Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 40,00 LEI
Prezenta carte reprezintă o abordare din mai multe unghiuri de vedere a unei problematici puţin cercetate dintr-o epocă mult frecventată de istoriografia românească, cea interbelică - o adevărată fascinaţie pentru istoriografia noastră prin potenţialităţile sale de aliniere şi integrare a României Mari într-o lume a democraţiei moderne concepute la standardele sale occidentale. în acest context complex şi contradictoriu al perioadei interbelice româneşti, europene şi universale, imaginea Vaticanului şi a politicii sale în societatea românească a vremii constituie o miză atractivă – cea a reconstituirii veridice a influenţei Vaticanului asupra opiniei publice româneşti reprezentate semnificativ de presa cotidiană şi culturală, de luările de poziţie ale personalităţilor politice şi ecleziastice, de acţiunile societăţii civile. Dificultatea demersului constă nu numai în găsirea eşantioanelor, a luărilor de poziţie cu adevărat semnificative şi relevante, cît mai cu seamă în descoperirea şi conturarea unor linii de forţă care au modelat punctele de vedere ce s-au confruntat deseori într-un adevărat haos informaţional asurzitor. Depăşind cu succes aceste obstacole de loc neglijabile, autoarea şi-a concentrat demersul asupra a trei momente temporale semnificative: pregătirea Concordatului între România şi Vatican, realizarea practică a acestuia, efectele noilor relaţii statornicite între cele două părţi în deceniul care a urmat pînă la al doilea război mondial. în fiecare din aceste etape, ea a reuşit să releve clivajele de o profunzime uneori surprinzătoare de ordin confesional, etnic sau politic ale unei societăţi aflate într-un moment de graţie a împlinirii aspiraţiilor sale prin crearea statului naţional unitar, cu foloase ce nu pot fi subliniate îndeajuns pentru înţelegerea istorică adecvată a impactului şi ponderii reale a prezenţei Vaticanului, a influenţei sale politice şi confesionale, în orientarea proceselor profunde şi a deciziilor care au marcat destinul ţării într-o vreme a turbulenţelor dramatice din viaţa internaţională.
Alegerea curajoasă a unei teme de mare dificultate, abnegaţia şi caracterul complex al documentării întreprinse, rezultatele relevante şi pertinente care deschid noi orizonturi pentru cercetări viitoare recomandă această carte interesului deopotrivă al specialiştilor, cît şi al marelui public iubitor de istorie.
Comandă online Imaginea Vaticanului in opinia publica romaneasca in perioada interbelica la 40,00 lei scrisă de Ioana Raiciu, tiparită la editura Paideia în anul 2009. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Imaginea Vaticanului in opinia publica romaneasca in perioada interbelica nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Getica, o protoistorie a Daciei (Vasile Parvan)
Meridiane
Vasile Parvan
607 pagini
An: 1982
Miscarea muncitoreasca din Valea Prahovei 1880-1921
Politica
Vasile G. Ionescu
244 pagini
An: 1971
Familia Balcescu in documente vilcene 1840 - 1869
Asezamintul cultural Nicolae Balcescu
224 pagini
An: 1984
1989. Romania, between revolution and coup d etat
Academica Greifswald
Adrian Gorun
214 pagini
Cronica romanilor, Volumul al II-lea
Minerva
Gheorghe Sincai
320 pagini
An: 1978
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002
Istoria baroului Dolj 1928-1948
Sitech
Şerban Pătraşcu
222 pagini
An: 2018
Getica, o protoistorie a Daciei (Vasile Parvan)
Meridiane
Vasile Parvan
607 pagini
An: 1982
Select clubul profesionistilor veterinari doljeni
Sitech
NICOLAE ILIESCU
160 pagini
An: 2013