Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 25,00 LEI
Editura: Leda
Anul apariției: 2008
Nr. pagini: 200 pagini
ISBN: 9789731021591
Categorii: Roman strain, Beletristică și critică
Romanul "Eug?nie Grandet" este, alaturi de "Gobseck", "Mos Goriot", "Marirea si decaderea lui C?sar Birotteau" si "Verisoara Bette", una dintre capodoperele balzaciene.
Critica literara si succesul durabil al acestui roman in randul cititorilor, l-au asezat printre cele mai de seama creatii ale realismului francez, deoarece reflecta caracteristicile epocii, goana dupa profituri, dorinta apriga de imbogatire, care fac din societate un... soi de jungla, unde razbesc fiintele cele mai feroce si mai lipsite de scrupule.
In mediul burghez de provincie pe care il zugraveste acest roman, ca si in elegantele saloane pariziene descrise in alte romane, domneste puterea banului. Asadar, "Eug?nie Grandet" reflecta nu numai o drama morala individuala, ci o intreaga societate, al carei idol suprem este banul.
Domnia banului - prin avaritia tatalui sau, apoi prin tradarea lui Charles - este cea care o zdrobeste pe Eug?nie, condamnand-o la o viata aproape monahala, searbada, lipsita de orice bucurie sau speranta.
Pe langa istorisirea destinului nefericit al acesteia, cititorul remarca, prin informatiile precise asupra epocii, fidelitatea absoluta a lui Balzac fata de realitate; in plus, felul in care marele scriitor judeca si infiereaza aceasta societate avida si mercantila, are cu atat mai multa forta expresiva cu cat el evita tonul indignat, stilul oratoric, ramanand un narator cumpatat si in aparenta obiectiv.
Liliana Anghe
Comandă online Eugenie Grandet la 25,00 lei, tiparită la editura Leda în anul 2008 cu un număr de 200 pagini. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Eugenie Grandet nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
“ Viața e un nesfârșit șirag de combinații și trebuie să le descoși; să le urmărești ca să te poți menține mereu la locul cel mai bun.” Este un roman ce face parte din Comedia umană a lui Balzac, binecunoscutul scriitor francez care este, din punctul meu de vedere, inegalabil. Este povestea unei tinere franțuzoaice, Eugenie, care duce o viață tristă, plină de lipsuri, însă plină de tristețe. Cartea vorbește despre ban, despre parvenire, despre sărăcie și despre iluzii. Eugenie trăiește o iubire neîmplinită, aceasta devenind unul din cele mai bine construite personaje ale lui Balzac. Cum am mai spus și în alt articol, Balzac nu se dezminte niciodată, scrie opere extraordinare, scrie povești de viață excelente. Iar eu nu pot decât să mă numesc fană a sa. Nici nu încape discuție că în literatura franceză, nu l-a mai egalat nimeni în ceea ce privește scrierile sale. “ Suferința e egală pentru toți. Femeile au acest fapt în comun cu îngerii…suferința umanității le aparține în întregime. “ Am rămas profund impresionată de viața acestei tinere, cum puține povești de viață m-au putut impresiona. “ Viața avarului e un neîntrerupt exercițiu al forței omenești puse în slujba personalității. Avarul nu se sprijină decât pe două sentimente: amorul propriu și interesul; dar interesul fiind oarecum un amor propriu solid și urât, dovada permanentăa unei superiorități reale, atât amorul propriu, cât și interesul sunt cele două părți ale unui singur tot: egoismul.” Avarul Grandet, tatăl tinerei Eugenie, își supune familia la niște lipsuri inumane, începând de la mâncare, până la bani. Aproape singurul personaj al cărții care nu este impresionat de puterea destructivă a banului este Eugenie, tânăra care cade victimă vieții prea crunte. “ Iubirea sinceră își are intuițiile ei și cunoaște că dragostea aduce dragoste. “ “ A simți, a iubi, a suferi, a se devota vor fi veșnic urzeala vieții femeiești. “
Patria
Litera
Fernando Aramburu
716 pagini
An: 2020
Cartea risului si a uitarii
Univers
Milan Kundera
216 pagini
An: 1998
Vrajitorul
Humanitas
Vladimir Nabokov
116 pagini
An: 2005
Omul care-a asasinat
Cugetarea
Claude Farrere
267 pagini
Dinti albi
Corint
Zadie Smith
568 pagini
An: 2007
Cintecul iubirii
Tineretului
Liviu Rebreanu
264 pagini
An: 1960
Intre rai si pamant
Litera
Nora Roberts
366 pagini
An: 2019
Structuralismul
Editura pentru Literatura Universala
Virgil Nemoianu
206 pagini
An: 1967
Repere culturale australiene
Eikon
Elena Florea
112 pagini
An: 2012
Cunoaste viata in maxime
Macedoneanul
Constantina Dumitrescu
206 pagini
An: 2014