Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  85,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Nr. pagini: 688 pagini

Tip copertă: tare

Categorii: Finante - Banci, Economie

Cuprins

Din cuprins:

Introducere: Avatarurile unei institutii nationale in vremuri de cumpana – Banca Nationala a Romaniei (1915-1918)

Imprumuturile acordate statului roman de Banca Nationala in perioada 1914-1918 sau despre costurile realizarii Romaniei Mari

Banca Nationala intre prevederile statutare si nevoile financiare ale statului



Conventia din 11/24 septembrie 1914 – o formula provizorie de sprijinire a statului de catre Banca Nationala si primul imprumut

De la neutralitate la razboi – cresterea eforturilor financiare ale BNR in anul 1916

Sprijinul acordat statului roman de Banca Nationala din refugiul de la Iasi in anul 1917

Eforturile Bancii Nationale in anul 1918

Banca Nationala a Romaniei – bilantul de razboi si noile provocari

Ritmuri cotidiene ale Bancii Nationale a Romaniei – cronologia deciziilor luate de conducerea institutiei in anii 1915-1918

Dimensiuni ale activitatii Bancii Nationale in perioada 1915-1918.Oameni, date, fapte

Despre oamenii bancii

Ajutoarele si binefacerile Bancii Nationale a Romaniei

Deschiderea conturilor curente si operatiunile de credit ale BNR.Precizari teoretice si mecanismele practice.

Anexe

Descriere

Din Cuvantul inainte semnat de academician Mugur Isarescu

Una din institutiile fundamentale ale modernitatii romanesti, Banca Nationala a Romaniei s-a aflat in mijlocul evenimentelor istorice nationale atat in momentele de stralucire, cat si in cele dificile. La implinirea a 90 de ani de la sfarsitul Primului Razboi Mondial si de la aparitia Romaniei Mari pe harta Europei, volumul al II-lea din Istoria Bancii Nationale a Romaniei in date aduce pe ecranul prezentului patru ani de istorie tensionata, de incercari si de sacrificii majore, dar si de sperante.

Pe langa multe cifre, aceasta carte aduce in prim-plan oamenii acestei epoci pe care momentul istoric I-a pus in situatia de a lua decizii dramatice, precum: transferul administratiei centrale a BNR la Iasi, mutarea tezaurului la Moscova sau suspendarea convertibilitatii monedei nationale.

La 1 Decembrie 1918, zi simbolica pentru istoria noastra, guvernatorul I.G.Bibicescu, directorii, cenzorii si functionarii Bancii Nationale s-au intors la Bucuresti, in Romania intregita. Bucuria desavarsirii idealului unitatii nationale le-a fost insa umbrita de ranile din trista secventa a exilului.Una dintre acestea – pierderea tezaurului ramane inca deschisa. Indiferent de perspectiva interpretarii, anii 1915-1918 reprezinta o perioada foarte importanta si eroii acestor pagini au fost actorii si martorii metamorfozei unei lumi noi, a unei Romanii noi.

Pentru ei indifferent de ceea ce au fost obligati sa infrunte, un singur reper ramasese la orizont: realizarea idealului unitatii depline a romanilor. Preocupati sa nu rateze momentul favorabil, prin deciziile si actiunile lor, ei ne-au lasat o lectie de patriotism si de prudenta, dar si de curaj al imprejurarilor cum se exprima I.G.Bibicescu in fata actionarilor BNR.


Comandă online Istoria Bancii Nationale a Romaniei in date 1915-1918, volumul II la 85,00 lei scrisă de Cristian Paunescu, tiparită la editura Oscar Print cu un număr de 688 pagini. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Istoria Bancii Nationale a Romaniei in date 1915-1918, volumul II nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.