Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 19,00 LEI
Autor(i): Titus Raveica
Editura: Institutul European
Colecția: Memorii
Anul apariției: 2001
Nr. pagini: 248 pagini
ISBN: 973-611-156-3
Categorii: Biografii - Memorialistică, Beletristică și critică
Format 1/16 (54x84)
Volumul al treilea din Memoria Amfiteatrelor aduna intre copertile sale medalioanele pe care le-am publicat in ultimii cinci ani, iar primirea, mai mult decit calduroasa cu care au fost intimpinate, m-a incurajat sa le dau forma definitiva si sa le string laolalta in aceasta carte pe care o supun judecatii virtualilor cititori. Ingaduiti, rogu-va, sa fac citeva precizari: desi am publicat pina acum peste 150 de medalioane (iar lumea buna zice ca nu scriu chiar cu mina stinga…), eu nu sint totusi scriitor, dar o voce launtrica m-a indemnat - am mai spus-o -, inca de acum un sfert de veac, sa astern pe hirtie amintirile pe care le-am adunat - cu truda si migala - despre aceste spirite luminoase si sa le impartasesc la lume pentru a nu ramine doar in mine… Asadar, nevoia de a ma confesa, nu febra de a prinde vreun coltisor in rafturile eternitatii, a fost mobilul principal pentru care am scris aceste rinduri, iar indeletnicirea mea de zi cu zi (de peste 43 de ani ca dascal de Istoria filosofiei la Alma Mater Iassiensis) m-a ajutat sa surprind fericit, nadajduiesc, contributia si originalitatea figurilor evocate. Printre cei care m-au incurajat sa continui seria acestor medalioane as aminti doar citeva nume: Ion Coteanu, Nicolae Barbu, Radu Miron, Constantin Ciopraga, Ion Haulica, Valeriu Cotea, Constantin Romanescu, Razvan Teodorescu, Alexandru Surdu, Theodor Dima, Alexandru Boboc (academicieni), iar profesorii universitari ieseni, bucuresteni si clujeni, medici, ingineri, profesori de liceu, studenti etc., in marea lor majoritate, mi-au adresat aceleasi mesaje de calde aprecieri.
Daca acesti oameni au facut-o doar din complezenta sau au suguit, indicindu-mi o pista falsa - lucru ce-mi este totusi greu de admis - eu imi asum, cum vedeti, riscurile de rigoare… Vorbind despre portretele zugravite de mine in Memoria Amfiteatrelor, ilustrul profesor Alexandru Piru scria: . In Prefata la volumul al II-lea din Memoria Amfiteatrelor ma destainuiam ca, inainte de a schita portretul spiritual al unui dascal plecat in lumea umbrelor, merg in sala Senatului de la Alma Mater Iassiensis unde ramin minute in sir. Aici contemplu portretele oamenilor mari - adevarati stilpi de lumina si suflet ai acestui neam - portrete ce impodobesc, de jos pina sus, peretii celei mai vechi Universitati a tarii. Imi place sa admir oamenii care intra aici ca intr-o catedrala si cu un fel de solemnitate liturgica, intr-o tinuta de ceremonial, stapiniti de emotii vii si puternice, chipul lor tradind sentimente de sincera admiratie. Incredintind tiparului aceste modeste portrete, nadajduiesc ca prin ele sa ma achit de o datorie de suflet pe care am contractat-o fata de toti acesti admirabili truditori cu mintea care au slujit cu atita abnegatie si daruire Cetatea universitara ieseana si pe care au iubit-o ca pe templul lor sfint. Ce as vrea sa adaug este lucrul urmator: m-am aplecat asupra acestor dascali cu o privire calda si prietenoasa si cu acel atasament afectiv pe care il resimt fata de toti cei ce parasesc lumea aceasta si lasa in sufletul meu un fel de vid infiorator, trist si apasator, ceva ce nu poate fi suplinit de nimic si de nimeni. Si inca ceva: paginele acestea nu sint fructul unor lucruri auzite de la altii sau prinse din zbor, ci rodul trairii si experientei personale, iar daca cititorul va depista in ele pecetea vremurilor trecute, inseamna ca autorul, cu sau fara voia lui, si-a tradat senectutea… Am adaugat la finele volumului citeva conferinte pe care le-am tinut (liber) cu ani in urma in Aula Academiei Romane, filiala Iasi, gindindu-ma ca, intr-un anume fel, ele tin tot de memoria amfiteatrelor.
Comandă online Memoria amfiteatrelor la 19,00 lei scrisă de Titus Raveica, tiparită la editura Institutul European face parte din colecția Memorii. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Memoria amfiteatrelor nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Contributii la cunoasterea istoriei colegiului national Fratii Buzesti (1882-2005), Volumul al IV-lea
MJM
Adrian Butoi, Nicusor Stanciu
656 pagini
An: 2005
Figuri ilustre din perioada Renasterii
Albatros
534 pagini
An: 1972
Napoleon Bonaparte: viata sentimentala
Gryphon
Levy Arthur
114 pagini
An: 1990
Fernando Pessoa (o cvasi autobiografie)
Eikon
Jose Paulo Cavalcanti Filho
766 pagini
An: 2015
Cincinat Pavelescu
Ramuri
I. C. Popescu-Polyclet
30 pagini
An: 1935
La poalele Parangului. Izvoare de frumuseti - Carte de folclor
Rhabon
Stefan Danescu
205 pagini
An: 2003
La poalele Parangului. Izvoare de frumuseti - Datini, obiceiuri, ritualuri. Carte de folclor, Volumul al II-le
Rhabon
Stefan Danescu
279 pagini
An: 2004
Vacanta in Jamaica
Coni
Tracy Sinclair
238 pagini
An: 1993
Intimplari din lumea carturarilor
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Papucii lui Mahmud
Gramar
Gala Galaction
180 pagini
An: 1993