Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 62,57 LEI
Autor(i): Doina Uricariu , Doina Uricariu
Editura: Polirom
Colecția: Ego-grafii
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 824 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734621606
Categorii: Biografii - Memorialistică, Beletristică și critică, Arta / Cultura, Biografii / Memorialistica, Carte nefolosită
Cele două volume intitulate Scara leilor continuă periplul memoriei început în Maxilarul inferior (Premiul Cititorilor oferit de Observator cultural) cu povestea tatălui autoarei, Gheorghe Uricariu, şi reconstrucţia Europei, asemeni unei reconstrucţii a unei părţi anatomice distruse de un glonte exploziv. Aşa cum viaţa şi faţa desfigurată a unui tînăr ofiţer, în timpul bătăliei de la Oarba de Mureş, are nevoie de peste 39 de intervenţii chirurgicale, tot aşa istoria României, a Europei şi a lumii au nevoie de o complexă reconstrucţie a memoriei şi istoriei, distruse în deceniile comunismului, instalat împotriva voinţei popoarelor, după împărţirea Europei şi a zonelor de influenţă ce a urmat Conferinţei de la Ialta.
Unul din articolele Conferinţei de la Ialta va sta la baza marilor deportări care vor smulge milioane de oameni spre a-i duce în Siberia să muncească şi de cele mai multe ori să moară, pe considerente de apartenenţă la teritorii devenite după război parte din URSS. Povestea părinţilor autoarei are în spate chiar lupta cu acest articol care a generat exodul deportărilor.
Cititorul află enorm de multe lucruri despre România anilor 1941-1947, despre condiţiile care au schimbat destinul nostru în următoarele decenii, dar şi în perioada tranziţiei post-comuniste. Descoperă adevăruri incredibile, taine îngropate în corespondenţa diplomatică şi rapoartele serviciilor secrete. Istoria are o parte vizibilă şi o parte ascunsă, precum faţa lunii, o parte retorică, declarativă şi alta reală, tăinuită, ascunsă ochilor lumii de marii decidenţi care acţionează subteran, ca şi cum ar fi instrumentată de forţe oculte.
Doina Uricariu îşi construieşte amplul excurs memorialistic şi documentar urmărind pas cu pas mărturiile Regelui Mihai, ale arhivei exilului Majestăţii Sale de la Versoix pe care a cercetat-o în noiembrie-decembrie 1990, cu documente diplomatice emise de servicii secrete, documente care pun în lumină lupta anticomunistă a României din prima clipă a ocupaţiei sovietice.
O serie de stenograme, asemeni unor piese de teatru, dezvăluie cititorilor lovitura dată continuu de Moscova şi trimişii ei, care declanşează ofensiva împotriva democraţiei din ţară, surparea economiei şi fiecărei instituţii şi minister, subminate prin legea epurărilor, plata despăgubirilor de război, care încalcă tratate, convenţii, la care se adaugă imixtiunea crasă în alcătuirea şi căderea guvernelor, transformarea oricărei negocieri în ultimatum, pulverizarea libertăţilor individuale. Aceste stenograme prezintă imixtiunea lui Vîşinski, Susaikov, Molotov, Vinogradov, Stalin şi reducerea Comisiei Aliate de Control la un unic decident, sovieticii.
Personajele din Scara leilor sînt Regele Mihai, Regina-mamă Elena, Ion şi Mihai Antonescu, Lucreţiu Pătrăşcanu, Titel Petrescu, Maniu, Brătianu, Tăttărăscu, Bodnăraş, Groza, Mihalache, generalul Sănătescu, generalul Rădescu, generalul Nicolae Macici, primul general condamnat la moarte de Tribunalul poporului, care a trăit paroxismul trăirii execuţiei oprite prin comutarea pedepsei în ultima clipă.
Doina Uricariu dezvăluie în premieră conţinutul remarcabil al unei arhive de interes naţional şi european, de la dosarele şi bibliorafturile ce prezintă memorii către rege, precum cel al profesorului Onisifor Ghibu, pînă la acţiunile întreprinse de Comitetul Naţional Român în exil şi participarea românilor din exil la demersurile creării Comunităţii europene şi a reunificării Europei.
În anul în care Majestatea Sa Regele Mihai împlineşte 90 de ani, apare o carte a cărei existenţă s-a anunţat încă din 1990, cînd Doina Uricariu a făcut primul interviu cu regele Mihai, publicat în România literară, chiar în 23 august 1990.
Comandă online Scara leilor (2 vol.) la 62,57 lei scrisă de Doina Uricariu , Doina Uricariu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Ego-grafii. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Scara leilor (2 vol.) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Scara leilor, la care ma refer in cartea mea, strajuieste castelul Alupka de linga Yalta, din Crimeea. La castelul Alupka au locuit Churchill, Anthony Eden, Alexandru Cadogan, membrii delegatiei Marii Britanii. Scara a fost urcata si coborita de cei care au decis soarta Europei la Conferinta Argonautilor de la Ialta. Atunci au impartit lina de aur a Europei, au trasat zonele de influenta, iar noi, romanii, am cazut in zona de influenta sovietica. Cele doua perechi de lei care strajuiesc scara monumentala reprezinta simbolic doua ipostaze ale constiintei si memoriei. O pereche de lei doarme. Capul urias e culcat pe labele amortite de somn. Dulce odihna si ignorare a oricarui pericol! Istoria se odihneste. Constiinta doarme. Se complace intr-o hibernare paguboasa. A doua pereche de lei, din capul scarilor, s-a trezit. E ridicata pe labele din fata, vegheaza, e tensionata, gata de atac sau de riposta. Privirea felinelor are o solidaritate si o complicitate de otel. Am scris povestea memoriei si a valorilor in care cred. M-au inspirat si pomelnicile, dar si placile cu marii sponsori de muzee, nu vreau sa uit nimic din ceea ce iubesc si pretuiesc.
Scara leilor continua Maxilarul inferior, dar cele doua carti, alcatuite din cite doua volume fiecare, pot fi citite si in ordine inversa. Memoria este un drum, nu tinta pe care o urmeaza o sageata. Ea are dus si intors, popasuri, iesiri in peisaj, cararui paralele, platouri unde se odihneste. Romanul memoriei si romanul istoriei se pot strabate asa cum descoperi rind pe rind insulele fiecarui arhipelag. Si tot ce tine de geografia umana, de felul in care o fiinta anume sau oameni din varii perioade si locuri influenteaza spatiul in care traiesc, locuiesc, pun lumea la cale, cum se spune. Povestile mele nu urmaresc un determinism mecanic. Ele actioneaza precum undele in fizica cuantica. E o miscare ondulatorie. Ar fi simplu ca destinul sa insemne doar calea sagetii de la arcul intins la tinta. (…) Am simtit ca trebuie sa ma salvez de la moartea constiintei mele, sa pun la bataie in ceea ce scriu si editez toate cautarile si convingerile mele, povestind ce stiu, ce am aflat si ce cred.
Cred in realitate si documente mai mult decit in metafore. Pot demonstra ca fiecare vers al meu exista in realitate. De unde l-am cules cu simturile mele exacerbate, nu doar cu ochiul atroce, cu mintea, memoria si sensibilitatea mea speculativa. Eu functionez ca un nucleu cu foarte multe catene. O carte despre mine nu pot s-o scriu decit pe mai multe voci. Povestea mea se scrie prin povestile celorlalti. Si in poezia mea exista mai multe voci. Memoria mea e hranita de memoria si memoriile celorlalti. Limpezirea lucrurilor se petrece in mine prin confruntarea directa cu oamenii, prin dezgroparea documentelor si dialogul la infinit cu martorii. Sint o fire interogativa in poezie si in proza. Ultimele mele doua carti au beneficiat enorm de pe urma cartilor pe care le-am scris inainte. E poate aceeasi partitura altfel orchestrata, in functie de partea ce revine unui instrument sau altuia.
Copacul din cimpie
Polirom
Gelu Ionescu
973-681-237-5
376 pagini
An: 2003
Terasa Fericirii
Polirom
Lavinia Balulescu
9789734675616
344 pagini
An: 2018
Lumea ca literatură. Amintiri
Polirom
Ioan Grosan
9789734649754
184 pagini
An: 2014
Sălbaticii copii dingo (ediția a II-a)
Polirom
Vasile Ernu
9789734685370
376 pagini
An: 2021
Memorii din biblioteca ideala
Polirom
Bogdan Suceava
9789734634422
224 pagini
An: 2013
Contributii la cunoasterea istoriei colegiului national Fratii Buzesti (1882-2005), Volumul al IV-lea
MJM
Adrian Butoi, Nicusor Stanciu
656 pagini
An: 2005
Figuri ilustre din perioada Renasterii
Albatros
534 pagini
An: 1972
Fernando Pessoa (o cvasi autobiografie)
Eikon
Jose Paulo Cavalcanti Filho
766 pagini
An: 2015
Cincinat Pavelescu
Ramuri
I. C. Popescu-Polyclet
30 pagini
An: 1935
Marturii despre Luchian
Meridiane
280 pagini
An: 1966
Ilustraţia, arta interpretării : Pelerinaj la Beethoven de Richard Wagner
Creator
Aurelia Stoie Mărginean
9786060297666
70 pagini
An: 2024
Eugen Negrici, critic şi istoric literar
Limes
Adriana Chioaru
9786067997095
276 pagini
An: 2024
Showman : din culisele invaziei care a zguduit lumea şi care a făcut un lider din Volodimir Zelenski
Bookzone
Simon Shuster
9786303051970
416 pagini
An: 2024
Roca
Neverland
George Coca Lob, George Coca-Lob
9786303070131
203 pagini
An: 2021
Supravieţuitorii
Hasefer
Andrei Craciun, Vlad Stoicescu
9789736305252
147 pagini
An: 2023
Contributii la cunoasterea istoriei colegiului national Fratii Buzesti (1882-2005), Volumul al IV-lea
MJM
Adrian Butoi, Nicusor Stanciu
656 pagini
An: 2005
Figuri ilustre din perioada Renasterii
Albatros
534 pagini
An: 1972
Napoleon Bonaparte: viata sentimentala
Gryphon
Levy Arthur
114 pagini
An: 1990
Fernando Pessoa (o cvasi autobiografie)
Eikon
Jose Paulo Cavalcanti Filho
766 pagini
An: 2015
Cincinat Pavelescu
Ramuri
I. C. Popescu-Polyclet
30 pagini
An: 1935