Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 40,00 LEI
Autor(i): Corina Voiculescu
Editura: Cetatea de Scaun
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 294 pagini
Tip copertă: tare
ISBN: 978-606-537-091-3
Categorii: Istoria romanilor, Istorie
O carte dedicată personalității și înfăptuirilor lui Vintilă Brătianu lipsește încă în istoriografia românească, deși ne despart, în timp, peste 80 de ani de vremurile în care acest nume a influențat istoria națională. Au scris despre el prietenii și oamenii care i-au fost apropiați, dar a fost repede uitat de contemporani, în anii tumultuoși și plini de schimbări de până la izbugnirea celui de al doilea război mondial iar istoriografia de după acest război l-a ignorat, cu bună știință până prin anii ʹ80, când a început să-l menționeze în treacăt, atunci când s-a vrut să cultive, atât cât convenea, ideea politicii unor mari români din perioada interbelică.
însă, cum Vintilă Brătianu a activat mai mult în sfera politicii economice, o privire mai atentă, specială asupra vieții și personalității sale nu s-a înregistrat. După 1989, reținerile în fața cunoașterii personalităților trecutului nostru, e drept, au dispărut, dar Vintilă Brătianu își aștepta încă lucrarea ce o merita cu prisosință. în afara acestei așteptări, sub raport istoriografic, o lucrare în întregime dedicată lui Vintilă Brătianu este binevenită și din multe alte motive. Este vorba nu numai despre un subiect important, esențial, de fapt, legat de o epocă de neocolit, aceea a pregătirii condițiilor și înfăptuirii României Mari.
Vintilă Brătianu are toate șansele să revină în atenția românilor de astăzi și în măsura în care nu numai activitatea sa ci și ideile sale încep să dobândească, printr-un aparent paradox, o actualitate greu de neglijat, poate chiar să inspire, într-o anume măsură. în aceste împrejurări, lucrarea de față și-a propus deci un subiect interesant, dar și important și încă foarte semnificativ, din multe puncte de vedere, pe care Corina Voiculescu vrea să le dezvăluie și sublinieze. Introducerea lucrării e lămuritoare asupra intențiilor autoarei, care și-a propus să ne înfățișeze, în aceste condiții activitatea și meritele celui mai mare ministru de finanțe al României. Plecând de la bibliografia disponibilă, adunând multă informație nouă, inedită, din mai toate sursele disponibile, cartea de față este o sinteză și un portret nu numai asupra lui Vintilă Brătianu ci și asupra oamenilor și epocii în care el a trăit, a acționat, asupra vieții reale, cu greutățile, problemele, reușitele dar și a neîmplinirilor ei. în acea lume, Vintilă Brătianu a fost un om care a dat soluții, a luptat pentru ele și le-a impus, pe multe dintre ele, dovedind că un om politic adevărat este cel care are soluții pentru țara lui și nu doar face figurație, mai mult sau mai puțin oratorică. Din această perspectivă, el a stat în primele rânduri ale unei elite active, creatoare, puternic animată de un naționalism cald și în același timp înțelept. Vintilă Brătianu a mai fost și unul din puținii, dacă nu chiar singurul creator de școală în rândul tinerilor care aflându-i-se în preajmă au dus mai departe aceleași preocupări intense și devotate în slujba propășirii economice și financiare, constituind un filon de nume care duce până spre zilele noastre, e drept tot mai subțire și mai adânc ascuns în roca timpului. în acest sens, înfrângerea politică, de la sfârșitul vieții sale, se poate spune că nu a fost deloc definitivă, că viața i-a dat, în timp, multă dreptate. Aceasta merită deci să fie reamintită, iar cartea de față ne face acest serviciu, recuperând încă un mare nume din galeria plină de oamenii cu totul remarcabili ai României care a încetat să existe după 1944.
prof. univ. dr. Ion Stanciu
Comandă online Vintila Bratianu. Personalitatea şi activitatea sa la 40,00 lei scrisă de Corina Voiculescu, tiparită la editura Cetatea de Scaun în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Vintila Bratianu. Personalitatea şi activitatea sa nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Familia Balcescu in documente vilcene 1840 - 1869
Asezamintul cultural Nicolae Balcescu
224 pagini
An: 1984
1989. Romania, between revolution and coup d etat
Academica Greifswald
Adrian Gorun
214 pagini
Cronica romanilor, Volumul al II-lea
Minerva
Gheorghe Sincai
320 pagini
An: 1978
Continuitatea romanilor
Stiintifica si Enciclopedica
Nicolae Stoicescu
246 pagini
An: 1980
Mihai Viteazul - Omagiu (1943-1983)
Bucuresti
Toma Nicolae
198 pagini
An: 1983
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002
Istoria baroului Dolj 1928-1948
Sitech
Şerban Pătraşcu
222 pagini
An: 2018
Select clubul profesionistilor veterinari doljeni
Sitech
NICOLAE ILIESCU
160 pagini
An: 2013
Fond personal de arhiva
Sitech
Constantin Iugulescu
226 pagini
An: 2012