Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 30,00 LEI
Autor(i): Zoltan Rostas
Editura: Curtea Veche
Colecția: Actual
Anul apariției: 2009
Nr. pagini: 384 pagini
ISBN: 9789736698729
Categorii: Biografii - Memorialistică, Beletristică și critică
Clapa 1
Inovaţia la care a recurs Gusti în 1934 a fost organizarea unor echipe studenţeşti voluntare, dar nu pentru cercetare monografică rurală, ci pentru a ajuta la ridicarea satului. Sprijinirea satelor nu a constituit însă singura motivaţie a inventării „echipelor studenţeşti regale“. Formaţiunile Fundaţiei Culturale „Principele Carol“ trebuiau să ofere o alternativă nemărturisită la taberele de muncă legionară. Amintirile lui Gheorghe Focşa, Gheorghe Lăzărescu, Gheorghe Macarie, Constantin Marinescu, Elena Neamţu, Octavian Neamţu introduc cititorul în practica voluntariatului din anii ’30 cu reuşitele şi cu rezultatele modeste sau chiar eşecurile inerente. Din aceste interviuri, cititorul îşi va da seama de lupta surdă dintre autorităţi şi Mişcarea Legionară, de tendinţa de a atrage tineretul de partea lor, inoculând măreţia intervenţiei sociale a Fundaţiei, pe de o parte, şi lupta antistatală pentru instaurarea unei noi „rânduieli“ în care va fi realizat „omul nou“, pe de altă parte.
Cea de-a doua parte a volumului ne introduce în momentele formării instituţiei Serviciului Social, care însemna o dezvoltare autoritară a strategiei de modernizare a satului, cu implicarea masivă a tineretului universitar.
Interviurile cu pe atunci tinerele Pompilia Mihăilă, Ecaterina Oprescu, Irina Sturdza (căsătorită Pop), cu învăţătorul Grigore Ştirbu şi cu ziaristul Pan Vizirescu, redactor la Curierul Serviciului Social, ilustrează cât de mult se schimbase sensul original al strategiei de modernizare a satului în metodă de canalizare a tineretului în direcţie procarlistă.
Clapa 2
Interviurile cu pe atunci tinerele Pompilia Mihăilă, Ecaterina Oprescu, Irina Sturdza (căsătorită Pop), cu învăþătorul Grigore Ştirbu şi cu ziaristul Pan Vizirescu, redactor la Curierul Serviciului Social, ilustrează cât de mult se schimbase sensul original al strategiei de modernizare a satului în metodă de canalizare a tineretului în direcþie procarlistă.
Coperta 4
Utopia borgesiană a lui Zoltán Rostás.
Proiectul scriptural al lui Zoltán Rostás pare inspirat de un daimon borgesian: o Carte mare cât Lumea, transcriind, cu o bulimie febrilă, toate întâmplările, pe măsură ce ele se petrec, toate vieţile, trăite în toate mediile, de toţi protagoniştii: Ca şi cum ar avea de exorcizat o imensă angoasă a dispariţiei, el vrea să smulgă neantului, consemnând — legământul cu istoria orală oblige! — tot ce prin fire este sortit neantului. Imensă, absurdă, imposibilă utopie, ne vom spune, fiindcă în fond nu tot ce se petrece pe lume e semnificativ.
Şi totuşi, Cartea în care Rostás vrea să oprească, să capteze, să sustragă morţii viaţa care „se petrece“ o arată de fiecare dată, pe cât de familiară şi cunoscută, pe atât de proaspătă şi semnificativă: fie că e vorba de căpşunari, babysittere, savanţi, croitorese, activişti mărunţi, ţărani, filosofi.
Este şi cazul acestui fragment de „lume a Şcolii Gustiene“: dincolo de interesul lui pentru specialişti, istorici ai interbelicului, sociologi, antropologi, politologi, critici literari, care-l vor înregistra cu siguranţă ca pe o apariţie capitală, cititorul obişnuit se va întreba din nou dacă Zoltán Rostás a pus ochii pe acest fragment de istorie pentru că el este semnificativ şi dacă nu cumva, dimpotrivă, el este semnificativ pentru că Zoltán Rostás a pus ochii pe el.
Şi va exclama, asemeni unui cronicar admirativ, „Păi asta-i literatură, nene!“.
Prezentare autor- pag. 2
Zoltán Rostás este profesor de sociologie şi de comunicare la Universitatea din Bucureşti. A publicat volumele Visszajátszás (Conexiune inversă), Bucureşti, Editura Albatros, 1984; Kétely és kísérlet (Dubiu şi experiment), Cluj, Editura Kriterion, 1988; Monografia ca utopie. Interviuri cu Henri H. Stahl, Bucureşti, Editura Paideia, 2000; O istorie orală a Şcolii Sociologice de la Bucureşti, Bucureşti, Editura Printech, 2001; Chipurile oraşului. Istorii de viaţă din Bucureşti. Secolul XX, Bucureşti, Editura Polirom, 2002; Sala luminoasă. Primii monografişti ai şcolii gustiene, Bucureşti, Editura Paideia, 2003; Secolul coanei Lizica. Convorbiri din anii 1985-1986 cu Elisabeta Odobescu-Goga. Jurnalul din perioada 1916-1918, Bucureşti, Editura Paideia, 2004; Atelierul gustian. O abordare organizaţională, Bucureşti, Editura Tritonic, 2005; Parcurs întrerupt. Discipoli din anii ’30 ai Şcolii gustiene, Bucureşti, Editura Paideia, 2006; Istorie la firul ierbii. Documente sociale orale (împreună cu Sorin Stoica), Bucureşti, Editura Tritonic, 2003; Televizorul în „micul infern“ (împreună cu Sorin Stoica), Bucureşti, Editura Tritonic, 2005; Tur-retur. Convorbiri despre muncă în străinătate, vol. I şi II (împreună cu Sorin Stoica), Bucureşti, Curtea Veche Publishing, 2006; Dialog neterminat (împreună cu Ioan Mihăilescu), Bucureşti, Curtea Veche Publishing, 2007; Activiştii mărunţi. Istorii de viaţă (împreună cu Antonio Momoc), Bucureşti, Curtea Veche Publishing, 2007; Cealaltă jumătate a istoriei. Femei povestind (împreună cu Theodora-Eliza Văcărescu), Bucureşti, Curtea Veche Publishing, 2008; Jurnal de cămin (împreună cu Sorin Stoica), Bucureşti, Curtea Veche Publishing, 2008.
Comandă online Strada Latina nr. 8 la 30,00 lei scrisă de Zoltan Rostas, tiparită la editura Curtea Veche face parte din colecția Actual. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Strada Latina nr. 8 nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Parcurs intrerupt. Discipoli din anii 30 ai Scolii gustiene
Paideia
Zoltan Rostas
518 pagini
An: 2006
In honorem Sanda Golopentia
Spandugino
Zoltan Rostas, Theodora-Eliza Vacarescu
9786068944517
672 pagini
An: 2020
Contributii la cunoasterea istoriei colegiului national Fratii Buzesti (1882-2005), Volumul al IV-lea
MJM
Adrian Butoi, Nicusor Stanciu
656 pagini
An: 2005
Figuri ilustre din perioada Renasterii
Albatros
534 pagini
An: 1972
Napoleon Bonaparte: viata sentimentala
Gryphon
Levy Arthur
114 pagini
An: 1990
Cincinat Pavelescu
Ramuri
I. C. Popescu-Polyclet
30 pagini
An: 1935
Tineretea revolutionara a tovarasului Nicolae Ceausescu
Tineretului
Olimpiu Matichescu
96 pagini
An: 1981
Mc Mafia - Crime fara frontiere
Curtea Veche
MISHA GLENNY
396 pagini
An: 2009
Dragoste la Rio
Alcris
Catherine GEORGE
256 pagini
An: 1995
Zana gheturilor
Alcris
Jane Silverwood
166 pagini
An: 1995
Printul de aur
Eminescu
Constantin Cuza
256 pagini
An: 1971
Al doilea motiv
Ion Creanga
Constantin Georgescu
586 pagini
An: 1972