Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 22,11 LEI
Autor(i): Florin Iaru , Florin Iaru
Editura: Polirom
Colecția: Ego. Publicistica
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 256 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734621217
Categorii: Eseuri, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura romaneasca
„Daca doriti sa revedeti trecutul, intr-o noua prezentare!” – acesta ar putea fi un motto nimerit pentru volumul de povestiri scrise si publicate sapataminal pe parcursul ultimilor ani de Florin Iaru, reunite acum sub titlul Fraier de Bucuresti. Textele penduleaza intre orasul cufundat in bezna din anii comunismului si Capitala (cu majuscula) cuprinsa de fiorul capitalismului (cu minuscula). Viata literara sau intim urbana, viata de somer sau de gazetar in libertate (si cu carte de munca)... „Verva si tandretea strins impletite in versurile lui Florin Iaru se regasesc intacte in prozele scurte – foarte scurte! – pe care poetul a inceput sa le scrie de aproape un deceniu (din 2004, mai exact). Memorialistic in mare parte din Povestirile din Bucuresti (care pot fi citite in aceasta carte), fantazind liber in Povestile neterminate (publicate deocamdata doar in foileton, in revista 24 FUN, din 2009 incoace), el isi deapana istorioarele parca grabit, parca nepasator, de parca nici n-ar fi mare lucru de spus, doar nu sint decit scene marunte, decupate din fluxul cotidian. Da!, dar nu e nevoie de mult timp pentru ca ritmul alert al acestor miniaturi narative sa ne captiveze, iar vocea care le rosteste stie sa presare deasupra lor exact atitea «ingrediente» – sare, piper si alte mirodenii compozitionale si stilistice – incit din cele citeva zeci de rinduri ale fiecarei piese sa iasa cite o minunatie de «scena de viata», din acelea pe care marea literatura ni le ofera spre a ne ajuta sa intelegem sensurile cele mai profunde ale existentei noastre. Incintatoare, de un comic adesea debordant, de multe ori induiosatoare, intotdeauna tusante intr-un fel ori intr-altul, cind si cind de-a dreptul tulburatoare, micile proze ale lui Florin Iaru asta sint: literatura mare...” (Ion Bogdan Lefter)
Comandă online Fraier de București la 22,11 lei scrisă de Florin Iaru , Florin Iaru, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Ego. Publicistica. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Fraier de București nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Tema care uneste toate aceste miniaturi biografictionale este Bucurestiul, cu tot ce are el mai bun si mai rau, mai misterios si mai pitoresc, mai comic si mai fascinant. Decorurile, atmosfera, personajele, moravurile, toate sint bucurestene, iar Florin Iaru reuseste sa dea Bucurestiului imaginea literara a unui oras mereu surprinzator, deopotriva erotic si periculos, boem si pestrit, populat cu scriitori, gazetari, betivi, pesti si taximetristi atotstiitori, al unui loc cu „fauna” bogata unde (ti) se intimpla intotdeauna cite ceva. De altfel, toate aceste texte – care cartografiaza neincetat strazi, localuri, camine – sint si declaratia de dragoste a scriitorului pentru Bucuresti.
Pentru Iaru, orasul incepe pe vremea Pobedelor, automobilele rusesti pentru stabii vremii, si vine de curge pina azi. Din povestile astea a scos o carte cu care, nu spun vorba mare, a dat lovitura. Nu-ti vine sa te desparti de ea si, cind vezi ca se apropie de sfirsit, o mai lasi, fiindca nu vrei sa se termine. Fraierul de Bucuresti e o categorie suprasociala, chiar daca, de cele mai multe ori, face parte din clasa de mijloc: baiat inteligent, tare la opinii, are prieteni, are gagici si, cu toate ca e doldora de idei si munceste pe brinci, traieste de azi pe miine. Din povestile astea scrise dintr-o rasuflare vezi cum creste Bucurestiul cu toate ale lui, cum se schimba vremurile si cum fraierul, care-i si optimist nevindecabil, e tot mai bogat pe dinauntru, fiindca stie sa se bucure din te miri ce, altfel tot pagubos ramine.
Citind Fraier de Bucuresti, ai impresia ca Iaru are o viata misto. Imaginea din povestirile astea e a intelectualului simpatic, boem, mereu fara bani dar care cumpara Courvoisier prietenilor la Capsa, mereu indragostit, care face sex pe unde apuca si care se duce pe nepusa masa cu gasca la vreun prieten acasa, la ceas de noapte si cu un vin. Amintirile iau intotdeauna haine de imprumut, hainele imparatului care se plimba gol prin cetate. Sau, atunci cind nu e neaparat frumoasa, viata lui e interesanta, palpitanta, plina de neprevazut. De fapt, aici e ochiul scriitorului care transfigureaza, transforma, se joaca. E muzica Bucurestiului si nu numai in paginile astea, un freamat pe care poetul il traieste cu fiecare por, traind intr-un oras personal, doar al lui. Sint bucati de viata adevarata, cu emotii intense, condensate la maxim. Adunate aici, povestirile capata alt sens, ca piese ale unui puzzle care abia acum se leaga. Pina la urma, e puzzle-ul ludic al vietii lui Iaru care, histrionic, provoaca neintrerupt cititorul.
„Bucuresteanul-cocos” (…) e mindru ca sta in Capitala tarii, chiar daca e ultimul platitor de intretinere la blocul lui din capatul Militarilor. (…) E gata, intotdeauna, sa lase lucrul pentru a cobori la o crisma. Aici, discuta politica inalta si fluiera dupa gagici. (In ultimul timp, fluiera in gind.) Arunca tot ce nu-i foloseste pe strada. Se revolta in fata murdariei, mitocaniei si lipsei de educatie a veneticilor, apoi intra pe sens interzis cu gura mare. E sentimental. Din cearta da-n prietenie. Dar si razbunator. Din prietenie da-n cearta in 60 de secunde. E atotcunoscator: stie unde maninci, unde te distrezi si de unde cumperi bine si iti poate indica (daca e bucurestean hirsiit) unde-s cele mai deocheate bordeluri. E un barbat cuceritor. Nici o puicuta nu i-a scapat. Nu doarme, nu cunoaste oboseala, nici macar cind viseaza: viseaza ca e activ si in fruntea listei.
Povestile sint ale mele, 99% adevarate, deci puse la un loc au sens. E povestea vietii mele pe 40 si ceva de ani. Fiind obligat de forma, de cantitatea extrem de redusa de cuvinte, a trebuit sa le condensez la maxim, astfel incit fiecare poveste lasa o urma de asteptare. Citindu-le unele dupa altele, capata sens. Ultimul raspuns e ca natura umana are oroare de vid. Ea acorda sens oricaror intimplari. Daca te uiti, nucleul epic e mai scurt decit povestea, incepe cu o chestie moralizatoare, o teorie, pe care o ilustrez cu povestea care urmeaza. Prima data este o punere in abis, se creaza o asteptare, apoi vine povestea, pentru ca partea finala sa fie o rasturnare a celor spuse pina atunci. Fiecare poveste se termina cu o poanta, o intoarcere. (…) Sint povesti care nu m-au parasit niciodata.
Povestiri cu final schimbat
Art
Florin Iaru
9789731249582
144 pagini
An: 2013
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Acel Martie
Stefan
Olivia Odăianu
9789731183343
206 pagini
An: 2022
Două ţări insulare, euro-mediteraneene, Republica Cipru, Republica Malta
Rovimed Publishers
Doru Ciucescu
9786060890027
206 pagini
An: 2022
Cvartetul Voces - destinul excelenţei
Junimea
Dan Prelipceanu, Dan Prelipcean
9789733725565
188 pagini
An: 2022
Cum mi-am mâncat masca
Paralela 45
Jan Cornelius
9789734736379
320 pagini
An: 2022
Pentru Europa. Integrarea Romaniei. Aspecte ideologice si culturale
Polirom
Adrian Marino
224 pagini
An: 1995
Un batrin catre un tinar carturar
Albatros
Mihai Beniuc
166 pagini
An: 1973
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992
Calauza ratacitilor
Baroque Books & Arts
Jean d Ormesson
98 pagini
An: 2017
Eseu in istoria modelelor umane
Stiintifica
ALEXANDRU DUTU
284 pagini
An: 1972
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022