Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 39,00 LEI
Titlu original: Wild Swans: Three Daughters of China
Autor(i): Jung Chang
Traducător(i): Sanda Pop
Editura: Curtea Veche
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 512 pagini
ISBN: 9786065884939
Categorii: Beletristică și critică, Biografii - Memorialistică
Jung Chang s-a născut la Yibin, în provincia Sichuan, din China, în 1952, în familia unui membru de seamă al Partidului Comunist. La vârsta de 14 ani, în perioada de început a Revoluţiei Culturale, s-a înscris în Gărzile Roşii, din care a făcut parte pentru scurtă vreme, până când a ajuns la concluzia că acţiunile membrilor erau prea violente. Când tatăl său a pierdut încrederea regimului, întreaga familie a fost umilită public, ostracizată şi a trebuit să renunţe la stilul de viaţă de până atunci.
După implicarea ei în Gărzile Roşii, Chang a ajuns să lucreze câţiva ani ca agricultor, apoi ca „doctor desculţ“, ca oţelar şi electrician (profesii pentru care politica vremii nu cerea vreo calificare prealabilă). Când s-au redeschis universităţile, a devenit studentă la engleză şi, mai târziu, a obţinut gradul de asistent în Universitatea din Sichuan.
Inţelegând uriaşa discrepanţă dintre viaţa academică şi cea de activist comunist, a făcut eforturi şi a reuşit să plece din China în 1978, cu o bursă. Apoi a obţinut o diplomă în lingvistică la Universitatea din York, devenind în 1982 primul cetăţean al Republicii Populare Chineze care finaliza un doctorat într-o universitate britanică.
Impreună cu soţul ei, Jon Halliday, de profesie istoric, a scris o biografie a lui Mao Tze Dong, care a apărut în 2005.
Puţine cărţi au avut impactul internaţional pe care l-a avut acest volum. Relatând viaţa a trei generaţii de femei din propria familie — bunică, mamă și fiică —, Jung Chang dezvăluie întreaga istorie tragică a Chinei secolului XX. Bunica lui Jung Chang aparţinea generaţiei de la 1900, când fetelor încă li se mai zdrobeau, la vârsta de 2 ani, labele picioarelor, pentru ca mersul clătinat, care sugerează neajutorare și graţie, să le facă dezirabile și să le faciliteze găsirea unui soţ sau concubin bogat.
Mama ei, crescută de un tată înţelept în China Imperială, încă tradiţională, mustind de cultură și înţelepciune, intră de foarte tânără în rândurile Partidului Comunist, într-o luptă menită, chipurile, să elibereze femeile de această traumatizantă povară a tradiţiei. în calitate de activist de frunte al partidului, ea trăiește de la un capăt la altul întregul experiment comunist (concomitent, opresiv și auto-opresiv) și, în principal, sinistra Revoluţie Culturală iniţiată de soţia lui Mao cu acordul acestuia — cu toate consecinţele ei: autodemascările, munca brută, bătăile în public, teroarea exercitată de copiii deveniţi educatori ai profesorilor lor, exilul în Himalaya.
Jung Chang (cel de-al treilea personaj principal al cărţii, în ordine cronologică), îndurând ea însăși apogeul terorii comuniste, reușește să plece din ţară la vârsta de 26 de ani, după o ucenicie în Gărzile Roșii, câţiva ani de muncă necalificată și o studenţie trăită în regimul comunist. înscrierea la universitate îi deschide calea spre o carieră academică și, ulterior, spre Occident.
Divulgând cruzimea unei epoci și eroismul unui popor, Lebedele sălbatice reprezintă o mărturie umană remarcabilă despre supravieţuire. Cartea ilustrează o lume simultan exotică, poetică și straniu familiară — prin flagelul ideologic care ne-a lovit deopotrivă, români și chinezi, în întunecatul secol XX.
Prima ediţie a acestei lucrări a fost publicată în 1991, a câștigat NCR Book Award în 1992 și British Book of the Year Award în 1993. La apariţie, s-a bucurat de o primire elogioasă în toată presa londoneză, deși în China este interzisă și în prezent.
„Această saga a trei generaţii de chinezi provenind din aceeași familie conţine mai multă dramă domestică decât o istorie dinastică, mai multă violenţă decât un film noir, tragedii mai sfâșietoare decât cele îndurate de Mica Dorrit, mai multe ironice răsturnări de situaţie și ticăloșii făcute pentru căpătuială decât o frescă balzaciană. Aproape dezinvolt, Jung Chang ne introduce într-o lume în care insecuritatea personală, ruina subită și perspectiva torturii și a unei morţi violente sunt la fel de superficial acceptate ca furtuna anunţată pentru mâine. Nicicând n-a mai existat o carte ca aceasta.“
Los Angeles Times
„Fascinant. La fel ca în toate poveștile măreţe despre supravieţuire, la final devine neimportant ce tragedii și orori se petrec de-a lungul drumului. Lebedele sălbatice este, în ultimă instanţă, o carte plină de speranţă — în amintirea mea, vor rămâne mereu curajul și anduranţa acestei familii (chiar dacă va trebui să treacă mult timp pentru ca amintirea ororilor îndurate să se estompeze).“
Antonia Fraser, autoarea cărţii Vasul mai slab
„O poveste înălţătoare, a unor femei care au supravieţuit cu demnitate loviturilor sorţii, privaţiunilor și răsturnărilor politice.“
Hillary ClintonComandă online Lebedele salbatice. Editia a II-a, revizuita. Trei fiice ale Chinei la 39,00 lei Wild Swans: Three Daughters of China scrisă de Jung Chang Sanda Pop. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Lebedele salbatice. Editia a II-a, revizuita. Trei fiice ale Chinei nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Lebedele sălbatice
Curtea Veche
Jung Chang, Sanda Pop
9786064410146
612 pagini
An: 2021
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992
Calauza ratacitilor
Baroque Books & Arts
Jean d Ormesson
98 pagini
An: 2017
Eseu in istoria modelelor umane
Stiintifica
ALEXANDRU DUTU
284 pagini
An: 1972
Manierismul in literatura
Univers
Gustav Rene Hocke
376 pagini
An: 1998
Trei (poeme)
Univers
Roberto Bolano
96 pagini
An: 2017
Fernando Pessoa (o cvasi autobiografie)
Eikon
Jose Paulo Cavalcanti Filho
766 pagini
An: 2015
Cincinat Pavelescu
Ramuri
I. C. Popescu-Polyclet
30 pagini
An: 1935
Tineretea revolutionara a tovarasului Nicolae Ceausescu
Tineretului
Olimpiu Matichescu
96 pagini
An: 1981
Marturii despre Luchian
Meridiane
280 pagini
An: 1966
Giuseppe Verdi
Tineretului
Dan Vulcan
332 pagini
An: 1959