Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 24,90 LEI
Autor(i): Corin Braga
Editura: Institutul European
Colecția: Eseuri de ieri si de azi
Anul apariției: 1998
Nr. pagini: 285 pagini
ISBN: 973-586-144-5
Categorii: Eseuri, Beletristică și critică
Format 1/16 (54x84)
Teza esentiala dedusa din cercetarile lui Corin Braga, teza ce devine - printr-o retroactiune metodologica - punctul de plecare al expunerii sale, defineste a operei lui Lucian Blaga drept o . In perspectiva genetica adoptata, acest nucleu originar apare drept din care, printro spirala ascendenta, evolueaza prin metamorfoze succesive creatiile poetice si filosofice. Determinarea nu este doar rezultanta unei simple intuitii apriorice. Argumentele in afara acestei teze apar ca rezultat al analizelor si interpretarilor la care supune autorul hermeneut textele poetului si filosofului. O pertinenta observatie preliminara surprinde pozitia particulara, semnificativa a magicului in ceea ce Blaga numea noologia sa abisala: singur magicul, intre toate domeniile spiritului, nu este supus categoriilor spiritului, nu este modelat de matricea stilistica. Numai magicul reprezinta o legatura imediata, necenzurata, cu misterul. Intrun mod original, autorul nostru coreleaza ideea metafizica blagiana cu interpretarea psihocritica a unor experiente personale ale lui Blaga copil, sau, mai exact cu viziunea mitizata a acestor experiente, transpuse mai apoi in discursul literar sau filosofic. Raportul dintre nucleul fantastic initial si viziunea poetica sau metafizica de mai tirziu ar corespunde diferentei dintre punctul precosmogonic si cosmosul desfasurat.
Intreaga teza referitoare la poate fi considerata - din acest punct de vedere - drept o vasta incercare poietica (in sensul valéryian al termenului), un studiu al facerii blagiene: al creatiei de sine a creatorului, ca si al genezei operei ca o cosmogonie.Desigur, studiul genetic avea nevoie de unele instrumente (printre care autorul le privilegiaza pe cele ale psihanalizei), precum si de unele concepte si auxiliare. Printre acestea, este ingenios utilizata o categorie de sorginte blagiana, aceea a modelului cosmologic adoptiv. Dupa depistarea intuitiei magice infantile la Lucian Blaga, intreaga indeminare hermeneutica a interpretului va rezida in conturarea si proiectarea acelor configuratii ale imaginarului ce se vor constitui intro succesiune de modele cosmologice.
Comandă online Lucian Blaga. Geneza lumilor imaginare la 24,90 lei scrisă de Corin Braga, tiparită la editura Institutul European face parte din colecția Eseuri de ieri si de azi. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Lucian Blaga. Geneza lumilor imaginare nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Cultul eroilor
Institutul European
Thomas Carlyle
973-586-015-5
272 pagini
An: 1998
Fizica dragostei
Institutul European
Remy de Gourmont
973-586-082-1
175 pagini
An: 1998
Valori franceze. Studii si articole
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Valentin Lipatti
286 pagini
An: 1959
Renasterea. Umanismul si destinul artelor
Univers
Zoe Dumitrescu-Busulenga
290 pagini
An: 1975
Pentru Europa. Integrarea Romaniei. Aspecte ideologice si culturale
Polirom
Adrian Marino
224 pagini
An: 1995
Un batrin catre un tinar carturar
Albatros
Mihai Beniuc
166 pagini
An: 1973
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992
Cunoaste viata in maxime
Macedoneanul
Constantina Dumitrescu
206 pagini
An: 2014
Tu trebuia sa fii acela
Miron
Gail Douglas
218 pagini
An: 1997
Valori franceze. Studii si articole
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Valentin Lipatti
286 pagini
An: 1959
Opere (11) (Eftimiu) Basme. Povesti. Povestiri
Minerva
Victor Eftimiu
394 pagini
An: 1982
Friguri
Tineretului
Marin Preda
112 pagini
An: 19636