Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,62 LEI
Autor(i): Michael Cunningham
Traducător(i): Rares MOLDOVAN
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 264 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734621866
Categorii: Literatura nord-americana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza de Rares Moldovan Autorul romanului Orele, ecranizat in 2002 de Stephen Daldry, cu Meryl Streep, Nicole Kidman si Julianne Moore in rolurile principale. Protagonistii romanului Pina la caderea noptii, Peter si Rebecca Harris, sint un cuplu de virsta mijlocie, cu cariere de succes in domeniul artelor – ea este editor, el lucreaza la o galerie –, un apartament luxos in SoHo, o fiica plecata la colegiu in Boston, prieteni, o viata sociala activa si toate motivele materiale sa fie fericiti impreuna. Exista, desigur, si mici insatisfactii si derapaje: Peter incepe sa constientizeze tot mai mult pierderea tineretii, iar relatiile de cuplu si-au pierdut destul de mult din ardoare. Totul se precipita insa atunci cind soseste in vizita fratele mai mic al Rebeccai, Ethan, poreclit de familie Mizzy, „Greseala”, un tinar seducator, dar aflat intr-un impas profund din cauza drogurilor. In prezenta lui, parca sub influenta unor forte obscure, Peter incepe sa-si puna sub semnul intrebarii clientii artisti, operele acestora, propriile alegeri din cariera si intreaga existenta, pe care si-a construit-o cu atita tenacitate. Asemenea celebrului roman Orele, Pina la caderea noptii abordeaza teme esentiale ale literaturii: felul cum ne punem sub semnul intrebarii identitatea, semnificatia frumosului si rolul pe care il ocupa dragostea in existenta umana. „Nu poti sa citesti acest roman fara sa te gindesti ca in fiecare picatura de apa, in fiecare comentariu aparut pe neasteptate, in conturul gratios al unei banale vaze de flori sta o intreaga lume de semnificatii. Romanul lui Cunningham este o adevarata meditatie asupra frumusetii.” (The Boston Globe) „Pe alocuri amar, dar indraznet si expansiv in punctele lui de forta, romanul lui Cunningham ofe-ra imaginea inedita a mintii unui barbat, o radiografie a unei structuri acutizate, cinice, autodistructive cind nu face apologia egotismului.” (More Magazine) „In cel mai dens roman al sau, un imn al creativitatii umane, Cunningham impleteste eroticul cu esteticul, pentru a orchestra acordurile fine ale crizei sufletului; scriitorul american se inspira aici din Henry James si Thomas Mann, dar si din meditatiile picturale ale lui Agnes Martin ori din indraznelile lui Damien Hirst. Rezultatul este o poveste miste-rioasa, spirituala, intima a frumusetii si a dorintei, a dragostei si senectutii.” (Booklist) Carte recomandata de
Comandă online Pînă la căderea nopții la 9,62 lei scrisă de Michael Cunningham Rares MOLDOVAN, tiparită la editura Polirom. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Pînă la căderea nopții nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Cunningham abordeaza in cel de-al saselea roman al sau, pe linga tema sexualitatii care se sustrage granitelor oficiale si natura incerta a dorintei sexuale, subiecte precum relatia de cuplu intr-un mariaj de lunga durata, legatura uneori atit de complicata si zbuciumata dintre parinti si copiii adolescenti, datoriile pe care le au fratii unii fata de altii, totul ambalat in ideea rolului pe care frumusetea il joaca in viata noastra – aproape ca pe un tratat de filosofie inclus intr-un roman contemporan.
Sa proiectezi un roman in Manhattanul contemporan, in lumea artelor, in mijlocul unor personaje care, prin natura meseriei lor se invirt in cercuri sofisticate poate fi, dincolo de curiozitatea incipienta pentru asemenea spatii privilegiate, destul de intimidant pentru orice cititor si asta pentru ca, mai ales astazi, productiile artistice (si, implicit, universul in care sint cuprinse), au pronuntate trasaturi abstracte si referentiale, adresindu-se cel mai adesea unui public cit se poate de erudit. Cu toate acestea, devine destul de clar de la inceputul lucrarii lui Cunnigham ca romanul sau, desi imbraca pe alocuri un caracter meditativ-filosofic, prin comentariile destul de pretentioase pe marginea frumusetii, a raportului dintre viata si arta, a trecerii timpului, desi e tapetat adesea cu trimiteri catre Thomas Mann, James Joyce sau August Rodin, este totusi un roman in care se dezvaluie crize existentiale destul de familiare, la ciocnirea cu pragurile de virsta si cu problemele de mariaj.
O poveste rafinata, cu subtile aluzii muzicale, literare sau plastice, si cu exasperari de un inconfundabil albastru cunninghamian.
…felul in care dilemele sentimentale, uzura relatiilor, senzatia de perisabilitate sau mirajul frumusetii sint gravate in arta care marcheaza vietile protagonistilor, precum si formularile paradoxale („infinitul minor”, „taciunele de sine”, „nesfirsitele bucle de farmec si crima”) dau o textura diafana romanului si transforma lectura intr-o meditatie muzicala.
Sint indragostit de cuvinte, de expresii, vreau ca limbajul meu sa fie ritmat, expresiv. Totusi, in final, cartea terminata nu e niciodata atit de buna ca cea la care sperasem. De altfel, cred ca asta este definitia artistului: un artist este omul care urmareste un ideal inalt si are suficiente resurse ca sa supravietuiasca dezamagirii pe care o sufera cind constata ca opera realizata, chiar daca totul a mers bine, nu e chiar la nivelul celei visate. Astazi stiu ca nu voi scrie niciodata marele roman pe care mi-l doresc. Dar stiu si ca daca de fiecare data cind incep un roman nu mi-as propune sa-mi transcend limitele, n-as mai putea continua sa scriu.
McTeague. O intimplare din San Francisco
Univers
Frank Norris
310 pagini
An: 1973
O Tragedie Americana, Volumul I
Editura pentru Literatura Universala
Theodore Dreiser
633 pagini
An: 1961
Obstacole
Medicala
Lloyd C. Douglas
9733901717
368 pagini
An: 1992
O Tragedie Americana, Volumul I
Pentru Literatura
Theodore Dreiser
325 pagini
An: 1965
Puntea suspinelor, Volumul I
Univers
Richard Russo
336 pagini
An: 2007
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Fiica măcelarului : răzbunarea lui Mende Speismann de mâna surorii sale, Fanny
Humanitas Fiction
Ioana Petridean, Yaniv Iczkovits
9786060970415
496 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996