Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 109,99 LEI
Autor(i): Katiusa Parvan , Catalina Opaschi , Tudor Martin
Editura: Cetatea de Scaun
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 266 pagini
Tip copertă: tare
ISBN: 9780653706924
Categorii: Muzeologie, Istorie, Istorie, Carte nefolosită, Muzeologie
Departamentul Cabinetul Numismatic şi Tezaur Istoric din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României este gestionarul unui bogat fond de ordine, decoraţii şi medalii româneşti şi străine, multe din ele fiind adevărate rarităţi nu numai pe plan naţional, dar şi pe plan internaţional. Fondul faleristic al Muzeului Naţional de Istorie a României provine atât din transferuri de la diferite instituţii, cât şi din achiziţii şi din donaţii, acumulate de-a lungul celor aproape 40 de ani de existenţă, fie sub forma unor piese izolate, fie prin colecţii deja constituite.
Multe din piesele care compun colecţia noastră au aparţinut unor personalităţi ce au marcat istoria naţională: domnitorul Alexandru Ioan Cuza, regii Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I, regina Maria; diplomaţii Nicolae Titulescu, Ion Petrescu-Comnen, Savel Rădulescu, Dimitrie I. Ghica; mareşalii Ion Averescu, Constantin Prezan, Ion Antonescu; generalii Ştefănescu Amza, Constantin Dragalina, Constantin Dămăceanu, Costin Ionaşcu, V. Athanasiu, Gavril Marinescu (prefectul Poliţiei Capitalei), comandor Dorin Iacomi, maior Eduard Hübsch – (şeful muzicii militare a Armatei în vremea lui Carol I); savantul Constantin Ioan Istrati; primarul Capitalei Eracle Nicolae. în afara ordinelor conferite reginei Maria sunt prezentate în acest volum ordine conferite altor două doamne: doamna Petrescu-Comnen şi doamna de onoare Colette Lahovary-Plagino.
Unele dintre ordinele prezentate sunt rarităţi faleristice – Ordinul Suprem al Orhideei înflorite (Imperiul Manciurian), Vulturul Negru (Albania), Tigrul Dungat (China); colanele Ordinelor Annunziata (Italia), Sfântul Andrei (Rusia), Turnul şi Spada (Portugalia), Ordinul Suprem al Crizantemei (Japonia), Sfântul Alexandru (Bulgaria); Ordinul britanic al Jartierei sau Ordinul Sfântul Sava cu diamante (Serbia) ş.a.
Din cauza lucrărilor de consolidare şi restaurare a clădirii începute în anul 2002 şi nefinalizate până azi, Muzeul Naţional de Istorie a României nu are, în prezent, un spaţiu special în care să expună permanent ordinele şi decoraţiile. în cursul anilor 2009 şi 2010, au fost expuse în mici expoziţii, în ciclul „Onoarea Naţiunilor”, în spaţiul din incinta Tezaurului Istoric, cele mai reprezentative, spectaculoase şi rare ordine din patrimoniul nostru. Câteva cataloage au însoţit aceste expoziţii temporare, iar succesul de care s-au bucurat, dovadă a interesului publicului contemporan pentru aceste mărci de onoare, ne-a determinat să întocmim un catalog mai detaliat.
Volumul prezintă ordine şi decoraţii din 50 de state, precum şi ale unor entităţi de sine stătătoare – Patriarhia Ortodoxă de Ierusalim şi Ordinul Suveran de Malta (expuse în ordine alfabetică, iar în cadrul fiecărei ţări, ele sunt descrise în ordine cronologică).
Lucrarea de faţă este o încercare inedită, deoarece se adresează în egală măsură specialiştilor, colecţionarilor sau persoanelor dornice să cunoască parcursul acestor simboluri ale excelenţei, dintre care unele au o istorie multiseculară – Ordinul Suveran de Malta, Ordinul Sfântului Mormânt, Ordinul Annunziata, Ordinul Sfântul Mauriciu şi Lazăr, Ordinul Jartierei. Pentru o cât mai completă informaţie s-au prezentat pe scurt istoricul ordinului, fondatorul, principalele etape ale evoluţiei, modificările survenite în statute, iar acolo unde a fost posibil, au fost înfăţişate şi descrise toate gradele ordinului. în felul acesta, colecţionarii începători sau cei interesaţi pot identifica şi data mai uşor piesele din propriile colecţii sau pe cele cu care vin în contact. La fiecare piesă prezentată este menţionat posesorul – acolo unde există date sigure, informaţiile fiind depistate nu numai odată cu achiziţionarea pieselor, ci şi prin cercetarea unor lucrări de istorie, a arhivelor personale sau de instituţii, a revistelor, a cataloagelor de licitaţii şi a tablourilor.
în introducere s-a încercat o minimă prezentare a mărcilor de onoare de-a lungul timpului, de la apariţia Ordinelor cavalereşti şi a Ordinelor de merit, până astăzi, precum şi câteva caracteristici ale domeniului faleristicii.
Anexele de la sfârşitul volumului cuprind informaţii despre panglicile ordinelor (care pot ajuta la identificarea decoraţiei sau a gradului), despre clasele sau gradele prezentate, despre personalităţile care au primit ordinele prezentate la fiecare ţară, iar în final sunt descrise pe scurt câteva colecţii din Muzeul Naţional de Istorie a României ale căror piese apar în lucrare. Ilustraţia completează descrierile din text prin redarea portretelor fondatorilor ordinelor şi a gradelor lor, iar acolo unde s-a putut, şi a costumelor.
Autorii speră că acest prim volum să devină un instrument de lucru util pentru colecţionari şi pentru specialişti şi să pună în circuitul ştiinţific de profil colecţia faleristică a Muzeului Naţional de Istorie a României, despre existenţa căreia nu se ştia prea mult sau despre care informaţiile erau inexacte. Volumul va fi urmat de altele, care vor prezenta colecţia de ordine şi medalii româneşti, precum şi o altă colecţie, cu numeroase ordine străine.
dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, director general Muzeul Național de Istorie a României
Comandă online Onoarea Natiunilor. Ordine si decoratii din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei. vol. I la 109,99 lei scrisă de Katiusa Parvan , Catalina Opaschi , Tudor Martin, tiparită la editura Cetatea de Scaun în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Onoarea Natiunilor. Ordine si decoratii din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei. vol. I nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Buletinul Muzeului Militar National Regele Ferdinand I
Muzeului Militar National Regele Ferdinand I
292 pagini
An: 2015
Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa
Meridiane
Mihai Bacescu, Rudolf Mayer
48 pagini
An: 1967
Le Musee Peles
Arta Grafica
An: 1972
Bibliografia Analitica a Periodicelor Romanesti. Volumul I(1790-1850) - Partea a III-a
Academiei Republicii Socialiste Romania
Ovidiu Papadima, Ioan Lupu, Nestor Camariano
417 pagini
An: 1967
Muzeul de Istorie Naturala din Iasi
Meridiane
Neculai Macarovici
48 pagini
An: 1968
Exil şi rivalităţi : Principele Nicolae
Corint
Diana Mandache
9786060884835
192 pagini
An: 2024
Amintiri din vremuri tulburi : 1988-1992
Evenimentul şi Capital
Tudor Pacuraru
9786306572120
240 pagini
An: 2024
Bombardamentul din 4 aprilie 1944 : cea mai mare tragedie din istoria Bucureştilor în secolul XX
Vremea
Alexandru Arma
9786060812180
236 pagini
An: 2024
Din vremea lui Tudor Vladimirescu
Humanitas
Radu Oltean
9789735083441
160 pagini
An: 2024
Locuri şi oameni din Bucureştii de ieri
Vremea
Dan Rosca
9786060812173
236 pagini
An: 2024
Imaginarul medieval
Meridiane
Jacques Le Goff
462 pagini
An: 1991
Istoria romanilor sub Mihai-Voda-Viteazul (Editie 1942)
Cartea Romaneasca
Nicolae Balcescu
386 pagini
An: 1942
Sarmisegetusa Regia. Cromatica si decor in antichitatea dacica
Mega
111 pagini
An: 2015
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002