Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 7,00 LEI
ISBN: 9739355455
Autor(i): ROMUL MUNTEANU , Eugen Simion , Mihai Cimpoi , Victor Craciun , Zoe Dumitrescu-Busulenga
Editura: Litera
Colecția: Corpus Eminescu
Anul apariției: 2003
Nr. pagini: 568 pagini
Categorii: Poezie, Învățamânt - Educație, Beletristică și critică
Volumul de fata catre aceasta nazuieste: sa faca stiute poezii aproape de nimeni stiute si, pe de alta parte, sa ajute la mai buna patrundere a tuturor, stiute sau nu.
Restrangerea specific antologica - sa le fi reprodus pe toate nu se putea si nici nu-si avea rostul - a celor mai definitorii prefete la editiile operelor lui Eminescu aparute de-a lungul celor 116 ani, din 1883 si pana astazi (1999), echivaleaza cu o istorie sui-generis a eminescologiei si, in orice caz, volumul de fata este synopsisul cel mai potrivit, constituit ca de la sine, al receptarilor tipografice a ceea ce a scris Eminescu, materializate intr-un numar impresionant de carti aparute pe parcursul a mai bine de o suta de ani.
Multe sunt prefetele sau postfetele la editiile de opere ale lui Eminescu aparute in ultima vreme, printre care demne a fi mentionate sunt cele semnate de Zoe Dumitrescu-Busulenga, Romul Munteanu, la volumul Sara pe deal. Poezii lirice, Antologie si postfata de... (Editura Minerva, 1975) sau postfata lui George Munteanu la Poezii (Editura Minerva, 1980). Romul Munteanu intreprinde aici un mic studiu comparativ si, din capul locului, arata filiera europeana a romantismului in care se incadreaza opera lui Eminescu, sinuoasa, in fond, complexa, in functie de data aparitiei fiecaruia dintre marii romantici englezi, germani, francezi etc., cu care poezia eminesciana ar putea fi mai bine comparata, explicata, identificata in specificul ei national. Spre deosebirea multor comentatori, Romul Munteanu este mult mai optimist cu privire la valoarea, in sine luata, a ultimului mare romantic european. Opera lui Eminescu nu are nimic "din arsenalul artistic caracteristic unei arte epigonice", fata de Byron, Shelley, Hugo, Novalis ori Heinrich Heine. Ceea ce multi numesc "romantism intarziat" la Eminescu, nu-1 situeaza pe poetul roman "la marginea fenomenelor innoitoare din domeniul liricii". Contemporanul lui Baudelaire, Charles Cros, Verlaine, Rimbaud, Mallarme sau Leconte de Lisle are - fara a se desprinde propriu-zis de romantismul secolului - "aceeasi puritate a versului, aceeasi rezonanta interioara, aceeasi capacitate plastica a unei viziuni coerente despre lume, pe care o intalnim la unii dintre contemporanii sai, considerati ca niste forte novatoare de prima importanta". Observatia criticului ramane importanta daca ne gandim la esecurile unor traduceri eminesciene in franceza, in engleza, uneori si in germana, traducatorii cautandu-i asemanari de expresie, echivalente cu vechii Byron, Shelley, chiar Hugo, Musset, Vigny, cu un cuvant, in forme ale limbilor respective de mult invechite, sunand straniu (uneori strident, daca nu chiar comic) cititorilor din secolul nostru. Postfatatorul pune fata in fata texte din Rimbaud, spre exemplu, sau din Mallarme, cu altele din Eminescu si face astfel demonstratii surprinzator de convingatoare. Tot asa, face alaturari de Heredia sau Leconte de Lisle, cu succese asemanatoare. Concluzia la care ajunge este ca nu poate fi adevarat, cum prea des se
spune, ca Eminescu ar fi un romantic intarziat, "ci un scriitor care a creat un discurs liric etern, un creator sincronizat cu marea literatura a epocii sale, un contemporan al tuturor timpurilor".
Parerea lui George Munteanu, unul dintre exegetii de prim rang, astazi, ai operei lui Eminescu, cum bine se stie, este ca acel "cantec etern neispravit", de care poetul ne vorbeste in dramaticul final al Scrisorii IV seamana cu etern neispravita Coloana a infinitului, brancusiana, sau cu o "eterna", iarasi, Fuga de Bach. De vreme ce manuscrisele de la Academia Romana au devenit, de-a lungul timpului, un lung sir de impliniri, nici pana azi dus pana la capat, uimitor prin continua prospetime si inedit, al unei lucrari gigantice, "cantul cel etern" al existentei in devenire neintrerupta, implicand nu doar antropologicul, dar si onticul supraordonator a toate". Memento mori, Feciorul de imparat fara stea, Pierduta pentru mine, Zambind prin lume treci!, Icoana si privaz Codru si salon, Diamantul Nordului, Sarmis, Gemenii, Musat si ursitorile si toate celelalte postume, raportate cu mult mestesug de catre interpret la mult mai bine cunoscutele de marele public antume (sau asa-zisele antume, poetul neparticipand in vreun fel, se stie, la editarea primei sale culegeri de poezii, in 1883) formeaza acest Cantec atotcuprinzator eminescian in posteritate. Postfatatorul tinde, si izbuteste sa-si duca pana la capat demersul sau, spre o sinteza edificatoare a antumelor cu postumele. Astfel incat s-ar pune intrebarea: "Pe distanta de la Din strainatate la Mai am un singur dor, de ce s-ar considera ca "neispravit" incomparabilul "cant etern" al lui Eminescu? ªi strict logic vorbind, si in fapt, eternitatea nu poate fi conceputa cu un inceput si un sfarsit. Asa e si poezia lui Eminescu".
Ar mai fi de amintit si "prefetele" (daca putem sa le spunem asa; ele sunt de fapt "motivatiile" unor salutare initiative ale eminescologului) lui Victor Craciun la volumele Eminescu regasit (Editura Semne, 1998) si Eminescu, Capodopere (Ed. Semne, 1997).
Cel dintai reprezinta o cercetare de arhiva, dar si, lucru cu totul nou, descinderi pe teren ale calatorului pe urmele lui Eminescu, o "reconstituire a unor momente esentiale din biografia poetului"; cel de al doilea motiveaza titlul care incorporeaza tot ceea ce autorul editiei a considerat capodopere din intreaga creatie eminesciana, fie antume, fie postume, asezate insa (cu un minim aparat critic) in ordine strict cronologica. Scopul ii este, cum singur spune: "Din pacate, in Romania se produce ultimul lucru la care ne-am fi putut astepta. A cazut Coloana
lui Brancusi, se incearca subminarea Columnei lui Eminescu. Asemenea incercari nu ne pot lasa nepasatori, mai ales cand suntem stapaniti de idealul eminescian al romanitatii". Editia lui Victor Craciun a "capodoperelor" puse in ordine cronologica se deschide cu La mormantul lui Aron Pumnul si se incheie cu Kamadeva, ambele antume, marcand, respectiv, datele "15/27 ianuarie 1866" si "iulie 1887", exact ca in editia antumelor de Perpessicius, cu observatia ca ultimul editor intercaleaza la locurile cronologice cerute toate bucatile pe care el le considera drept "capodopere", cu toate ca... postume. Nu trebuie uitata, cu aceasta ocazie, editia M. Eminescu, Poezii, editie critica, in trei volume, aparuta la Editura Minerva in 1970, continand toate poeziile lui Eminescu, in ordine strict cronologica, indiferent daca sunt antume sau postume, indiferent daca sunt sau nu considerate capodopere. Lucrarea a cerut o munca indelungata, beneficiind insa de tot ce se lucrase pana la aceasta data in domeniul explorarii manuscriselor, in primul rand de editia Perpessicius, cu corectarea, se intelege, a unor erori ce fatalmente s-au putut strecura, cu cercetarea din nou a revistelor la care a colaborat poetul, a editiilor Maiorescu etc., totul consemnat intr-un impresionant aparat de note. Scopul cercetatorului, care nu voieste catusi de putin sa dubleze "integrala" Perpessicius, este, cum ne spune in Cuvant de lamurire, sa ne puna in fata "liniile de dezvoltare a liricii lui Eminescu moment cu moment, avand dinainte si etapele, si ansamblul ce le cuprinde". Mai inainte de orice, editia ramane pretioasa ca instrument de urmarire cronologica atat a ideilor cat si a formelor dezvoltarii stilului si limbii poeziilor lui Eminescu, inclusiv a traducerilor si prelucrarilor pe care poetul le-a efectuat.
De dragul catorva prejudecati entuziaste mai nimeni nu citeste cu adevarat pe Eminescu, iar cat se citeste se reduce citeste superficial si marginit la cateva poezii rau consacrate de scoala. Eminescu tinde tot mai mult sa devina "Eminescu", ceva pus deoparte in lada de zestre a natiei si de care esti mandru ca se afla acolo, ferit de orice intamplari. Este insa vremea sa se intample ceva cu ce ne-a ramas de la el: o largire si o adancire a cunoasterii si a intelegerii noastre. Ca orice poet mare, Eminescu e un poet dificil. ªi cu atat mai dificil cu cat el singur genereaza, prin vraja si prin cantul versurilor sale, mirajul facilitatii.
Comandă online Propriul vis... - Prefete definitorii (vol. IV) la 7,00 lei isbn 9739355455 scrisă de ROMUL MUNTEANU , Eugen Simion , Mihai Cimpoi , Victor Craciun , Zoe Dumitrescu-Busulenga, tiparită la editura Litera face parte din colecția Corpus Eminescu. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Propriul vis... - Prefete definitorii (vol. IV) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Cultura europeana in epoca luminilor, Volumul I
Minerva
ROMUL MUNTEANU
319 pagini
An: 1981
Cultura europeana in epoca luminilor, Volumul al II-lea
Minerva
ROMUL MUNTEANU
285 pagini
An: 1981
Literatura europeana in epoca luminilor
Enciclopedica Romana
ROMUL MUNTEANU
382 pagini
An: 1971
Iluminismul, Volumul I
Albatros
192 pagini
An: 1971
Iluminismul, Volumul al III-lea
Albatros
455 pagini
An: 1971
Viata ca un roman - Constantin Stere scriitorul. Eseuri
Gunivas
Eugen Simion, Mihai Cimpoi
146 pagini
An: 2015
Dictionar de literatura romana - Scriitori, reviste, curente
Univers
Eugen Simion, Paul Cornea, Dim. Pacurariu
432 pagini
An: 1979
Dimineata poetilor - Eseu despre inceputurile poeziei romane
Cartea Romaneasca
Eugen Simion
429 pagini
An: 1980
Timpul trairii, timpul marturisirii... Jurnal parizian, Editia a II-a revazuta si adaugita
Cartea Romaneasca
Eugen Simion
429 pagini
An: 1977
Timpul Trairii, Timpul Marturisirii... Jurnal Parizian
Cartea Romaneasca
Eugen Simion
430 pagini
An: 1977
Viata ca un roman - Constantin Stere scriitorul. Eseuri
Gunivas
Eugen Simion, Mihai Cimpoi
146 pagini
An: 2015
Europa, sarea Terrei...
Ideea Europeana
Mihai Cimpoi
9789737691804
232 pagini
An: 2007
Leopardi
Ideea Europeana
Mihai Cimpoi
9737691202
160 pagini
An: 2006
Viata ca un roman
Gunivas
Eugen Simion, Mihai Cimpoi
9789975446792
147 pagini
An: 2015
Grigore Vieru, Poetul
Stiinta
Mihai Cimpoi
9789975675024
464 pagini
An: 2021
Ginduri inchinate mamei
Ion Creanga
364 pagini
An: 1978
Confesiuni sonore. O istorie a literaturii romane la microfon
Cartea Romaneasca
Victor Craciun
326 pagini
An: 1980
Ciinii nostri - Buletin documentar, Nr. 5/Anul al IX-lea
Asociatia chinologica din Republica Socialista Romania
Zoe Dumitrescu-Busulenga, Dumitru Hotopeleanu
160 pagini
An: 1989
Periplu umanistic
Sport-Turism
Zoe Dumitrescu-Busulenga
302 pagini
An: 1980
Termeni de Etica pentru Pionieri, Volumul VIII
Politica
Zoe Dumitrescu-Busulenga, Luminita Ghiviriga, Gheorghita Fleancu
142 pagini
An: 1985
Ciinii nostri - Buletin documentar august 1985
Asociatia chinologica din Republica Socialista Romania
158 pagini
An: 1985
Muzica si literatura - Scriitori romani, Volumul al II-lea
Cartea Romaneasca
Iosif Sava, Zoe Dumitrescu-Busulenga
321 pagini
An: 1987
Stema de tara. Versuri patriotice pentru copii
Junimea
Adrian Muntiu
54 pagini
An: 1978
Bau! (Roxana Lupescu)
Ager
Roxana Lupescu
87 pagini
An: 1993
Cantice tiganesti si alte poeme
Litera
Miron Radu Paraschivescu
340 pagini
An: 2011
Constiinta lumii
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Gavril Mihai
134 pagini
An: 1956
Prizonierul absentei
Asdreni
Gjeke Marinaj
120 pagini
An: 2013
Plansa A3 DUO fata-verso La scoala / La biblioteca
Lizuka Educativ
5940000003029
An: 2025
Plansa A3 DUO fata-verso Meserii / Ceasul
Lizuka Educativ
5940000002985
An: 2025
Plansa A3 DUO fata-verso Lunile anului / Numerele de la 1 la 100
Lizuka Educativ
5940000003005
An: 2025
Plansa A3 DUO fata-verso Tabla inmultirii / Tabla impartirii
Lizuka Educativ
5940000003012
An: 2025
Plansa A3 DUO fata-verso Alfabetul / The Alphabet
Lizuka Educativ
5940000002992
An: 2025
Dimitrie Cantemir. Dimensiuni ale universalitatii - Studii. Sinteze. Eseuri
Gunivas
288 pagini
An: 2008
Viata ca un roman - Constantin Stere scriitorul. Eseuri
Gunivas
Eugen Simion, Mihai Cimpoi
146 pagini
An: 2015
Opere, 5 Teatru
Minerva
Lucian Blaga
488 pagini
An: 1977
Scrieri 3 Calatorii pierdute
Minerva
Radu Boureanu
408 pagini
An: 1976
Nopti albe pentru Minerva
Nemira
Rodica Ojog-Braşoveanu
292 pagini
An: 2015