Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 55,00 LEI
Autor(i): Ion Xenofontov
Editura: Lumen
Anul apariției: 2010
Nr. pagini: 544 pagini
ISBN: 9789731662374
Categorii: Istorie universala, Istorie
In istoria postbelica sunt cunoscute o serie de aplicatii politice acerbe, inextricabile si inepte, care au modificat atat configuratia relatiilor in ternationale, cat si a celor din interiorul tarilor (pentru unele fiind chiar un catalizator al descompunerii institutiei statale), fiind condamnate in unanimi tate de acea forta de temeritate – opinia publica. In acest perimetru pot fi mentionate razboaiele, ca paroxism al conflictelor, provocate de unele state pe teritoriul altora. Dintre acestea se evidentiaza razboiul din Vietnam generat de catre SUA si cel din Afghanistan, avand drept autor al agresiunii URSS. In ceea ce priveste conflictul militar sovieto-afghan, sovieticii, purtand cel mai indelungat razboi din istoria Uniunii Sovietice, extins pe o perioada de noua ani si sapte saptamani (1979–1989), aveau sa finalizeze aceasta imixtiune militara prin victoria lui Pyrrhus. Canalizarea unor sume financiare substantiale (contributia URSS la razboiul din Afghanistan a constituit 60 mld. de ruble) va intensifica si mai mult criza economica a sovieticilor, care a marcat, in final, colapsul Uniunii Sovietice. Unii autori considera ca razboiul din Afghanistan a constituit principala cauza a descompunerii Uniunii Sovietice si, implicit, a comunismului . Pentru a mentine Afghanistanul sub influenta sa, Kremlinul, potrivit unor date oficiale, a fost nevoit sa implice efective de cca 90 000 de oameni, numarul total al militarilor sovietici care au efectuat stagiul militar in zona cifrandu-se la 620 000, numarul mortilor reprezentand 15 051, iar cel al pierderilor sanitare (handicapurilor fizice) evaluandu-se la 469 685. Kremlinul, din considerente de amor propriu, va recunoaste abia in ultimele momente esecul in Afghanistan, ,,indiscutabil cea mai grava greseala pe care Moscova a facut-o in politica externa in timpul intregii epoci sovietice”.
Totodata, interventia sovietica in Afghanistan, potrivit specialistilor, a semnificat bararea Destinderii si o ,,reorientare a politicii externe a mai multe state vizavi de URSS”, fapt finalizat printr-o ampla confruntare Est-Vest.
Evenimentele din Afghanistanul anilor 1980 au evoluat alaturi de consecintele politice, militare, economice si cu unele de ordin cultural; specialistii au surprins faptul ca fenomenul afghan a determinat o reevaluare a miturilor, a riturilor si a simbolurilor din societatea contemporana.
Lucrarea se inscrie in dimensiunea istorico-hermeneutica, semnificativa in mod special pentru istoria timpului prezent, de a face din memorie o forma a justitiei. Importanta acestei teme este semnificativa si gratie faptului ca se efectueaza, in exclusivitate pentru zona istoriei recente, o incercare de a aborda un subiect estompat prin prisma multidisciplinara, constituind o tendinta de extindere, prin discutarea unor aspecte inedite si chiar ,,neacademice”, a discursului istoric referitor la tema cercetata si analizata.
Comandă online Razboiul din Afghanistan (1979- 1989). In memoria participantilor din Republica Moldova. Realitate istorica si imaginar social la 55,00 lei scrisă de Ion Xenofontov, tiparită la editura Lumen în anul 2010. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Razboiul din Afghanistan (1979- 1989). In memoria participantilor din Republica Moldova. Realitate istorica si imaginar social nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002
Enigme ale istoriei universale, Volumul al II-lea
Vestala
Paul Stefanescu
320 pagini
An: 2001
Momente din Istoria Albaniei - Culegere de studii si articole, Volumul I
Privirea
Marius Dobrescu
288 pagini
An: 2013
Momente din Istoria Albaniei - Culegere de studii si articole
Privirea
Marius Dobrescu
400 pagini
An: 2017
Cartea mica a istoriei mari. Povestea vietii, a universului si a tuturor lucrurilor
Niculescu
John Crofton
276 pagini
An: 2020
Istoria romanilor sub Mihai-Voda-Viteazul (Editie 1942)
Cartea Romaneasca
Nicolae Balcescu
386 pagini
An: 1942
Sarmisegetusa Regia. Cromatica si decor in antichitatea dacica
Mega
111 pagini
An: 2015
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002
Istoria baroului Dolj 1928-1948
Sitech
Şerban Pătraşcu
222 pagini
An: 2018