Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 24,90 LEI
Autor(i): Ileana Cudalb
Editura: Institutul European
Colecția: Secolul XX
Anul apariției: 2001
Nr. pagini: 280 pagini
ISBN: 973-611-148-2
Categorii: Biografii - Memorialistică, Beletristică și critică, Politica
Format 1/16 (54x84)
Sub toate aspectele ei, traita personal de sute de mii de cetateni romani genereaza astazi in Rominia un interes deosebit pentru lucrarile stiintifice, istorice, culturale care ajuta la intelegerea fenomenului unic al secolului al XX-lea: crearea Statului Israel, renasterea acestei pasari Phoenix din cenusa ei.Nu e de mirare ca astazi, in Romania, cercuri tot mai largi manifesta un interes deosebit pentru ceea ce se intimpla in Israel. In afara de prietenii traditionali ai Israelului, cei peste 150.000 de muncitori romani care se gasesc la lucru in Israel, zecile de mii de turisti romani si familiile acestor oameni au ramas interesati de tara prin care au trecut si de care s-au legat sufleteste. Acestora trebuie sa le adaugam pe evreii originari din Romania care traiesc azi in Israel si care vadesc un interes deosebit pentru orice lucrare care se ocupa de problemele majore ale Israelului sau de personalitati de funte, de conducatorii de azi ai Israelului.Cartea scrisa de Ileana Cudalb este deci un eveniment.Este o carte despre cea mai proeminenta personalitate a generatiei noastre, un fiu al natiunii, devenit parinte al natiunii, cel mai cunoscut israelian in lume, si este un raspuns la interesul firesc al oricui vrea sa inteleaga prin intermediul unei biografii obiective, serioase, reprezentative, care deschide noi perspective in abordarea subiectului.Dupa cartea dedicata de Ileana Cudalb si Shaul Carmel lui Yitzhak Rabin, care s-a intimplat sa fie, din nefericire, o carte scrisa in amintirea unui prim-ministru israelian asasinat miseleste, biografia lui Shimon Peres vine sa umple un gol existent in publicistica politica romaneasca.
O asemenea carte provoaca imediat dilema clasica: Cine face istoria? Omul face istoria sau istoria il face pe om?Cartea doamnei Ileana Cudalb, bazata pe un studiu adincit al lucrarilor istorice existente in bibliotecile universitare, pe documentele aflate in arhiva Ministerului de externe si pe multe ore de interviu direct cu subiectul, dovedeste ca, in cazul lui Shimon Peres, omul face istoria.De la primii sai pasi in viata si pina azi, titularul Premiului Nobel pentru Pace, fost ministru al apararii, fost ministru de externe, fost prim-ministru, ministru pentru dezvoltare regionala in Guvernul Barak, Shimon Peres s-a remarcat prin a dovedi ca el face istoria.La crearea Statului Israel el nu avea decit 25 de ani. La aceasta virsta multi oameni se afla la inceputul vietii dar el se afla deja in centrul evenimentelor si al discutiilor care se purtau in vederea proclamarii Statului Israel. Educat in prestigiosul Institut de formare a tinerilor de la Ben Shemen, activist de frunte in miscarea de tineret Hanoar Haoved (Tineretul Muncitor), Shimon Peres, secondat de un alt tinar cu un mare viitor, Moshe Dayan, a participat la Congresul de la Basel (1946) unde au fost dezbatute solutiile la problema palestiniana, care ii impartea atunci pe participanti in doua tabere: cei care erau in favoarea tezei lui Ben Gurion, si anume: proclamarea Statului Israelian fie doar si prin impartirea Palestinei intre evrei si arabi; si cei care se declarau pentru integritatea Pamintului lui Israel, cu pretul aminarii infiintarii statului. In timpul acelei confruntari de idei cei doi participanti care reprezentau tineretul s-au alaturat lui Ben Gurion dind dovada de o maturitate in gindire exceptionala.
Comandă online Shimon Peres. De la Dimona la Oslo la 24,90 lei scrisă de Ileana Cudalb, tiparită la editura Institutul European face parte din colecția Secolul XX. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Shimon Peres. De la Dimona la Oslo nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Tineretea revolutionara a tovarasului Nicolae Ceausescu
Tineretului
Olimpiu Matichescu
96 pagini
An: 1981
Vreau sa fiu rege!
Calende
Vasile Gavrilescu
234 pagini
An: 1992
Machiavelli - Omul. Timpurile. Opera, Secretarul Florentin, Editia a doua 1938
Cultura Nationala
C. Antoniade
357 pagini
An: 1938
Pas cu Pas - Klaus Iohannis
Curtea Veche Publishing
Klaus Iohannis
208 pagini
An: 2014
Jenny Marx
Politica
Luise Dornemann
190 pagini
An: 1962
Fernando Pessoa (o cvasi autobiografie)
Eikon
Jose Paulo Cavalcanti Filho
766 pagini
An: 2015
Cincinat Pavelescu
Ramuri
I. C. Popescu-Polyclet
30 pagini
An: 1935
Tineretea revolutionara a tovarasului Nicolae Ceausescu
Tineretului
Olimpiu Matichescu
96 pagini
An: 1981
Marturii despre Luchian
Meridiane
280 pagini
An: 1966
Giuseppe Verdi
Tineretului
Dan Vulcan
332 pagini
An: 1959
Mit. Mitogeneza. Mitosfera
Casa Scoalelor
Victor Kernbach
240 pagini
An: 1995
Zidirea si alte povestiri
Moldova
Mihai Ursachi
94 pagini
An: 1990
Drama istorica universala si nationala
Eminescu
Ion Zamfirescu
298 pagini
An: 1976
Mai sus de miazanoapte
Cartea Romaneasca
Vintila Horia
190 pagini
An: 1992
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000