Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 40,00 LEI
Autor(i): Iulian Oncescu
Editura: Cetatea de Scaun
Anul apariției: 2010
Nr. pagini: 360 pagini
Tip copertă: tare
ISBN: 0653706472
Categorii: Istorie universala, Istorie
Arhitectura” lucrării, ilustrată şi prin sumarul ei, a fost concepută într-o manieră care să asigure, pe de o parte, cunoaşterea şi valorificarea deplină a realizărilor istoriografice anterioare şi, pe de alta, imprimarea propriei contribuţii în susţinerea examenului critic asupra unei perioade şi problematici cu multiple disponibilităţi analitice. O necesară, consistentă şi îndeajuns de lămuritoare Introducere are darul de a familiariza din capul locului pe cititor cu motivaţia opţiunii, cu arsenalul conceptual şi metodologic activat în cuprinsul scenariului, cu orizontul istoriografic mult extins în spaţiile referenţiale şi, nu în ultimul rând, cu definirea propriilor obiective în termeni generatori sporului de limpezime şi de rafinament expresiv. Iar structura analitică a sumarului este edificatoare în privinţa direcţiilor prioritare ale propriului demers.
Din mulţimea exemplelor ilustrative nu poate fi exclusă, desigur, istoria relaţiilor internaţionale, iar din aria acestora, raporturile franco-române de-a lungul timpului şi, îndeosebi, din vremea construcţiei şi a consolidării structurilor naţional-statale româneşti, când ele se detaşează prin amploare, consistenţă, durabilitate şi motivaţie, dar adesea şi prin stereotipia interpretării lor. Am în vedere faptul – semnalat în urmă cu un deceniu – că mult discutata şi îndelung mediatizata francofilie românească, cu mărturii doveditoare sau rădăcini documentare înfipte (la nivelul elitelor) încă din secolul XVIII, a rămas până azi un subiect aproape tabu, iar reperul francez pentru civilizaţia românească se confundă până la substituţie cu reperul occidental. Orice „abatere” sau nuanţă interpretativă menită a strica clişeul este încă privită cu rezervă (în cel mai fericit caz), fiind plasată în subsidiar sau chiar ignorată de toţi cei care împărtăşesc, invariabil, mitul deplinei armonii şi al implicării mereu benefice a Franţei în destinul României moderne, de unde şi ipostaza vehiculată istoriografic – nu dinspre Sena, ci dinspre Dâmboviţa – „Franţa, marea soră latină din Apus”.
Prof. univ. dr. Dumitru Vitcu
Lucrarea de faţă îşi propune elucidarea, pe cât posibil, a rolului jucat de Franţa în politica europeană, a interesului ei pentru România şi a locului ocupat de aceasta din urmă în politica franceză din Orient. Se vor aborda cu precădere relaţiile politico-diplomatice, nefiind însă omise şi alte aspecte ale relaţiilor economice, culturale dintre cele două ţări.
Pornind de la datele istoriografiei recente, română şi franceză, dar insistând pe documentele edite, ca şi pe o serie de surse inedite, intenţionăm să punem în lumină noi aspecte şi puncte de vedere privind rolul jucat de România în politica franceză din Orient în perioada 1866-1878. Stabilirea cu exactitate a unor noi repere, dar şi nuanţarea unor aspecte pot duce la reformularea unor aprecieri, dar şi la relevarea unor noi puncte de vedere. Majoritatea istoricilor apreciază că după 1866 relaţiile româno-franceze au avut un caracter sinuos. Astfel că, începând cu acest din urmă an, se observă o răcire a relaţiilor dintre România şi Franţa, în anumite momente românii abordând cu curaj situaţiile ivite şi, oarecum stânjeniţi de spiritul tutelar al „fratelui mai mare”, se vor îndepărta de el. Autorul
Comandă online Romania in politica orientala a Frantei (1866-1878) la 40,00 lei scrisă de Iulian Oncescu, tiparită la editura Cetatea de Scaun în anul 2010. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Romania in politica orientala a Frantei (1866-1878) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002
Enigme ale istoriei universale, Volumul al II-lea
Vestala
Paul Stefanescu
320 pagini
An: 2001
Momente din Istoria Albaniei - Culegere de studii si articole, Volumul I
Privirea
Marius Dobrescu
288 pagini
An: 2013
Momente din Istoria Albaniei - Culegere de studii si articole
Privirea
Marius Dobrescu
400 pagini
An: 2017
Cartea mica a istoriei mari. Povestea vietii, a universului si a tuturor lucrurilor
Niculescu
John Crofton
276 pagini
An: 2020
Doua secole de mitologie nationala
Humanitas
Lucian Boia
132 pagini
An: 1999
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Istoria intelectuala a liberalsimului
Humanitas
Pierre Manent
176 pagini
An: 1992
Jocul cu trecutul. Istoria intre adevar si ficitiune
Humanitas
Lucian Boia
172 pagini
An: 1998
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002