Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  31,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Editura:

Anul apariției: 2010

Nr. pagini: 60 pagini

Categorii: Drept, Reviste / Almanahuri

Descriere

în numărul de Octombrie al Revistei Curierul Judiciar puteţi citi Editorialul semnat de prof. univ. dr. Stanciu D. Cărpenaru, Dreptul comercial în condiţiile Noului Cod civil: „Adoptarea Noului Cod civil marchează un moment crucial în istoria dreptului comercial român. Noutatea esenţială adusă de Codul civil constă în schimbarea sistemului de reglementare a dreptului comercial; sistemul autonomiei dreptului comercial, consacrat de Codul comercial din 1887, a fost înlocuit cu sistemul unităţii dreptului privat”.

Gheorghe Piperea, managing partner la Piperea & Asociaţii, răspunde în cadrul rubricii Dialoguri la câteva întrebări despre mişcarea fără precedent împotriva comisioanelor bancare. Rubrica este realizată în colaborare cu Juridice.ro.

Rubrica Curier legislativ cuprinde modificările legislative din perioada 21 septembrie - 20 octombrie 2010, incluzând o selecţie a actelor normative publicate în Monitorul Oficial al României şi decizia CEDO în cauza Grosaru c. România.

Radu Chiriţă comentează decizia CEDO în cauza I.L.V. c. România, hotărâre care ridică două probleme: procedura în faţa Curţii şi condiţia de admisibilitate relativă la plângerile vădit nefondate. Deşi procedura permite rediscutarea admisibilităţi plângerii, este destul de dificil de înţeles cum poate fi o plângere vădit nefondată atunci când o altă formaţiune de judecată a Curţii a socotit că aceasta este admisibilă. De asemenea, autorul comentează şi cauza Ballai c. România care este interesantă nu atât din perspectiva problemei de fond – durata excesivă a unor proceduri – care a fost deja tratată într-o situaţie identică prin hotărârea Şandru şi alţii c. România, ci mai ales din perspectiva soluţiei promovate de Curte cu privire la modul de calcul al termenului de 6 luni.

Dreptul afacerilor: cuprinde comentariul unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş realizat de Em�'d Veress, precum şi articolul intitulat Arbitrajul comercial între libertatea convenţională şi constrângerile ordinii publice, semnat de Gabriel Mihai, autorul concluzionând că deşi art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu este aplicabil în mod direct în procedura arbitrajului comercial internaţional, totuşi, prin mecanismul legislaţiei privitoare la recunoaşterea şi executarea hotărârilor arbitrale, precum şi privitoare la anularea hotărârilor arbitrale, instanţele statale verifică în limitele legislaţiei lor interne dacă tribunalul arbitral a respectat anumite prevederi care se regăsesc şi în cuprinsul art. 6, de asigurare a unui proces echitabil.

Drept privat: conţine prezentarea unor dezlegări jurisprudenţiale temerare privind recursul în procedura asigurării de dovezi realizată de avocat Veronica Dobozi şi avocat Laura Elena Radu în care este comentată o încheiere pronunţată de Judecătoria Iaşi prin care a fost încuviinţată cererea de asigurare de dovezi formulată în temeiul art. 236 alin. (4) C.proc.civ., constând în efectuarea unei expertize tehnice. Articolul lui Dumitru Ion prezintă efectele retribuirii în acord global, conform Legii nr. 57/1974 asupra stabilirii şi recalculării pensiilor publice.

Drept public: Emanuel Albu comentează o decizie a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, prin care s-a stabilit că interpretarea sistematică a dispoziţiilor Legii nr. 554/2004 nu va putea justifica în niciun caz concluzia că ordonanţele adoptate de Guvern ar putea fi atacate în faţa instanţelor de contencios administrativ şi că instanţele, pe cale de consecinţă, ar avea prerogativa să dispună anularea totală sau parţială a acestora. Articolul Considerente privind Raportul Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional din România, semnat de Mircea Criste analizează: înfiinţarea Comisiei, misiunea acesteia, clarificarea tipului de regim politic, structura parlamentară, raporturile dintre puteri, procedura legislativă, statutul şi răspunderea aleşilor, precum şi justiţia românească.

Drept penal: Iuliana Ciolcă analizează o decizie a Tribunalului Bucureşti, Secţia I penală, privitoare la aplicarea pedepsei complementare (accesorie) a interzicerii dreptului de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura celei de care s-a servit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii, iar articolul semnat de Mariana Zainea cuprinde o analiză a problemei personalităţii active a legii penale şi ne-extrădarea cetăţenilor.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, IPI – august 2010.

Ca Instrument găsiţi materialul privitor la proporţionalitate semnat de Marius Andreescu, principiu care figurează printre instrumentele dreptului Uniunii Europene, autorul făcând şi o aplicare a principiului în jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie de la Luxembourg.

în nr. 10/2010 al Revistei vă propunem Newsletterul STOICA & Asociaţii privitor la modificările recente ale legislaţiei în materia imobilelor preluate în mod abuziv.


Comandă online Curierul Judiciar, Nr. 10/2010 la 31,90 lei, tiparită la editura CH Beck în anul 2010 cu un număr de 60 pagini. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Curierul Judiciar, Nr. 10/2010 nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.