Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 30,00 LEI
Coordonator(i): Lavinia Stan
Editura: Curtea Veche
Colecția: Constelatii
Anul apariției: 2010
Nr. pagini: 536 pagini
ISBN: 9789736699566
Categorii: Istoria Europei, Istorie
Confruntarea cu cele mai dureroase episoade istorice nu este uşoară pentru nicio societate. Acest proces a fost deosebit de dificil în fostele ţări comuniste, care în majoritatea lor nu au reuşit să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi de crimele atroce comise în perioada comunistă. în unele state, în special în Rusia, Belarus şi republicile Asiei Centrale, demnitarii care au iniţiat represiunea disidenţilor în perioada sovietică sunt din nou în poziţii înalte. Şi în Europa Centrală şi de Sud-Est, eforturile de a repara crimele comise de regimurile comuniste au avut, de cele mai multe ori, serioase carenţe. Multiplele obstacole cu care s-a confruntat procesul de asumare justă şi completă a trecutului comunist sunt minuţios analizate în această valoroasă culegere de eseuri scrise de specialişti de marcă. Lavinia Stan, coordonatorul şi autorul principal al acestui volum, a reunit un grup strălucit de colaboratori. Este o lucrare amplă, exhaustivă şi cu adevărat comparativă. Ea constituie cea mai amănunţită şi mai riguroasă analiză teoretică de care dispunem în acest moment pe marginea unui subiect atât de important.
Mark Kramer, coordonator al programului de studii
asupra Războiului Rece, Universitatea Harvard
ROBERT AUSTIN (n. 1964) este profesor în cadrul Centrului de Studii Europene de la Universitatea din Toronto, Canada. Istoric, specialist în Europa de Est, dar mai ales în Albania şi Kosovo. Cartea sa The Path Not Taken – Fan Noli and Albanian Democracy, 1920–1924, despre Albania interbelică, a fost publicată în două ediţii, în 2002 şi 2003. Austin este fostul corespondent al postului de radio Europa Liberă de la Tirana.
GARY BRUCE (n. 1969) este profesor de istorie la University of Waterloo din Canada, specialist în arhivele Stasi şi în istoria Germaniei de Est. Autor al volumelor Resistance with the People: Repression and Resistance in Eastern Germany 1945–1955 (Harvard Cold War Studies, 2003) şi The Firm: The Stasi and Daily Life in Small Town East Germany (Oxford University Press, 2009).
TAMARA KOTAR (n. 1974) predă politologie la Carleton University din Canada. Specialistă în fosta Iugoslavie, democratizare şi religie, şi politică, Kotar este autoarea volumului Political Liberalization in Post-Communist States: A Comparative Analysis of Church-State Relations in Croatia and Slovenia (East European Monographs, 2009).
Istoricul MOMCHIL METODIEV (n. 1969) este autorul volumului The Legitimacy Machine: The Place of the State Security in the Bulgarian Power Structure (Sofia, 2008) şi traducătorul unei selecţii de documente din arhiva personală a lui Todor Jivkov. Momchil a lucrat la Arhivele Naţionale ale Bulgariei, la Woodrow Wilson International Center for Scholars în Washington, DC, şi la Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei.
NADYA NEDELSKY (n. 1970) este profesoară de ştiinţe politice la Macalester College din Statele Unite. Specialistă în sisteme politice comparate, în Europa de Est şi în drepturile omului, Nedelsky este autoarea volumului Defining the Sovereign Community: National Identity, Individual Rights and Minority Membership in the Czech and Slovak Republics (Pennsylvania State University Press, 2009).
Lavinia Stan (n. 1966) este profesoară de ştiinţe politice la St. Francis Xavier University din Canada. Autoare, coautoare sau coordonatoare a volumelor Romania in Transition (1997), Leaders and Laggards (Columbia University Press, 2003), Religion and Politics in Post-Communist Romania (Oxford University Press, 2007) şi 1989-2009: Incredibila aventură a democraţiei în postcomunism (Editura Institutul European, 2009), ultimele două în colaborare cu Lucian Turcescu.
Comandă online Prezentul trecutului recent - Lustratie si decomunizare in postcomunism la 30,00 lei Lavinia Stan, tiparită la editura Curtea Veche face parte din colecția Constelatii. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Prezentul trecutului recent - Lustratie si decomunizare in postcomunism nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
1939. Numaratoarea Inversa. Europa Inainte de al Doilea Razboi Mondial
Litera
Richard Overy
9786067417814
143 pagini
An: 2015
Comuna din Paris si Romania
Politica
Nicolae Copoiu
64 pagini
An: 1981
Anatomia unui spectru
Alain Besancon
109 pagini
An: 1992
Opere alese, Volumul al II - lea
Minerva
Edgar Quinet
365 pagini
An: 1983
Masti si figuri din Renasterea italiana
Minerva
Robert de la Sizeranne
340 pagini
An: 1979
Stiinta Noua (Giambattista Vico)
Univers
Giambattista Vico
823 pagini
Doua secole de mitologie nationala
Humanitas
Lucian Boia
132 pagini
An: 1999
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Jocul cu trecutul. Istoria intre adevar si ficitiune
Humanitas
Lucian Boia
172 pagini
An: 1998
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002