Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  34,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Editura:

Anul apariției: 2011

Nr. pagini: 60 pagini

Categorii: Drept, Reviste / Almanahuri

Descriere

Numărul de Martie al Revistei Curierul Judiciar debutează cu Editorialul semnat de conf. univ. dr. Ştefan Deaconu, Dreptul de a ne revizui Constituţia: „Oare, cetăţenii au dreptul de a cere revizuirea Constituţiei? Sunt ei în măsură să aprecieze cu privire la ceea ce este şi ceea ce ar trebui că conţină o Constituţie? Un jurist francez aprecia la începutul secolului al XX-lea că «Oricare ar fi autoritatea morţilor, ea n-ar putea înlănţui pe cei vii. Suveranitatea naţională nu este a oamenilor de altădată, ci a celor de azi. Un popor are un drept imprescriptibil la revizuirea Constituţiei»”.

Rubrica Curier legislativ subliniază cele mai importante modificări legislative din perioada 14 februarie – 15 martie 2011, incluzând deciziile CEDO, RIL-urile admise şi publicate, precum şi o selecţie a actelor publicate în Monitorul Oficial al României.

Radu Chiriţă comentează decizia CEDO în cauza Colegiul Consilierilor Juridici Argeş c. România, hotărâre care vine să pună punctul pe “i” într-o zonă cu carenţe majore pentru jurisprudenţa noastră: cea a formalismului excesiv şi a interpretării aproape exclusiv gramatic a textelor de lege, uitând de scopul normei interpretate.

• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Curţii de Apel Timişoara, Secţia comercială realizat de Judecător dr. Csaba Bela Nász cu privire la numirea unui expert pentru întocmirea raportului scris asupra proiectului de fuziune.
- articolul semnat de consilier juridic drd. Dragoş Călin tratează limitarea dreptului de deţinere la 1% din capitalul social al S.I.F.-urilor, precum şi libertatea de circulaţie a capitalurilor din perspectiva reglementării europene.

• Drept privat
- comentariul unei decizii a Tribunalului Argeş, Secţia civilă realizat de Judecător Viorel Terzea referitor la servitute de trecere convenţională şi opozabilitate faţă de succesorul cu titlul particular al proprietarului fondului aservit.
- articolul semnat de Conf. univ. dr. Claudia Ana Moarcăş Costea face o trecere în revistă a normelor internaţionale cu privire la migraţia forţei de muncă şi a convenţiilor şi recomandărilor Naţiunilor Unite şi OIM în domeniul protecţiei sociale a salariaţilor migranţi.

• Drept public
- Drd. Dumitru Daniel Şerban comentează două sentinţe ale Tribunalului Călăraşi, Secţia civilă prin care s-a declinat competenţa către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în cursul soluţionării cauzei.
- articolul semnat de Asist. univ. drd. Mădălina-Elena Mihăilescu, în care este dezbătută sancţiunea contravenţională a desfiinţării lucrărilor şi aducerii terenului în starea iniţială, autorul susţinând necesitatea apariţiei în România a unui Cod al construcţiilor.

• Drept penal
- Lector univ. dr. Anamaria Groza, Lector univ. dr. Vali Ştefania Ileana Niţă comentează o sentinţă a Judecătoriei Strehaia, susţinând că prin aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi sunt încălcate implicit norme privind reabilitarea.
- articolul semnat de Asist. univ. dr. Andrei Zarafiu tratează unele dispoziţii tranzitorii şi finale prevăzute de Legea nr. 202/2010

Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CEDO, IPI – ianuarie 2011.

ELSA Bucureşti prezintă în articolul De ce alegem dreptul? motivele care menţin interesul studenţilor de a continua studiile de drept şi de a continua profesarea unei meserii legate de domeniul juridic.


Comandă online Curierul Judiciar, Nr. 3/2011 la 34,90 lei, tiparită la editura CH Beck în anul 2011 cu un număr de 60 pagini. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Curierul Judiciar, Nr. 3/2011 nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.