Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  39,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Colecția: Istorie si diplomatie

Anul apariției: 1996

Nr. pagini: 340 pagini

ISBN: 973-9148-77-8

Categorii: Biografii - Memorialistică, Beletristică și critică, Jurnale/Corespondenta, Istorie, Politica

Descriere

Format 1/16 (54x84)
Gandul care ne-­a insotit continuu in timpul editarii notelor de calatorie ale dr. Lupu a fost acela de a oferi cititorului roman, dar nu numai lui, un text pe care il putem considera o posibila Istorie a Lumii Noi, tocmai atunci cind intreaga umanitate traia sub vraja inefabila a celebrarii celor cinci secole de la „descoperirea” Americii. Am recurs la ghilimelele ce confera vocabulei descoperire o tenta dubitativa pentru a evita o usor posibila si de aceea des intilnita eroare: acceptarea asertorica a prezumtiei potrivit careia America, spatiul acela emblematic din inima fiecaruia dintre noi ­ toti ne nastem cu o America in suflet -, a fost descoperita la 12 octombrie 1492, eludindu-­se astfel celelalte puncte de vedere, mai mult sau mai putin plauzibile. Un alt gind care ne­-a calauzit intregul demers l­a avut in vedere ­ nici nu se putea altfel ­ pe autorul acestui jurnal, dr. N. Lupu (1876 ­ 1946), pe nedrept uitat azi si care trebuie deci, si el, redescoperit. In sfirsit, dar nu in ultimul rind, o posibila explicatie ­ de ordin personal de aceasta data ­, ce justifica efortul, atit cit a fost, reclamat de o asemenea intreprindere, rezida in admiratia si recunostinta noastra fata de toti cei care, traind intre Atlantic si Pacific, se gindesc la Romania. Si nu oricum! Editia de fata reproduce corespondentele expediate de dr. Lupu din S.U.A., dar si din Paris ori Londra, ziarului „Aurora”, in cursul lunilor august ­ decembrie 1922.

Asadar, notele de drum din care se constituiau aceste corespondente periodice au fost publicate in paginile organului de presa al Partidului Taranesc. Primele consemnari au fost facute la Paris, la 16 august 1922, iar ultimele la Londra, la 4 decembrie acelasi an, si se adresau, asa cum marturisea autorul lor, cititorilor ziarului pe care il conducea chiar el. Textul a fost stabilit dupa caietele in care se pastreaza copia olografa a notelor redactate de dr. Lupu in timpul periplului sau transoceanic. Am comparat apoi aceasta prima forma cu clipingurile ordonate cronologic in trei dosare speciale, in care sint adunate toate corespondentele americane aparute in ziarul amintit. Trebuie sa precizam ca ajuns la Paris, in drum spre New York, dr. Lupu a trimis la 16 august 1922 o scrisoare ziarului „Aurora” in care multumea celor care l­au condus la plecarea din Bucuresti si facea unele marturisiri privitoare la scopul calatoriei sale. In aceeasi zi, probabil, a cumparat un blocnotes de format mare (“The Flexible” Duplicate Book, for Pen or Pencil, 100 Pages in duplicate, No. 4, London, John Walker & Co. Ltd., Farringdon House, Warwick Lane, E.C.), in care si­a consemnat primele impresii. Era ziua de 16 august 1922. Ultimele notatii din acest blocnotes ­ scris in intregime pe o singura parte a foii ­ poarta data de 6 septembrie 1922 si au fost facute la New York.

Al doilea caiet, care nu se mai pastreaza, a fost inceput pe 16 septembrie 1922, la New York, si se incheia cu descrierea vizitelor intreprinse la Akron, Ohio si Canton, Ohio, descriere consemnata pe 21 septembrie 1922. Textul pierdut a fost reconstituit dupa cel publicat in „Aurora”, revizuit apoi de autor. Urmatorul blocnotes (Standard Improved Letter Heads, Duplicating, Cover and Filler, No.5254, American Russia Back, Black Cloth Sides, 150 Leaves, Made in U.S.A.) are 75 de foi, de acelasi format ca si primul, scrise si semnate de dr. Lupu, ce cuprind insemnarile facute intre 22 septembrie (Alliance, Ohio) si 18 octombrie 1922 (New York City). Al patrulea blocnotes (The National Manifold Writing Book, Leter Size, Duplicate Form, No. 2868, Cover and Filler) are 74 de foi, dintre care cea cu numarul 36 este nescrisa, mai exact spus neimprimata, intrucit dr. Lupu a uitat probabil sa puna indigoul. Dar foaia cu textul originar a fost expediata „Aurorei”, unde a si fost tiparita, oferindu­ni­se astfel posibilitatea restabilirii continutului ei. Prima insemnare poarta data de 19 octombrie, iar ultima pe cea de 16 noiembrie 1922, ambele fiind facute la New York. In sfirsit, in cel din urma caiet (acelasi tip ca si al treilea) se incheie notele in discutie, fiind scrise numai 24 de foi, a caror numerotare o continua pe cea a volumului anterior. Pe prima foaie se termina consemnarea din 16 noiembrie, iar pe foaia urmatoare a fost inscrisa data de 21 noiembrie (New York City). La Londra, pe 4 decembrie 1922, dr. Lupu si­a notat in jurnalul sau de drum ultimele ginduri. Carnetele la care a recurs calatorul roman sint de un tip special: prima foaie este liniata, iar urmatoarea este alba. Intre ele se introducea o coala de indigo, care imprima scrisul de pe prima foaie pe cea alba. Originalul era detasat si trimis sub forma de corespondenta, in blocnotes raminind copiile la indigo, adica cele care se pastreaza si azi.


Comandă online Jurnal american la 39,90 lei scrisă de Nicolae Lupu, tiparită la editura Institutul European face parte din colecția Istorie si diplomatie. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Jurnal american nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.