Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 25,00 LEI
Autor(i): Ruxandra Cesareanu
Editura: Curtea Veche
Colecția: Eseistica
Anul apariției: 2010
Nr. pagini: 308 pagini
ISBN: 9786065880214
Categorii: Eseuri, Beletristică și critică
Nu doar cititorul profesionist, ci orice fel de cititor, în general, este fascinat, uneori sau adeseori, nu numai de cărţile clasice, respectabile, faimoase, ci şi de opurile neobişnuite, ciudate, atipice, exotice — şi lista de calificative ar putea continua. Eu numesc aceste cărţi pur şi simplu stranii. Dacă din cărţile clasic-faimoase cititorul reţine principii de viaţă, stări psihologice şi morale (şi multe altele, y compris plăcerea lecturii, de ce nu?, fiindcă altfel ar pieri lumea, ca să zic aşa), cărţile stranii au atuul că năucesc, şochează, dar nu oricum, ci printr-o formă de înminunare. Şi pot stârni savoarea lecturii, atâta doar că o fac uimind în chip extrem, după ce şochează (sau, poate, în timp ce şochează). Şocul nu este neapărat unul de limbaj (licenţios ori violent sau experimental), ci de subiect şi de situaţie, de construcţie epică.
Astfel de cărţi sunt binevenite întrucât urnesc cititorul din tabieturi, îi distrug obişnuinţele şi îl fac să rediscute şi să testeze din nou tocmai actul lecturii şi structura unui roman. Şamanii mexicani au un sfat aplicabil şi în lectură: ei spun că moartea nu poate ieşi în calea unui om decât dacă acesta parcurge în fiecare zi unul şi acelaşi drum, în chip monoton, fără să se abată din calea sa. Doar omul care în fiecare zi va parcurge altfel drumul său (altfel, de fiecare dată), doar acela va putea evita moartea o vreme şi o va putea păcăli, întrucât moartea nu îl va putea surprinde pe acelaşi drum obişnuit. Cam aşa e şi cu lectura şi cărţile!
o bibliotecă stranie, însă, nu mizează doar pe bizareria subiectelor, ci şi pe competenţa şi performanţa stilului: fără măcar o minimă valoare estetică, un roman straniu nu e valid; sau cel puţin aceasta este cerinţa mea explicită de la romanele pe care le voi portretiza şi analiza în cartea de faţă. ele nu se cuvin a fi doar bizare, ci şi bine (sau excelent) scrise.
Ruxandra Cesereanu s-a născut la Cluj-Napoca, pe 17 august 1963. Este poetă, prozatoare, eseistă. A urmat cursurile Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1985. în timpul facultăţii, a fost redactor şi s-a format la revista Echinox. Din 1991, este redactor la revista de cultură Steaua. Actualmente este conferenţiar la catedra de Literatură Comparată a Facultăţii de Litere clujene. Face parte din staff-ul Phantasma. Centrul de Cercetare a Imaginarului (Cluj-Napoca), în cadrul căruia susţine ateliere de scriere creatoare în poezie şi proză.
Comandă online Biblioteca stranie la 25,00 lei scrisă de Ruxandra Cesareanu, tiparită la editura Curtea Veche face parte din colecția Eseistica. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Biblioteca stranie nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Visul lui Machiavelli. 150 de povesti despre lucruri pentru care ati putea renunta la Paradis
Curtea Veche
Adrian Cioroianu
9789736699757
464 pagini
An: 2010
Happy New Fear!
Curtea Veche
Calin-Andrei Mihailescu
9786065881297
256 pagini
An: 2011
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992
Calauza ratacitilor
Baroque Books & Arts
Jean d Ormesson
98 pagini
An: 2017
Eseu in istoria modelelor umane
Stiintifica
ALEXANDRU DUTU
284 pagini
An: 1972
Arhaic si universal
Universal Dalsi
Sergiu Al-George
270 pagini
An: 2000
Opera in proza
Omonia
Konstantinos P. Kavafis
222 pagini
An: 1995
Tacere indelungata
Alcris
Penny Jordan
188 pagini
An: 1995
Imparatul Mustelor
Vremea
William Golding
222 pagini
An: 1998
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992
Calauza ratacitilor
Baroque Books & Arts
Jean d Ormesson
98 pagini
An: 2017
Eseu in istoria modelelor umane
Stiintifica
ALEXANDRU DUTU
284 pagini
An: 1972