Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 38,15 LEI
Autor(i): Daniela Petronela Feraru
Editura: Lumen
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 278 pagini
ISBN: 9731662480
Categorii: Sociologie, Demografie
Migratia reprezinta procesul social care are o influenta din ce in ce mai mare in societatea romaneasca actuala desi migratia romaneasca in lume este una tanara. Paradoxul este dat de interesul in crestere pentru migratia internationala desi precizia termenului este in scadere. Migratia internationala este un fenomen foarte dezvoltat din punct de vedere al globalizarii pietei. Migratia fiind selectiva si dinamica necesita o abordare diferentiata si complexa. Migratia reprezinta o problema fundamentala in societatea romaneasca actuala unde conform interviului acordat de Dumitru Sandu pentru Evenimentul Zilei (romaniantribune.net) aproximativ 35% din familiile romanesti au cel putin o persoana care a fost, fie este, in strainatate. Prin urmare, avem un segment de peste o treime din numarul total al gospodariilor tarii noastre care au experienta strainatatii. De asemenea, potrivit unui sondaj realizat de Gallup in anul 2010 si preluat de Romania Libera, peste 30% dintre cetatenii romani ar emigra definitiv, daca ar avea aceasta posibilitate, ei fiind devansati in cadrul Uniunii Europene doar de britanici, cu 33% de cetateni care ar vrea sa plece din tara. Procentul romanilor care sustin ca intentioneaza sa emigreze in urmatoarele 12 luni este de 12%, ceea ce claseaza tara noastra pe locul al optulea, la egalitate cu Irlanda (ziare.com). Acest sondaj a fost efectuat pe un esantion format din aproximativ 1.000 de adulti, cu varste de peste 15 ani , in perioada mai-august 2010, in tarile membre ale Uniunii Europene.
Migratia fortei de munca este unul din cele mai importante fenomene pentru transformarile la care au fost supusi romanii migranti dupa 1989. Remitentele migrantilor romani reprezinta cea mai sigura sursa de finantare la deficitul extern din ultimii ani inregistrand o crestere in mod semnificativ pana in anul 2008 urmata de o prabusire in iulie 2009, coborand cu 90% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului precedent. Datele apartin BNR (Banca Nationala a Romaniei) si arata o incetinire a fluxurilor remitentelor afectand ritmul anual de crestere a salariilor nominale, de incetinire a activitatilor de creditare, consumul gospodariilor populatiei. Toate acestea in conditiile in care romanii migranti au fost considerati in anii trecuti cei mai harnici din Europa in privinta sumelor trimise acasa.
Trebuie mentionat inca de la inceput faptul ca lucrarea de fata nu are pretentia unei dezbateri stiintifice de referinta ci doreste mai degraba sa ridice o serie de intrebari, sa caute raspunsuri lansand ipoteze care sa duca la provocari in dezbateri pe tema migratiei si dezvoltarii. Intreaga abordare a subiectului este doar inceputul unei cercetari mai ample pentru teza de doctorat in care se doreste o consolidare a subiectului migratie si dezvoltare.
Comandă online Migratie si dezvoltare. Aspecte socioeconomice si tendinte la 38,15 lei scrisă de Daniela Petronela Feraru, tiparită la editura Lumen în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Migratie si dezvoltare. Aspecte socioeconomice si tendinte nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Local si regional in dezvoltarea durabila
Sitech
Aurelia-Camelia A. Marin
148 pagini
An: 2013
Procesul de migrare, integrare si identitate a etnicilor sasi din Transilvania in societatea germana
Sitech
Ramona Dorina Florea
390 pagini
An: 2019
Medicina si colectivitatile umane
Medicala
Gr. Popescu
462 pagini
An: 1981
Speranta pentru virsta a treia
Tehnica
Aura Matei Savulescu, Dolphi Drimer
190 pagini
An: 1991
Mobilitatea socioprofesionala a populatiei active
Scrisul Romanesc
Elisabeta Traistaru
180 pagini
An: 1975
Romanii. Tipologie si mentalitati
Humanitas
Claude Karnoouh
260 pagini
An: 1994
Politici de sanatate in cadrul Uniunii Europene (Eugen Blaga)
Universitatea din Bucuresti
Eugen Blaga
71 pagini
An: 2005
Creativity and language in social sciences
Sitech
Xenia Negrea
282 pagini
An: 2017
Buletin stiintific de informare si documentare in domeniul situatiilor de urgenta. Anul 1 / nr. 2
Sitech
Gabriela Serbanoiu
236 pagini
An: 2020
Recent trends in social sciences
Sitech
140 pagini
An: 2021