Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Michael Ondaatje
Traducător(i): Radu Pavel Gheo
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 240 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734622917
Categorii: Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza de Radu Pavel Gheo Michael Ondaatje este cunsocut pretutindeni in lume datorita romanului Pacientul englez, o carte ecranizata in 1996, in regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes si Kristin Scott Thomas in rolurile principale. Masa pisicii (2011) e povestea calatoriei a trei baieti cu un pachebot, din Sri Lanka pina in Anglia, prin Marea Indiei, Canalul Suez si Marea Mediterana. Cei trei baieti, Michael (povestitorul), Cassius si Ramadhin, calatoresc fara parinti si sint lasati fiecare in grija unor rude sau cunoscuti; asa ajung sa se lase prada imaginatiei si sa se tina de tot felul de nazbitii, unele cu sfirsit dramatic. Povestea lumii plutitoare ce populeaza pachebotul Oronsay si a celor trei baieti este un triumf al fanteziei, al lumii ce se poate naste in golul dintre realitate si fictiune. „Romanul lui Ondaatje ne dezvaluie in acelasi timp povestea unei aventuri si o meditatie asupra puterii, a memoriei, a artei, a copilariei si a dragostei. Scriitura sa este atit de bine alcatuita, incit lectura lasa impresia unui joc in care, ori de cite ori ai intra, vei gasi de fiecare data ceva nou.” (The Evening Standard) „Masa pisicii merita toate laudele pentru frumusetea si poezia limbajului sau. In pagini cu un ritm netulburat, atent construite, romanul isi poarta grijuliu cititorul de la un capitol la altul; la sfirsit, ai impresia ca ai pierdut ceva nedefinit, ca ai fi vrut ca aventura sa continue.” (Sunday Telegraph) „Un roman cum nu se poate mai echilibrat, care penduleaza gratios intre lumea magica a inocentei si melancolia experientei.” (The Economist)
Comandă online Masa pisicii scrisă de Michael Ondaatje Radu Pavel Gheo, tiparită la editura Polirom. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Masa pisicii nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Daca Pacientul englez poate fi privit drept o continuare la In pielea unui leu, tot asa Masa pisicii poate fi vazuta drept un fel de continuare a lui Running in the Family, chiar daca aceasta din urma e mai degraba o relatare semi-fictionalizata a copilariei scriitorului in Sri-Lanka, iar prima se doreste a fi un demers exclusiv fictional. Totusi, in 1954, scriitorul, in virsta de unsprezece ani, virsta pe care o are si naratorul romanului de fata, a plecat din Colombo, la bordul unui vapor cu destinatia Anglia, unde a fost asteptat de mama sa, numai de mama caci parintii divortasera, iar tatal ramasese in Ceylon. Mai mult decit atit, numele naratorului din Masa pisicii e tot Michael, iar ocupatia sa ulterioara este aceeasi cu a scriitorului Ondaatje. Asemanarile, ca si deosebirile dintre realitate si fictiune nu trebuie sa ne mire, ele au coabitat armonios in aproape toate scrierile lui Ondaatje, la fel cum lirismul poetului Ondaatje s-a imbinat armonios cu naratiunea prozatorului cu acelasi nume. Nu trebuie sa ne mire si, as adauga, nici sa ne intereseze prea mult, farmecul si forta romanului neavind nimic de-a face cu apropierea sau departarea lui de elementul autobiografic.
Ziceam Ondaatje, ziceam Pacientul englez. De-acum insa, mi-e ca o sa zicem mai intii Masa pisicii. […] Cum insa povestea e spusa de un Michael peste care au trecut de atunci niste decenii, pitorescul calatoriei lui va avea semitonul unei melancolii subtiri si subintelesul unui destin unde chiar si tristetea incepe in joaca. Romanul istoriseste extazuri si frenezii apuse, miscindu-se prin apele nostalgiei cu o eleganta magica, de parca ar inota cu delfinii. Cred ca e una dintre cele mai frumoase carti ale lui 2011.
Mie nu-mi plac personajele-metafora, purtatoare de simboluri, mesaje sau categorii abstracte. Iubesc misterul, opacitatea, incomprehensiunea, care trebuie sa ramina in text. Trebuie sa existe spatii virgine, zone intime in care nu se patrunde. Definitia titlului englezesc al cartii este “The least priviledged place” [locul cel mai putin privilegiat – cat’s table, spre deosebire de captain’s table, este, pe vapor, masa pasagerilor obscuri, n.n.]. Ceea ce e important se deruleaza in secret, in locurile unde nu se manifesta puterea. Nimic din ceea ce are valoare durabila nu ajunge vreodata la masa cea mare.
"ntotdeauna te asteapta o poveste undeva in viitor. Una abia mijita. Te lipesti de ea doar treptat si ajungi s-o hranesti. Descoperi carapacea ce iti va incorpora si iti va pune la incercare caracterul. In felul acesta iti descoperi calea in viata." Am citit candva “Pacientul englez” si mi-a placut mult. Apoi am vazut si filmul devenit celebru gratie prezentei seducatoarei Kristin Scott Thomas si a cuceritorului Ralph Fiennes. N-am ramas insensibila desi cred ca pelicula n-a atins subtilitatile si finetea cartii. Asa ca e explicabil ca eu il asociam pe Michael Ondaatje doar cu “Pacientul englez”. Am gresit. “Masa pisicii” cred ca-l reprezinta in egala masura. Desi nu se face aceasta precizare, autorul se foloseste de experientele personale pentru a realiza aceasta mica bijuterie literara. Personajul principal, Michael, e imbarcat la bordul vasului Oronsay cu scopul precis de a ajunge in Anglia la mama lui si de a-si continua studiile. Baiatul de 11 ani este vag supravegheat de doamna Flavia Prins, o cunostinta de-a unchiului lui Michael si de verisoara Emily, o domnisoara delicata si nonconformista, pe care-am asociat-o cu Otilia lui George Calinescu si care devine treptat confidenta lui permițându-i să se vadă pe sine, cu un ochi la distanta și să simtă primele dorinte sexuale. Dar nimic nu este exagerat aici. Autorul povesteste in stilul unui baiat de 11 ani aflat la granita dintre copilarie si adolescenta. De aceea, dincolo de inocenta si naivitatea specifice varstei, atmosfera de la bordul vasului Oronsay e plina de magie si curiozitate, aventurile vin una dupa alta iar prezenta la bordul vasului a diferitelor tipologii de oameni (puscariasul incatusat Niemeyer, misterioasa si tacuta lui fata, “croitorul” taciturn care numai croitor nu era, indragostita si inocenta Emily de Saram, rebelul si talentatul Caussius, domnisoara Lasquetti, cititoare de carti politiste…) m-au tinut in suspans fara sa anticipez in vreun fel neasteptatul sfarsit. Personal am savurat pasajele cand Michael este matur. El isi aduce aminte de calatoria pe vasul Oronsay din Sri Lanka până în Anglia si realizeaza implicatiile pe termen lung in formarea sa, inclusiv casatoria (esuata) cu sora tacutului Ramadihn. Nu cred ca intamplarile sunt atat de neobisnuite, in fond se punea la cale o evadare si o crima, dar marele farmec al cartii consta in farmecul povestirii si-n senzatia de excentricitate si mister cu care un copil de 11 ani traieste aceste momente. Un fel de combinatie de roman polistist cu remember old times de origine exotica Orient-Anglia redate cu inocenta si mult lirism. Doritorii pot gasi cartea la libraria online Libris la pretul de numai 18,71 lei - reducere de la 24,95 lei.
Divisadero
Realitatea Catavencu
Michael Ondaatje
220 pagini
An: 2009
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Cum l-a împuşcat Iorga pe Iorga
Vremea
Toma Roman jr, Toma Roman jr.
9786060811299
216 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022