Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 50,00 LEI
Autor(i): Alina Profiroiu
Editura: Economica
Colecția: Administratie publica
Anul apariției: 2010
Nr. pagini: 424 pagini
ISBN: 978-973-709-507-7
Categorii: Administratie publica, Economie
Tranziţia României către o democraţie consolidată a dus la o serie de aşteptări şi cerinţe noi la adresa guvernelor, pe care acestea nu au reuşit să le satisfacă. Administraţia mai are nevoie de timp, pentru a se adapta şi a satisface noile cerinţe ale cetăţenilor.
Actuala criză financiară mondială prin care trece şi România a fost dublată de o nouă creştere a ponderii cheltuielilor publice, ce a pus din nou sub semnul întrebării amploarea şi organizarea sectorului public. La aceasta s-a adăugat nemulţumirea crescândă în ceea ce priveşte calitatea serviciilor sectorului public. Tot mai mulţi cetăţeni consideră calitatea serviciilor publice ca fiind insuficientă: calitatea slabă a serviciilor sanitare, întârzierile şi accidentele din domeniul transportului, lipsa cadrelor din învăţământ şi sectorul medical în mediul rural au fost teme în dezbaterea publică. Temele de mare actualitate au fost responsabilitatea faţă cetăţeni, reformarea sistemului de salarizare, de pensii şi de asigurări medicale, raţionalizarea activităţii guvernamentale şi îmbunătăţirea eficacităţii şi calităţii serviciilor publice.
întrebarea de bază care se pune în această lucrare este dacă reforma este încă necesară, având în vedere faptul că România a evoluat de la statutul de dictatură comunistă, înainte de 1989, la cel de membru al UE, în 2007. Această evoluţie nu s-ar fi putut realiza fără demararea unor reforme importante, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.
Punctul-cheie al reformei statului este reforma administrativă, care trebuie privită ca un proces continuu de schimbare şi adaptare la evoluţia societăţii şi a valorilor spaţiului administrativ european. O administraţie publică fiabilă, cu rotiţe bine unse, reprezintă o condiţie importantă a creşterii economice sustenabile.
Punerea efectivă în practică a unor politici guvernamentale eficace presupune o structură nouă a administraţiei publice, mecanisme şi metode moderne de management public care să asigure o eficienţă sporită a utilizării resurselor limitate.
Administraţia publică din România trebuie să-şi întărească continuu capacitatea administrativă de aplicare a aquis-ului comunitar, să-şi adapteze structura pentru a face faţă cerinţelor integrării în UE, să încorporeze schimbarea şi să-şi îmbunătăţească permanent viziunea şi modul său de lucru.
Lucrarea de faţă îşi propune, în prima şi a doua parte, să prezinte tuturor celor interesaţi, studenţi şi funcţionari publici, deopotrivă, structura politică şi administrativă actuală a României, depăşind însă cadrul constituţional actual şi plasând-o într-un context european mai larg, precum şi aspecte privind finanţarea colectivităţilor locale. în partea a III-a au fost abordate aspecte privind resursele umane din administraţia publică, privind drumul parcurs de România pentru integrarea în spaţiul administrativ european, precum şi aspecte ale reformei administraţiei publice din ţările europene şi din România, în vederea întăririi capacităţii administrative.
Autoarea
Comandă online Bazele administratiei publice la 50,00 lei scrisă de Alina Profiroiu, tiparită la editura Economica face parte din colecția Administratie publica. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Bazele administratiei publice nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Managementul administratiei publice - curs universitar -
Sitech
Stoica Ion
212 pagini
An: 2010
Organizarea si rolul institutiilor si autoritatilor administratiei publice - Note de curs
Universitatea din Bucuresti
Romeo Paul Postelnicu
49 pagini
An: 2005
Bugetul public national si trezoreria publica
Sitech
Emilia Clipici
226 pagini
An: 2009
Sistemul de pensii bazat pe principiul contributivitatii
Sitech
164 pagini
An: 2010
Probleme Economice, Nr. 12/1973
Combinatul Poligrafic Casa Scinteii
Academia de Stiinte Sociale si Politice
176 pagini
An: 1973
Economie politica, Volumul I
Fundatiei Romania de Maine
Constantin Enache
328 pagini
An: 2009
Ghid de investitii personale, Editia a II-a
kmarket
Eugen Voicu
238 pagini
An: 2005
Noi modele statistice in studiul durabilitatii produselor
Academiei Republicii Socialiste Romania
Viorel Gh. Voda
156 pagini
An: 1980
Fundamentele contabilitatii institutiilor publice
Sitech
Cristina Otilia Constantin
244 pagini
An: 2021
Managementul administratiei publice - curs universitar -
Sitech
Stoica Ion
212 pagini
An: 2010