DE BLACK WEEKEND ÎNJUMĂTĂȚIM PREȚUL CĂRȚILOR VECHI!

(promoție valabilă în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie 2024)

Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  12,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2009

Nr. pagini: 77 pagini

ISBN: 978-973-1714-61-5

Categorii: Religie, Crestinism

Descriere

Utrenia reprezinta cea mai dezvoltata slujba a ritului bizantin, fiind o ampla sinteza a doua tipuri de slujba: una catedrala, specifica marilor biserici ale primului mileniu crestin, si alta monastica, mai sobra, caracterizata prin citiri numeroase, aparuta in marile centre monahale.

Volum de fata nu se vrea a fi un studiu exhaustiv al Utreniei bizantine, nici macar nu are pretentia de a trece in revista toate studiile publicate pe aceasta tema pana la data aparitiei, ci doar schiteaza elementele care stau la baza sa si subliniaza etapele majore ale formarii sale, descriind detaliat elementele structurii actuale a slujbei diminetii. Primul capitol ne prezinta principalele diferente dintre cele doua traditii bizantine - monastica si catedrala - aratand structura Psaltirii liturgice bizantine si succesiunea saptamanilor in cadrul cultului.

Desi, in aparenta, avem o sumedenie de structuri ale Utreniei in ritul bizantin, capitolele II si III ne ajuta sa inaintam in acest labirint si, eliminand putinele elemente "speciale" adaugate, intalnite in Saptamã¢na Mare si cea Luminata, reduce aceasta varietatea la doua mari tipuri: Utrenia praznicelor si Utrenia zilelor de rand, avand ca prototip Utrenia Postului Mare si a celorlalte zile cu Aliluia.

Insa altul este scopul principal al acestui studiu: identificare principalelor "probleme" si trasarea directiilor de studiu asupra slujbei diminetii. La o parte din ele ne raspunde chiar autorul: spre exemplu, ne arata motivul aprinderii tuturor luminilor, al cadirii si al deschiderii Sfintelor Usi ale altarului la inceputul cantarii Psalmului 118 sau a Polieleului din cadrul Utreniei praznicelor si al duminicii, vechiul inceput al Privegherii catedrale constantinopolitane, momentul intrarii patriarhului.

Altele intrebari si-au gasit raspunsul sau au fost aprofundate in alte studii, insa un numar tot atat de mare de intrebari inca isi asteapta raspunsul. Iar aflarea raspunsului la aceste intrebari nu este un simplu exercitiu intelectual, ci ne ajuta sa patrundem in profunzimea teologiei Utreniei si, astfel, sa inaintam in urcusul nostru duhovnicesc.

Cezar Login, Prefata, pp. 8-10


Comandă online Utrenia Bizantina la 12,00 lei scrisă de Juan Mateos, S. J., tiparită la editura Renasterea în anul 2009. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Utrenia Bizantina nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.