DE BLACK WEEKEND ÎNJUMĂTĂȚIM PREȚUL CĂRȚILOR VECHI!
(promoție valabilă în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie 2024)Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 49,50 LEI
Autor(i): Gabriel Tepelea
Editura: Academiei Romane
Anul apariției: 2011
ISBN: 978-973-7861-64-1
Categorii: Biografii - Memorialistică, Beletristică și critică
Academia Română – Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului
Bucureşti 2011, ISBN 978-973-7861-64-1
Volumul debutează cu un studiu introductiv semnat de Ecaterina Mihăilă, care face o prezentare succintă, dar cuprinzătoare, a vieţii şi operei profesorului, academicianului şi omului politic Gabriel Ţepelea. Sunt evidenţiate în principal contribuţiile sale determinante şi novatoare la studiul limbii şi literaturii române vechi, ca şi bogata sa activitate ştiinţifică, didactică, literară şi poetică.
Meandrele vieţii lui Gabriel Ţepelea, de loc uşoară, l-au purtat din puşcăriile comuniste ai anilor maturităţii timpurii pe băncile Parlamentului la anii senectuţii. încercările nu i-au alterat însă niciodată optimismul şi sufletul curat de copil de la ţară. Cum el însuşi scrie: “Nu scriu pentru a arăta cu degetul, pentru a anatemiza pe cineva. Scriu cu spatele la lume, de care mă mai leagă puţine fire. Mă întorc deci cu faţa spre mine, spre drumul parcurs în viaţă într-o perioadă grea. Vreau să ştiu dacă am avut de ales şi deci să-mi asum, acum, la sfârşit de spectacol, partea mea de răspundere în faţa Tribunalului suprem al conştiinţei. Gândind astfel, am reuşit să mă lepăd de ură.”
Cu un ton sfătos, sau admirativ, ne povesteşte cum i-a cunoscut pe profesorii săi, cum a interacţionat cu mari personalităţi ale culturii noastre ca George Giuglea, Vianu, Sextil Puşcariu, Călinescu, Tudor Arghezi, Cezar Petrescu, Cioculescu şi mulţi alţii.
Fragmentele narative care compun volumul, care nu respectă neapărat o cronologie strictă, ne fac cunoştinţă, pe un ton natural şi plăcut, de multe ori glumeţ, totdeauna profund, cu personaje, întâmplări, situaţii, judecăţi, care privesc momente ale istoriei şi culturii naţionale.
Lectura volumului ne dă impresia că am putut sta de vorbă cu profesorul şi cu marii oameni cu care s-a întâlnit de-a lungul timpului, într-un cuvânt ne face mai învăţaţi şi mai înţelepţi.
Comandă online Intalniri la rascrucea unor destine la 49,50 lei scrisă de Gabriel Tepelea, tiparită la editura Academiei Romane în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Intalniri la rascrucea unor destine nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Optiuni si Retrospective
Eminescu
Gabriel Tepelea
371 pagini
An: 1989
Interpretari si restituiri
Tehnica
Gabriel Tepelea
213 pagini
An: 1996
Cincinat Pavelescu
Ramuri
I. C. Popescu-Polyclet
30 pagini
An: 1935
Tineretea revolutionara a tovarasului Nicolae Ceausescu
Tineretului
Olimpiu Matichescu
96 pagini
An: 1981
Marturii despre Luchian
Meridiane
280 pagini
An: 1966
Giuseppe Verdi
Tineretului
Dan Vulcan
332 pagini
An: 1959
Robespierre (Fr. Sieburg)
Librariei Universala Alcalay
Friedrich Sieburg
247 pagini
Inchisoarea noastra cea de toate zilele, Volumul al II-lea (1953-1955)
Albatros
Ion Ioanid
366 pagini
An: 1991
Despre eroi si morminte
Univers
Ernesto Sabato
438 pagini
An: 1999
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997
Un trecut deocheat sau schimbarea la fata a Romaniei
Biblioteca Apostrof
Marta Petreu
436 pagini
An: 1999