Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  12,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Colecția: Inorog

Anul apariției: 1998

Nr. pagini: 167 pagini

ISBN: 973-586-095-3

Categorii: Beletristică și critică

Descriere

Format 1/16 (54x84)
Salut initiativa celor care au adus la lumina tiparului antologia de autor a poetului israelian de limba româna, Felix Caroly, Sertarul cu iluzii, metafora exprimind sugestiv personalitatea aparte a creatorului acestor versuri. Deseori privim inapoi, , copilaria, adolescenta, tineretea. Tineretea apusa, reinviata mereu de amintiri, exercita o atractie magica spre care se intorc ingaduitoare nostalgiile noastre doritoare sa regaseasca elanuri de inceput neretezate, paradisuri pierdute, himerice adevaruri absolute. Ne-am cunoscut in urma cu 46 de ani. Ne-am intilnit, intr-o frumoasa zi de toamna ruginie bucuresteana, in luna septembrie a anului 1950, la deschiderea cursurilor universitare, la IATC , el student, eu asistent. Din acea perioada, doua imagini mi-au ramas impregnate in memorie: aceea a unui tinar tras ca prin inel, cu parul blond-roscat, cirliontat. . A doua imagine se refera la mobilitatea si expresivitatea fetei, la vioiciunea privirii lui, iscoditoare si inteligente, la starea de permanenta miscare a corpului, calitati care il vor desemna ca pe unul dintre cei mai inzestrati mimi ai teatrului românesc, fondatorul primei scoli de pantomima din România. Fostul student al maestrilor Gh. Storin, Costache Antoniu si al marelui Baltateanu, va cunoaste citiva ani de succese, de satisfactii artistice pe diferite scene de teatru din Bucuresti, la radio si la televiziune, recompense onorifice, premii de creatie. Devenise, in scurta vreme o vedeta a teatrului românesc.

In anul 1958, Felix Caroly se inscrie sa emigreze in Israel, implinind astfel un vis mai vechi al familiei sale. Au trebuit sa treaca 12 ani de asteptare chinuitoare pina sa i se aprobe plecarea. Din momentul inscrierii, toate drumurile i-au fost inchise. Traieste din expediente, din intelegerea unor interpusi in numele carora scrie fara drept de semnatura. Cu alte cuvinte, devenise un marginal, un exclus, un individ fara statut social definit. In fapt, o cumplita . Pentru autoritatile românesti din acea vreme, el era ca si inexistent, nici macar fantoma care strabatuse tinuturile Iasilor si pe cele ale Bucurestilor. Pregatind acest cuvint, am cautat date despre Felix, din perioada studentiei. In , aparut in 1974, in care sint consemnate toate promotiile si toate productiile de clasa, din 1948 pina in 1974, numele lui Felix Caroly nu figureaza. Nostim, daca nu chiar tragi-comic e faptul ca, odata cu numele interpretului a disparut din distributie si Epihodov, personajul cehovian din Livada cu visini. Nemarginita-i, Doamne, prostia inscaunata! Ca infinitul insusi. Sau cum se exprima poetul: . In 1970, Felix Caroly, impreuna cu sotia sa, Dr. Anne Marie, imigreaza in Israel. Venise incarcat cu un sac plin de sperante, cu credinta vie ca in Tara veche-noua, isi va redobindi demnitatea de om, grav lezata in România; ca, in sfirsit, dupa atita amar de vreme de asteptare (asteptarea e uneori, daca nu de cele mai multe ori, mai greu de suportat, mai angoasanta decit moartea insasi), va putea sa-si inchine arta actoriceasca noilor sai concetateni. Dar, vai! Iluzii spulberate la primul contact cu autoritatile autohtone. . (Solo Har-Herescu: Generatia confruntarilor, Tel Aviv, 1994).


Comandă online Sertarul cu iluzii la 12,90 lei scrisă de CAROLY Felix, tiparită la editura Institutul European face parte din colecția Inorog. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Sertarul cu iluzii nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.