Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 75,00 LEI
Autor(i): Claudio Moreschini
Editura: Polirom
Colecția: Hors Collection
Anul apariției: 2009
Nr. pagini: 744 pagini
ISBN: 978-973-46-1285-7
Categorii: Filosofie
Traducere de Alexandra Chescu, Mihai-Silviu Chirila, Doina Cernica.
Dupa Istoria literaturii crestine vechi grecesti si latine, in Istoria filosofiei patristice Claudio Moreschini prezinta gindirea crestina de la primele sale forme de manifestare pina in secolele al VI-lea si al VII-lea, in opozitie cu filosofia pagina. In noile si divergentele interpretari ale imprumuturilor conceptuale – medio- si neoplatonice, neopitagoreice, stoice, aristotelice sau chiar hermetice – se pot identifica nu doar influentele culturii greco-romane, ci si noutatile teoretice aduse de Sfintii Parinti: doctrina Sfintei Treimi, creatia ex nihilo, consideratiile asupra materiei, timpului si eternitatii, categoriile si limitele limbajului in fata infinitatii si inefabilitatii lui Dumnezeu, natura sufletului si scopul sau etico-religios etc. Aceste teme, ce se vor regasi in filosofia medievala, si modul in care au fost abordate de diferiti autori dovedesc autonomia speculativa a gindirii patristice in efortul de asimilare a traditiilor si de interpretare in cheie crestina a conceptelor si categoriilor fundamentale ale filosofiei elene.
„De-a lungul intregii sale existente (dar, desigur, si dupa aceea), filosofia patristica a fost puternic influentata de platonism. Clement, Origen, Parintii capadocieni, Augustin au fost influentati in cel mai inalt grad; deschiderea lor catre ceea ce se considera deja drept cea mai ilustra filosofie, cea a lui Platon sau a discipolilor sai contemporani crestinilor, a fost mare. Insa ea s-a constituit practic intr-o preluare constienta a doctrinelor grecesti (adica pagine) doar in masura in care acestea au fost considerate functionale sau adaptabile mesajului crestin.
Asadar, citindu-i, trebuie sa intelegem ca prezenta doctrinelor sau a sistemelor pagine in operele lor nu a facut din acesti ginditori crestini pur si simplu niste platonicieni (sau stoici, aristotelici, hermetici), ci ca ei au ramas in primul rind ceea ce doreau sa fie, si anume crestini care voiau sa mediteze la invatatura transmisa de traditie.” (Claudio Moreschini)
Comandă online Istoria filosofiei patristice la 75,00 lei scrisă de Claudio Moreschini, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Hors Collection. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Istoria filosofiei patristice nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Istoria credintelor si ideilor religioase. Vol. I: De la epoca de piatra la misterele din Eleusis
Polirom
Mircea Eliade
9789734618811
424 pagini
An: 2011
Istoria credintelor si ideilor religioase. Vol. II: De la Gautama Buddha pina la triumful crestinismului
Polirom
Mircea Eliade
9789734618866
448 pagini
An: 2011
Istoria credintelor si ideilor religioase. Vol. III: De la Mahomed la epoca Reformelor
Polirom
Mircea Eliade
9789734619054
304 pagini
An: 2011
O perspectiva de dreapta
Anastasia
Alain de Benoist
314 pagini
An: 1998
Viata imaginilor
Cartimpex
Jean-Jacques Wunenburger
184 pagini
An: 1998
Adio diferentei. Eseu asupra modernitatii tarzii
Dacia
Claude Karnoouh
188 pagini
An: 1994
Tratat de dezinformare
Antet
Vladimir Volkoff
254 pagini
Sa fii in lume si totdeauna mai presus de lume
Sitech
Marius Andreescu
324 pagini
An: 2018