Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  31,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Editura:

Anul apariției: 2010

Nr. pagini: 60 pagini

Categorii: Drept, Reviste / Almanahuri

Descriere

Numărul de Noiembrie al Revistei Curierul Judiciar debutează cu Editorialul semnat de prof. Flavius Baias, Mica Reformă – o nouă iluzie?: „Este evident că legiuitorul a adoptat acest act normativ pentru soluţionarea unor probleme actuale ale justiţiei româneşti, care îşi aveau rezolvarea în noile coduri substanţiale şi procedurale, adoptate în 2009 şi 2010, dar care nu mai puteau aştepta intrarea lor în vigoare. Din acest punct de vedere, soluţia găsită se poate dovedi chiar interesantă: prevederile preluate, multe «revoluţionare» în raport cu reglementarea actuală, vor testa reacţia sistemului la astfel de schimbări şi îl vor pregăti pentru aplicarea masivă a unor reglementări noi, odată cu punerea în aplicare a noilor coduri”.

Liviu Dăscălescu, avocat în cadrul SCPA Dăscălescu-Crâsnic, răspunde în cadrul rubricii Dialoguri la câteva întrebări despre magistratură şi avocatură. Rubrica este realizată în colaborare cu Juridice.ro.

Rubrica Curier legislativ subliniază cele mai importante modificări legislative din perioada 21 octombrie – 20 noiembrie 2010, incluzând deciziile CEDO, RIL-urile şi excepţiile de neconstituţionalitate admise, precum şi o selecţie de acte normative publicate în Monitorul Oficial al României.

Radu Chiriţă comentează decizia CEDO în cauza Maria Atanasiu şi alţii c. România, una dintre cele mai importante pronunţate vreodată, decizie-pilot prin care Curtea şi-a propus rezolvarea dintr-un foc a situaţiei câtorva zeci de mii de persoane, dintre care sute s-au adresat deja Curţii.

Nucleul revistei
Dreptul afacerilor: conţine comentariul unei decizii a Curţii de Apel Timişoara făcut de Csaba Bela Nasz, precum şi articolul intitulat Noul regulament de exceptare pe categorii în domeniul asigurărilor, semnat de Diana Ungureanu, cuprinzând o analiză a modificărilor introduse în aplicarea regulilor de concurenţă sectorului asigurărilor, în particular în ceea ce priveşte poolurile de co-/re-asigurare prin Regulamentul nr. 267/2010 privind exceptarea anumitor categorii de acorduri, decizii şi practici concertate în sectorul asigurărilor.
Drept privat: este comentată o decizie a Tribunalului Argeş, unde Viorel Terzea tratează problema reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenului de sub construcţie către fostul proprietar deposedat şi admisibilităţii constituirii unui drept de superficie şi a unui drept de servitute în favoarea proprietarului construcţiei preşedinţială având ca obiect sistarea unor lucrări. în articolul Despre rezonabilitate în Noul Cod Civil, autorul Bogdan Viuleţ apreciază că sistemul de evaluare a unor situaţi juridice bazat pe rezonabilitate introdus prin Noul Cod civil are un grad ridicat de subiectivism şi relativitate şi a fost instituit în mod prematur, iar practicienii nu îl vor putea gestiona în mod corect, generând astfel premisele unor soluţii injuste şi inacceptabile.
Drept public: Irina Arnăutu prezintă modificările introduse prin O.U.G. nr. 76/2010 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, iar Dumitru-Daniel Şerban comentează o decizie a Curţii de Apel Târgu Mureş care tratează problema competenţei de soluţionare a contestaţiilor privind litigiile în legătură cu atribuirea contractelor de delegare a gestiunii. Articolele acestei rubrici sunt semnate de Dana Apostol Tofan, care face unele consideraţii privind reprezentarea unităţilor administrativ-teritoriale în justiţie, şi de Ovidiu Bălăceanu şi Monia Hanţig, care îşi continuă analiza dreptului la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic începută în numărul trecut al revistei.
Drept penal: Cristian-Valentin Ştefan analizează o decizie a Tribunalului Mureş, în care s-a decis că anularea suspendării sub supraveghere a executării unei pedepse, cu consecinţa contopirii acesteia cu pedeapsa stabilită pentru infracţiunea ce atrage anularea, se poate dispune fie în cadrul procedurii judiciare ce are ca obiect judecarea infracţiunii ce atrage anularea suspendării sub supraveghere, subsecvent condamnării pentru această infracţiune, fie într-o procedură judiciară separată, în faza de executare a hotărârilor penale. Rubrica mai cuprinde şi prima parte a articolului lui Mihail Udroiu în care sunt comentate modificările legislative aduse în materie penală şi procesual penală de Legea nr. 202/2010, aşa-numita „Mica reformă”.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CJUE, CEDO, IPI – septembrie 2010.

La rubrica Instrumente Dan Drosu Şaguna şi Augustin Fuerea prezintă reuniunea din luna octombrie a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, prin care s-a marcat nu numai împlinirea a 15 ani de activitate a Uniunii în forma sa actuală, ci şi concretizarea unei idei mai vechi, şi anume înfiinţarea Institutului Notarial Român.

Newsletterul Curierul Judiciar: STOICA & Asociaţii aniversează în luna noiembrie 15 ani de la înfiinţare, prilej cu care a acordat premiul pentru întreaga cariera judică (în valoare de 15.000 euro) domnului Avocat Mihail Ionel Ghiga.


Comandă online Curierul Judiciar, Nr. 11/2010 la 31,90 lei, tiparită la editura CH Beck în anul 2010 cu un număr de 60 pagini. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Curierul Judiciar, Nr. 11/2010 nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.