Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 25,00 LEI
Autor(i): Guy Hermet
Traducător(i): CARAGEA Rodica
Editura: Institutul European
Colecția: Civitas
Anul apariției: 1998
Nr. pagini: 310 pagini
ISBN: 973-586-123-2
Categorii: Politică
Format 1/16 (61x86)
Carte incomoda si nelinistitoare, Poporul contra democratiei este rezultatul unor cercetari indelungate ilustrate printro serie de lucrari ce au referire la tema: La frontierele democratiei (Aux frontières de la démocratie), Sociologia constructiei democratice (Sociologie de la construction démocratique) sau Totalitarisme (Totalitarismes volum al carui coordonator a fost Guy Hermet) care demonstreaza preocuparea autorului pentru problematica abordarii stiintifice a democratiei. Analizind numeroasele tabuuri pe care le implica modelul democratic pluralist, Guy Hermet, in spiritul unui cartezianism reconsiderat, isi plaseaza demersul sub semnul unei indoieli permanente. Identificind diferitele forme pe care le imbraca democratia, in functie de epoca si de conjuncturi (democratia ca excludere, democratia ca predestinare, democratia ca accident sau democratia de consum), sau rolul unor dictaturi in adoptarea unor proceduri cu valente democratice (votul universal in timpul celui de al doilea Imperiu francez) Hermet urmareste traiectoriiile sinuoase ale devenirii democratice a societatii occidentale.
Originarea democratiei in liberalismul englez al secolului al XVIIIlea, importat in America de Nord si Franta, releva paradoxul regimurilor reprezentative, matrici ale democratiei pluraliste, ce se revendicau de la o libertate inegalitara si, deci, discriminatorie1. Desemnind pe de o parte un tip de regim politic, regimul reprezentativ, pe de alta parte un set de valori, de principii si de finalitati politice, cuvintul democratie in acceptiunea sa etimologica semnifica fie guvernarea poporului, fie guvernare a unui popor. În polisul grecesc el se aplica mai putin institutiilor, cit unui ansamblu politic suveran, liber de autoritatea unui tiran sau a unui popor strain. Pentru filosofii antici, Platon sau Aristotel de exemplu, democratia avea mai degraba o conotatie negativa; argumentele lor teoretice justificind preferintele catre formele pure (aristocratia, sau regimul in care cei mai buni si mai merituosi erau reprezentantii unui mod de guvernare superior, la Aristotel), democratia fiind considerata mai degraba o perioada de tranzitie in care multimea isi impunea tirania asupra cetatii.
Comandă online Poporul contra democratiei la 25,00 lei scrisă de Guy Hermet CARAGEA Rodica, tiparită la editura Institutul European. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Poporul contra democratiei nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
instruirea in complex
Militara
Theodor Paraschiv
106 pagini
An: 1983
Revirimentul democratiei
Humanitas
Jean-Francois Revel
446 pagini
An: 1995
Dialectica marxista si stiintele moderne, Volumul al III-lea
Politica
389 pagini
An: 1962
Valentele jandarmeriei romane in managementul crizelor pe alte spatii geografice
Sitech
Catalin Enuta
76 pagini
An: 2015
Revista de investigare a criminalitatii Anul II, Nr. 4/2009
Sitech
Costica Voicu
328 pagini
An: 2009