Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 34,95 LEI
Autor(i): Margaret Mazzantini
Traducător(i): Gabriela Lungu
Editura: Polirom
Colecția: Biblioteca Polirom
Anul apariției: 2010
Nr. pagini: 592 pagini
ISBN: 978-973-46-1736-4
Categorii: Literatura italiana, Literatura universala, Beletristică și critică
Margaret Mazzantini este autoarea bestsellerului Nu te misca (1.500.000 de exemplare vindute in Italia), tradus in 32 de limbi si ecranizat in regia lui Sergio Castellitto, cu Penelope Cruz in rolul principal. Romanul Venit pe lume (2008), cistigator al premiului Campiello 2009, reda tulburatoarea poveste a vietii unei femei de cincizeci si trei de ani, Gemma, din Roma, care se intoarce impreuna cu fiul ei, Pietro, in locurile unde traise in tinerete o mare iubire cu un fotograf genovez, Diego. Treptat, Gemma aluneca in trecutul tinerei cercetatoare care, pentru a scrie un studiu despre poezia lui Andriä, pleaca la Sarajevo. Ajutata de poetul Gojko, cel care avea sa ii ramina prieten tot restul vietii, Gemma descopera farmecul orasului, dar si pe Diego. Intoarsa in Italia, traieste cu acesta o intensa poveste de dragoste, distrusa insa, in timp, de sterilitatea ei, care o va impinge la cele mai disperate gesturi, ultimul aruncindu��'i pe amindoi in viltoarea unui razboi cumplit, care ii va marca ireversibil. Povestea lor si consecintele ei asupra vietii Gemmei se contureaza pe dramaticul fundal al celui mai lung asediu postbelic al unui oras european: Sarajevo, 1992. Un roman despre obsesia maternitatii si despre imposibilitatea implinirii ei, un roman al dragostei pe timp de razboi, al dramelor individuale, al mortii si al (re)nasterii in egala masura. „La sapte ani de la publicarea bestsellerului Nu te misca, Margaret Mazzantini le propune cititorilor, in Venit pe lume, o poveste cu o traiectorie uluitoare: de la istoria personala a unei femei si a iubirii ei neimplinite la asediul orasului Sarajevo si inapoi.” (La Stampa) „Este o poveste despre dragoste si suferinta, despre curaj si teama. Este povestea unei vieti care renaste din «placenta neagra» a unui razboi in care oroarea se impleteste cu cele mai profunde dovezi de umanitate, o «calatorie initiatica» spre maternitatea (si paternitatea) cautata cu orice pret, iluminata de un fiu nascut intr-un oras in flacari.” (Il Giorno) „Aceasta carte indrazneata si plina de forta epica abordeaza teme majore: viata si moartea, razboiul si pacea, intr-un limbaj bogat si tensionat, alimentat de un flux neintrerupt de imagini, reflectii si metafore construite in jurul unor evenimente terifiante.” (La Repubblica)
Comandă online Venit pe lume la 34,95 lei scrisă de Margaret Mazzantini Gabriela Lungu, tiparită la editura Polirom. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Venit pe lume nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
,,Venit pe lume” este cartea pe care nu o laşi din mână, nu poți, autoarea nu te lasă. Te poartă de la Roma la Sarajevo zilelor noastre, de la Sarajevo zilelor noastre la un Sarajevo asediat al anului 1992 şi înapoi. Pe scurt, Gemma, o italiancă aflată la a doua tinereţe, merge împreuna cu fiul ei, Pietro, în Sarajevo sub falsul pretext al unei conferinţe. Da fapt, ea porneşte într-o călătorie de împăcare cu trecutul, iar pe fiul ei încearcă să-l pună în contact cu lumea de care aparţine, deşi nu a cunoscut-o niciodată. Cu ajutorul Gemmei, Margaret Mazzantini ne obligă să suspinăm după dragoste la prima vedere şi după acea relaţie perfectă care durează mai mult de trei ani, care trece peste obstacole şi care cedează cu greu doar în faţa unui simţ nobil de responsabilitate care îl împedică pe Diego, iubitul Gemmei, să-şi trăiască fericirea. Ajungem să-l compătimim pe Gojko, veşnicul tânăr burlac, şi el îndrăgostit de Gemma, să-I iubim familia, să suferim alături de el în timp ce încearcă să supravieţuiască asediului oraşului Sarajevo. Ajungem să-l respectăm pe Giuliano, personajul cel mai echilibrat al cărţii şi soţul Gemmei şi să vedem în Pietro, adolescentul răzvrătit, câte ceva din trăsăturile copiilor, fraţilor, nepoţilor noştri. Margaret Mazzantini nu a lăsat niciun personaj în voia sorţii. Fiecare dintre ele este construit cu emoţie, are un rol foarte clar definit în poveste şi lasă o amprentă adâncă asupra cititorului care, cu fiecare rând din poveste, trece de la melancolie, la pasiune, de la ură, la iubire, de la dezgust la plăcere. Ceea ce face această carte greu de lăsat din mână este antiteza. Scenele agresive ale războiului sunt prezentate în antiteză cu viaţa liniştită de la Roma. Povestea de dragoste pe timp de pace în antiteză cu poveştile de dragoste în vreme de război. Obsesia distructivă a Gemmei de a avea un copil în antiteză cu dorinţa lui Diego de a duce o viaţă frumoasă doar în doi. Povestea, aşa cum o ştie Gemma, în antiteză cu povestea reală care, de altfel, reprezintă şi punctul culminant şi finalul romanului. Este o carte care merită citită, care invită la reflecţie, care bucură mintea prin scriitură şi sufletul prin poveste. Şi-n loc de final, citatul preferat din carte: ,,Nu ne vindecăm niciodată de ceea ce ne lipseşte, ne adaptăm, ne povestim alte adevăruri. Conviețuim cu noi înşine, cu nostalgia vieții, ca nişte bătrâni.”
Orele
Polirom
Michael Cunningham
973-681-244-8
240 pagini
An: 2003
Fata cu cercel de perla
Polirom
Tracy Chevalier
973-681-283-9
312 pagini
An: 2003
Povestea unui idiot spusa de el insusi
Polirom
Felix de Azua
973-46-0490-2
180 pagini
An: 2006
Poarta coliviei
Polirom
Katie Hickman
9789734611447
480 pagini
An: 2008
Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg
Polirom
Kazuo Ishiguro
9789734614356
298 pagini
An: 2017
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Tara minunilor
Allfa
Giuseppe Culichia
372 pagini
An: 2009
Sotia campionului
Rao
Piero Colaprico
474 pagini
An: 2010
Raport din cosmos
Univers
Lino Curci
240 pagini
An: 1972
Femeia de duminica
Univers
Carlo Fruttero
382 pagini
An: 2008
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Tu trebuia sa fii acela
Miron
Gail Douglas
218 pagini
An: 1997
Valori franceze. Studii si articole
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Valentin Lipatti
286 pagini
An: 1959
Opere (11) (Eftimiu) Basme. Povesti. Povestiri
Minerva
Victor Eftimiu
394 pagini
An: 1982
Friguri
Tineretului
Marin Preda
112 pagini
An: 19636
Mc Mafia - Crime fara frontiere
Curtea Veche
MISHA GLENNY
396 pagini
An: 2009