Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  30,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2011

Nr. pagini: 282 pagini

ISBN: 978-973-127-521-5

Categorii: Drept

Cuprins

Lucrarea de faţă nu pune în discuÅ£ie nici măcar la nivel teoretic o mare victorie instituÅ£ională a tuturor, o victorie care nu a avut ÅŸi învinÅŸi ci, doar învingători, victorie pe care magistraÅ£ii mai ales au obligaÅ£ia să o apere. Lucrarea îÅŸi propune să evidenÅ£ieze totuÅŸi câteva dintre căile ÅŸi cauzele prin care un major succes instituÅ£ional a alunecat spre eÅŸec funcÅ£ional pe parcursul punerii în aplicare a normei legale, prin derapaje de concepÅ£ie, strategie ÅŸi atitudine ale decidenÅ£ilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar ÅŸi din afara sa.

Studiul este structurat în patru capitole: un prim capitol, cu un preponderent caracter expozitiv, ce cuprinde evoluÅ£ia instituÅ£iei de la prima sa normare legală în România ÅŸi cu alte trei capitole preponderent analitice, relevante asupra parcursului principial ÅŸi conceptual al unei instituÅ£ii publice în contextul unei autonomii depline, a sa ÅŸi a membrilor săi, în raport cu celelalte entităţi statale într-o perioadă dată.

Având în vedere miza pusă în joc, independenÅ£a ÅŸi reputaÅ£ia magistraÅ£ilor ÅŸi a instituÅ£iei ce-i reprezintă, criticile pe care le-am formulat aici, pe alocuri severe, nu au la bază speculaÅ£ii, ci fapte ÅŸi date statistice. Studiul nu urmăreÅŸte demonizarea unei sau unor persoane ori instituÅ£ii ÅŸi nu constituie prin el însuÅŸi un blam ori un elogiu, este doar o oglindă diferită nu doar de cosmetizatele rapoarte oficiale ale Consiliului, ci ÅŸi de multele critici otrăvite ÅŸi neargumentate, venite cam de peste tot la adresa acestuia, o oglindă ce reflectă fidel ÅŸi frumuseÅ£ea acolo unde ea există, dar nu iartă urâÅ£enia chipului "guvernului" magistraÅ£ilor din România aÅŸa cum acesta a fost "cioplit" de cei ce au acÅ£ionat ÅŸi au vorbit în calitate de "guvernanÅ£i" timp de ÅŸase ani, în perioada 2005-2010.

în funcÅ£ie de cei ce sunt interesaÅ£i să îl citească, studiul poate fi apreciat în egală măsură ÅŸi drept un curs de cunoaÅŸtere a unei instituÅ£ii publice româneÅŸti, sau o formă mai aparte de auditare a activităţii aceleiaÅŸi instituÅ£ii, ori o notă de fundamentare a unor proiecte normative asupra organizării judiciare ÅŸi statutului magistraÅ£ilor sau de modificare constituÅ£ională a cadrului juridic organizaÅ£ional din România ori pur ÅŸi simplu un documentar asupra lumii judecătorilor ÅŸi procurorilor români, cu bunele, relele, nevoile ÅŸi pretenÅ£iile sale, un mesaj ÅŸi o chemare adresate întregii cetăţi, toate acestea văzute din perspectiva unui judecător român, la rându-i cu bunele, relele ÅŸi limitele sale.

Descriere

Ion Popa este judecător din anul 1989.

A parcurs evolutiv întregul traseu profesional de la funcţia de judecător stagiar, judecător de judecătorie, judecător de tribunal până la gradul de judecător de curte de apel.

A deţinut în această perioadă şi funcţiile de vicepreşedinte şi preşedinte de instanţă, inspector general judecătoresc, director de resurse umane în Ministerul Justiţiei şi, până în luna mai 2005, secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii.

A absolvit două cursuri de management judiciar: în anul 1999, sub egida Ministerului Justiţiei şi în anul 2000, sub egida Uniunii Europene.

Este doctor în ştiinţe juridice din anul 2007. Lucrarea de doctorat cu tema Statutul profesional al magistraţilor a fost publicată în anul 2007 la Editura Universul Juridic sub forma unui Tratat privind profesia de magistrat în România. Lucrarea a fost distinsă cu Premiul special al Uniunii Juriştilor în anul 2007 şi tradusă în limbile engleză şi franceză în anul 2009.

A publicat numeroase articole şi studii de specialitate în reviste de drept din ţară şi străinătate, în domeniul statutului magistraţilor şi organizării judiciare.

A fost reprezentant al României în Comisia Europeană de Eficientizare a Justiţiei (C.E.P.E.J.), înfiinţată în februarie 2003 în cadrul Consiliului Europei, iar în perioada 2003-2005, membru al grupurilor de lucru de la nivelul Comisiei şi coautor în această calitate al lucrării "Evaluarea sistemelor judiciare din Europa", publicată în anul 2005 la Haga, Olanda.

în prezent, anul 2011, este judecător la Curtea de Apel Bucureşti.


Comandă online Consiliul Superior al Magistraturii din Romania - de la succes institutional la esec functional la 30,00 lei scrisă de Ion Popa, tiparită la editura Universul Juridic în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Consiliul Superior al Magistraturii din Romania - de la succes institutional la esec functional nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.