Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 32,70 LEI
Autor(i): Mihai-Romulus Vadean
Editura: Lumen
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 280 pagini
ISBN: 9789731662732
Categorii: Relatii internationale, Politică
Volumul analizeaza relatiile romano-ungare dupa evenimentele din 1989 din perspectiva integrarii celor doua state in structurile europene si euroatlantice, context in care au fost identificate opt etape in ceea ce priveste stabilirea unui cadru de dialog benefic vizand dezvoltarea economica, politica si sociala.
Premisele de la care a plecat autorul in realizarea lucrarii sunt date de invatamintele pe care le-a degajat procesul integrarii europene privitoare la caracterul solidar, inclusiv si gradual al integrarii noilor membri, la depasirea surselor de tensiune dintre parteneri la crearea unor probleme comune cu ale acestora cu Uniunea Europeana, pe care sa le solutioneze intr-o maniera specifica spiritului european.
Pe parcursul lucrarii a fost prezentat modul in care Romania si Ungaria au fost primite in NATO si Uniunea Europeana, in timp ce Romania si Ungaria aveau diferende legate de situatia minoritatii maghiare din Romania, cele doua organisme internationale aveau in atentie un plan ce cuprindea securizarea Europei Centrale si de Est. Astfel, in 1993, prin Consiliul European de la Copenhaga, Uniunea Europeana a anuntat principiul extinderii Uniunii Europene spre tarile din Europa Centrala si de Est, dar a definit si criteriile pe care tarile candidate vor trebui sa le indeplineasca pentru a deveni membri ai Comunitatii. Astfel, avand in vedere trecutul istoric al celor doua state, precum si „umbra Trianonului” care s-a aflat (si inca se afla) in centrul relatiilor bilaterale, se incearca sa distingerea catorva etape in relatiile romano-ungare, in perioada de dupa 1989. Trebuie facuta o distinctie clara, pentru Ungaria Tratatul de la Trianon nu este un tratat, ci un „dictat”, in urma careia Ungariei i-au fost rapite teritorii care sunt considerate de drept ungare.
Lucrarea analizeaza detaliat raporturile complexe dintre Romania si Ungaria, precum si institutiile europene pentru a pune in relief ideea ca in etapele istorice parcurse pana astazi ori de cate ori a fost pus in lucru un spirit pragmatic si o privire spre viitor, ambele tari au avut de castigat.
Daca revedem etapele parcurse de Romania si Ungaria in ceea ce priveste stabilirea unui cadru de dialog benefic in ceea ce priveste dezvoltarea economic, politica si sociala, observam ca in perioada post-comunism au existat patru etape principale: doua care au tensionat relatiile si doua care le-au imbunatatit. Ne referim aici la etapa „Legii Statutului” si etapa „Dublei cetatenii” (perioade de tensiune), precum si cele doua momente esentiale, in opinia noastra, in crearea unui climat de securitate in zona Europei Centrale si de Est, respectiv momentul semnarii Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate si etapa sedintelor comune de guvern.
Analizat din perspective contradictorii, Tratatul din septembrie 1996 are meritul –asa cum spune autorul – ca exista. Este dincolo de orice indoiala faptul ca in lipsa lui sansele celor doua tari de aderare la UE si NATO ar fi fost minime.
Editura Lumen va invita sa cititi aceasta carte construita cu o prcizie stiintifica si redactata intr-un stil cursiv, usor perceptibil, motiv pentru care ea este de mare folos pentru stiintele politice.
Dr. Antonio Sandu
Directorul Editurii Lumen
Comandă online Relatiile romano-ungare in contextul integrarii in structurile europene si euroatlantice la 32,70 lei scrisă de Mihai-Romulus Vadean, tiparită la editura Lumen în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Relatiile romano-ungare in contextul integrarii in structurile europene si euroatlantice nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Actiunile Uniunii Europene sub egida politicii europene de securitate si aparare comune
Sitech
Catalin Enuta
64 pagini
An: 2014
ONU la 76 de ani
Sitech
Emilian M. Dobrescu
256 pagini
An: 2021
Procesul Decizional in Cadrul Uniunii Europene
Sitech
Cristian Dumitrescu
9786061124602
104 pagini
An: 2012
Agentia Internationala pentru Energia Atomica (A.I.E.A.) - Documentar
Politica
Doina Topor, George Sprinteroiu
63 pagini
An: 1978
Spionul pelerin. Razboiul meu secret cu Putin, KGB, Stasi
Niculescu
Tom Shore
438 pagini
An: 2020
Dialectica marxista si stiintele moderne, Volumul al III-lea
Politica
389 pagini
An: 1962
Valentele jandarmeriei romane in managementul crizelor pe alte spatii geografice
Sitech
Catalin Enuta
76 pagini
An: 2015
Revista de investigare a criminalitatii Anul II, Nr. 4/2009
Sitech
Costica Voicu
328 pagini
An: 2009
Actiunile Uniunii Europene sub egida politicii europene de securitate si aparare comune
Sitech
Catalin Enuta
64 pagini
An: 2014
Democratia directa. Un model de guvernare care ar putea sa salveze Romania
Sitech
Tudor Olimpius Bompa
226 pagini
An: 2017