rezulta de aici un etalon care reflecta mai bine capacitatea reala a economiei emitente, dar care nu mai prezinta acea stabilitate in timp, specifica, de altfel, vechiului sistem.
Fondul Monetar International reprezinta o organizatie internationala din cadrul Natiunilor Unite creata pe baza acordului Conferintei monetare si financiare din anul 1944 de la Bretton Woods, SUA pentru a facilita cooperarea valutar-financiara dintre tarile membre.
Corporatia Financiara Internationala (IFC) are ca mandat extinderea dezvoltarii economice prin sectorul privat. IFC investeste in proiecte din regiuni si sectoare deservite insuficient de investitiile private si gaseste modalitati noi de a dezvolta oportunitati promitatoare pe pietele considerate prea riscante de catre investitorii comerciali in absenta participarii IFC.
Capitolul II se centreaza pe o prezentare globala a activitatii Bancii Mondiale in Romania in perioada de tranzitie. Aceasta a dus la cresterea portofoliului actiunilor Bancii care a ajuns la 30, cu un total al sumelor angajate ce depaseste 3 miliarde de dolari, din care circa un miliard reprezinta volumul finantarii celor 21 de proiecte aflare in derulare. Banca Mondiala isi foloseste resursele financiare, personalul si cunostintele acumulate pentru a ajuta realizarea in tari in curs de dezvoltare precum Romania, a unei cresteri economice stabile, durabile si echitabile iar, prin imprumuturi, consultanta in materie de politici si asistenta tehnica se sprijina o gama larga de programe de reducere a saraciei si ridicare a standardului de viata in aceste tari.
Eficienta Bancii Mondiale, ca institutie internationala, depinde de modul in care sunt luati in seama toti actionarii si de preocuparea tuturor obiectivelor. Rolul viitor al Bancii este cuprins in mare parte in definirea a trei concepte in Articolele de Constituire si anume: dezvoltare, probleme politice, consideratii economice.
Ultimul capitol consta in expunerea celor mai reprezentative informatii despre alte institutii financiare internationale precum: Banca Reglementarilor Internationale Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD/EBRD), Banca Inter-Americana de Dezvoltare (BID), Banca Asiatica pentru Dezvoltare, Banca Africana de Dezvoltare, Sistemul Economic Latino - American, Piata comuna a statelor din zona Caraibelor, Piata Comuna a Americii Centrale, Pactul Andin, Comunitatea Est - Africana, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Cartea „Institutii Financiare Internationale”, autor Nadia Cerasela ANI?EI, prevede o serie de aspecte care vizeaza nu doar introducerea in domeniul activitatii institutiilor financiare internationale, ci si subiecte actuale in literatura de specialitate, emitand, totodata si unele teme de discutie, in special cu privire la tendintele viitoare. Astfel, prin stilul de abordare a problematicii in mod accesibil, sistematic si gradual, lucrarea poate fi de interes pentru un public mai larg. Editura Lumen va invita sa cititi aceasta carte.
Dr. Antonio Sandu
Directorul Editurii Lumen
Comandă online Institutii Financiare Internationale la 29,50 lei scrisă de Nadia Cerasela Anitei, tiparită la editura Lumen în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Institutii Financiare Internationale nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Evaziunea fiscală între legalitate şi infracţiune
Universul Juridic
Nadia Cerasela Anitei, Nadia-Cerasela Aniţei, Roxana Elena Lazăr
9786063912559
294 pagini
An: 2023
Finantele intreprinderilor
Didactica si Pedagogica
206 pagini
An: 1993
Asigurari
Sitech
Gulei Gradinaru Gheorghe
326 pagini
An: 2007
Finante internationale. Manual universitar pentru invatamantul frecventa redusa
Sitech
Daniela Pîrvu
154 pagini
An: 2010
Finante publice, Editia a IV-a
Didactica si Pedagogica
666 pagini
An: 2004
Lexicon de finante-credit, contabilitate si informatica financiar-contabila, Volumele I si II
Didactica si Pedagogica
Gh. D. Bistriceanu, C. G. Demetrescu
364 pagini
An: 1981
Economie politica, Volumul I
Fundatiei Romania de Maine
Constantin Enache
328 pagini
An: 2009
Noi modele statistice in studiul durabilitatii produselor
Academiei Republicii Socialiste Romania
Viorel Gh. Voda
156 pagini
An: 1980
Managementul administratiei publice - curs universitar -
Sitech
Stoica Ion
212 pagini
An: 2010
Finantele intreprinderilor
Didactica si Pedagogica
206 pagini
An: 1993
Organizarea si rolul institutiilor si autoritatilor administratiei publice - Note de curs
Universitatea din Bucuresti
Romeo Paul Postelnicu
49 pagini
An: 2005