Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 19,95 LEI
Autor(i): Magda Mihailescu
Coordonator(i): Cristina Corciovescu
Editura: Polirom
Colecția: Cinema
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 272 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734621323
Categorii: Cinematografie, Artă și Fotografie, Arta / Fotografie, Carte nefolosită
Volum aparut cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei Structurat pe teme, idei si solutii prezente in mai toate productiile din ultimul deceniu si discutind despre nostalgie, modalitati de socializare, emigratie, moarte, obsesia istoriei recente, relatia parinti-copii, umor-drama, prezenta sau absenta genurilor in acceptiunea lor traditionala, volumul abordeaza productiile Noului cinema romanesc, revelind apropieri nebanuite intre ele. Cele zece studii critice confirma ca noua generatie de cineasti nu este una spontanee, aparuta intr-un pustiu cinematografic, si ca Noul val nu este intilnirea intimplatoare a unor personalitati care nu au nimic in comun.
Comandă online Noul cinema românesc. De la tovarășul Ceaușescu la domnul Lăzărescu la 19,95 lei scrisă de Magda Mihailescu Cristina Corciovescu, tiparită la editura Polirom. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Noul cinema românesc. De la tovarășul Ceaușescu la domnul Lăzărescu nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Salutara initiativa coordonatorilor acestui volum, aceiasi critici de film, Cristina Corciovescu si Magda Mihailescu, de a pune sub lupa temele si motivele filmului autohton recent, mai cu seama intr-un prezent destul de vulnerabil pentru regizorii, pina nu demult favoriti si curtati de marile festivaluri de film, de critica de specialitate si, nu in ultimul rind, de spectatorii din strainatate. Pentru ca despre publicul romanesc nu se poate spune ca apreciaza sau critica noile productii romanesti dintr-un simplu motiv: pentru ca nu le vede.
In sfirsit o carte foarte necesara despre cinematograful din ultimul deceniu. Structurat pe teme, idei si solutii prezente in mai toate productiile din ultimii zece ani si discutind despre nostalgie, modalitati de socializare, emigratie, moarte, obsesia istoriei recente, relatia parinti-copii, umor-drama, prezenta sau absenta genurilor in acceptiunea lor traditionala, volumul abordeaza produttiile Noului cinema romanesc, revelind apropieri nebanuite intre ele. Cele zece studii critice confirma ca noua generatie de cineasti nu este una spontanee, aparuta intr-un pustiu cinematografic, si ca Noul val nu este intilnirea intimplatoare a unor personalitati care nu au nimic in comun.
Cartea prezinta „10 abordari critice”, referitoare la filmele Noului cinema romanesc, inceputul caruia a fost marcat de pelicula Marfa si banii a lui Cristi Puiu (premiera in 2001). Astfel, Noul cinema a implinit un deceniu. Este azi la fel de proaspat, provocator, dovada ca aceasta generatie nu este „o generatie spontanee de tineri cineasti care au aparut intr-un pustiu cinematografic”, dupa cum remarca in Cuvint-inainte criticul Cristina Corciovescu. Cartea e structurata pe teme/idei/solutii dramaturgice „care se dovedesc prezente in mai toate productiile deceniului in discutie” si astfel „pune definitiv punct dilemelor referitoare la coeziunea si coerenta fenomenului”. Cititorul poate gasi, la finele cartii, anumite repere despre filmele realizate din 2001 incoace: cind si unde au fost prezentate prima data, ce premii au obtinut…
Este binevenita cartea coodonata de Cristina Corciovescu si Magda Mihailescu, publicata la Editura Polirom in Colectia „Cinema”, Noul cinema romanesc. De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu. Subintitulata 10 abordari critice, cartea chiar isi reprezinta aceasta sintagma: zece personalitati ale criticii de film de la noi reusesc sa analizeze pe toate partile noile filme romanesti, regizorii lor, temele predilecte abordate, iar multi dintre ei fac si paralele interesante cu miscarea cinematografica mondiala si cu filmele comparabile de la marile festivaluri internationale. Dupa lecturarea celor zece abordari critice din aceasta carte, excelente analize ale unei etape importante a cinematografiei romanesti, raminem cu impresia ca filmele noastre sint mai degraba triste (comediile sint numarate pe degetele unei singure miine, vorbind de comediile cu haz si „cu sare si piper”), rezultatul incrincenarilor pe care le-am trait si pe care le traim in continuare. Sa nu uitam, de asemenea, ca in finalul cartii avem o interesanta cronologie a filmului romanesc, intitulata „Un deceniu de cinema romanesc: 2001-2010”, precum si un index de filme romanesti, doar doua dintre motivele pentru care aceasta carte este una de referinta pentru cinematografia de la noi.
Un volum deosebit de important, Noul Cinema Romanesc: de la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu, este continuarea fireasca a Cele mai bune 10 filme romanesti ale tuturor timpurilor care a deschis seria studilor in directia de fata; o data cu aceste doua titluri, noul val poate fi studiat in amanunt si cercetatorul are material bibliografic. Nu stiu daca aceasta a fost intentia autorilor, insa e un demers salutar, iar daca pentru cinefili e un cadou, pentru autori e confirmare a valorii reale a ceea ce fac.
Reprezentări ale memoriei în filmul documentar
Polirom
Alexandru Solomon
9789734661268
248 pagini
An: 2016
Cinema în RSR Conformism și disidență în industria ceaușistă de film
Polirom
Bogdan Jitea
9789734683307
464 pagini
An: 2021
Greta Garbo
Meridiane
Fritiof Billquist
238 pagini
An: 1972
Virstele Peliculei - O istorie a filmului in capodopere (De la Stropitorul stropit la Crucisatorul Potiomkin 1
Meridiane
Tudor Caranfil
507 pagini
An: 1982
Encyclopedie des Jeunes, 4
Junior
160 pagini
An: 1962
Cinematografia
Tineretului
Leonid Strasun
230 pagini
An: 1956
Lumea indiana si filmele ei
Meridiane
Adina Darian
290 pagini
An: 1990
România - simplitatea pierdută : fotografii document,document photos
Vremea
Ernest Bernea
9786060811954
140 pagini
An: 2023
Întruchipările medievale în lemn
Limes
Max Picard
9786067996869
67 pagini
An: 2023
Din piatră şi oţel : o călătorie în lumea Urbex,a voyage into the world of Urbex
Curtea Veche
Principesa Sofia a României, Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, Jean Milligan, Irina-Andreea Cristea
9786064415431
192 pagini
An: 2023
Spaţiul gol
Nemira
Peter Brook
9786064316660
224 pagini
An: 2023
Arta de a fi muzician : micul ghid către succes
Creator
Radu Croitoru
9786060296898
66 pagini
An: 2023
Manual de istoria artei. Clasicismul. Romantismul
Meridiane
G. Oprescu
414 pagini
An: 1986
Rembrandt - viata si opera, Volumul I
Meridiane
Jakob Rosenberg
130 pagini
An: 1976
Principiile picturii chineze
Meridiane
George Rowley
174 pagini
An: 1982
Hundertwasser (Harry Rand)
Taschen
Harry Rand
200 pagini
An: 2007
Gh. Popovici
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Petru Comarnescu
44 pagini
An: 1955