Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 37,06 LEI
Autor(i): Cinghiz Abdullaev
Editura: Ideea Europeana
Anul apariției: 2009
Nr. pagini: 348 pagini
ISBN: 9789731925080
Categorii: Beletristică și critică
Traducere de Dumitru Balan.
Povestirea de fata, Bezna sub soare, desi este relatata intr-un plan oarecum alternativ, operatiunile propriu-zise privind evenimentele declansate in Romania in dramaticul decembrie 1989 (expuse sub forma amintirilor), au o desfasurare succesiva precedand in timp organizarea atentatului impotriva lui Fidel Castro, iar liantul comun il constituie implicarea acelorasi agenti K.G.B. Confruntarea sangeroasa a acestora cu echipa comandoului palestinian sau zadarnicirea tentativei de rapire a cadavrelor Ceausestilor de pe aeroportul Otopeni de catre agentii chinezi de sub conducerea lui Li Sian confera actiunii dinamism si suspans, caracteristice tuturor romanelor lui Abdullaev.
Dumitru Balan
Cuvantul unui protagonist al evenimentelor din Romania
Este placut, interesant si chiar stresant pentru mine sa prezint cititorilor romani romanul lui Cinghiz Abdulaev `Bezna sub soare` in traducere din limba rusa, facuta cu multa aplecare asupra fiecarui cuvant si fraza a textului original si condimentat cu pertinente note de subsol ale traducatorului, cu referiri la principalii actori ai momentului, descifrati cu numele lor real.
Romanul, care se vrea un interesant episod al actiunilor K.G.B. dupa inceperea destramarii sistemului socialist post Intelegerea de la Malta intre Presedintele S.U.A. Bush si Gorbaciov are ca principala actiune incercarea de a scoate din joc un ultim bastion comunist monitorizat pana atunci de U.R.S.S.–Cuba, in perioada anilor `90.
Principalii actori ai romanului sunt fosti membri ai serviciilor secrete, in principal ai K.G.B., printre care si autorul romanului care descrie actiunile, locurile, momentele si personajele care se interesecteaza intr-o lupta surda (razboiul subteran) a serviciilor secrete din mai multe tari pe teritoriile unor tari europene, sud-americane si in final in Cuba unde se petrece ultima parte a actiunii romanului.
Pentru noi, cititorii din Romania sunt deosebit de interesante interferentele, cu dezvaluiri care ajuta la aflarea altor fete ale `Adevarului`, pe care neinitiatii la actiunile din decembrie 1989 le cer cu insistenta si azi, dupa 18 ani!
Romanul, din primele pagini, scoate la lumina, sub forma unor descrieri ale unor documente denumite `Dosarul de agentura 8796`, cu actori de prim plan ca `Domnitorul`, `Marchizul` sau `Functionarul` care sunt nume de acoperire ale unor spioni, in principal ai K.G.B., serviciul secret al Rusiei, sau G.R.U., serviciul secret al armatei ruse in reorganizare in perioada `89-`90, cand, asa cum descrie autorul, si el membru activ al G.R.U., se schimbau ca dupa un cutremur, vechi relatii cu altele noi pe principiul `acualii prieteni sunt fostii adversari, iar fostii adversari ne-au devenit prieteni`!
De asemenea, autorul subliniaza rivalitatile si forma de manifestgare a lor din perioada respectgiva, intre diverse grupuri de spionaj ale armatei ruse (G.R.U.) si serviciile secrete (K.G.B.).
Pentru noi, romanul incepe socant, cu trecerea rapida in revista a actiunilor din decembrie `89 in Romania pe care autorul le defineste la un moment dat `Rascoala din decembrie `89` in descrierea agentului care a actionat pe teritoriul nostru in special in Bucuresti si Timisoara.
Plecand de la Dosarul 8796 `Domnitorul` cu care se deschid primele pagini ale romanului sunt subliniate momente ca anticiparea unor miscari de masa, opozitia serioasa fata de regimul Ceausescu si o scurta prezentare a Generalului-colonel Stanculescu care poate, in opinia lor, in niste circumstante date, sa savarseasca o lovitura de stat si sa instaureze in tara o dictatura de centru stanga.
De remarcat faptul ca unele grupuri speciale au sosit in Romania la ordinul dat de presedintele K.G.B. de atunci Krucikov. Pentru pastrarea secretului deosebit al acestor actiuni se subliniaza, ca un fapt deosebit, ca `despre sosirea lor in Romania nu stia nimeni, nici chiar ambasadorul sovietic la Bucuresti si nici chiar rezidentul K.G.B. in Romania`. Iata deci un argument puternic pentru a afirma ca nici noi nu am reusit sa aflam despre aceste actiuni decat cu mult timp mai tarziu.
Misiunea lor era marcata, de sublinierea pe care o face autorul, de genul `iti dai seama ce vor scrie ziarele din intreaga lume dca un singur om de-al tau va esua sau va ramane lungit pe caldaram, in rolde cadavru` sau executarea unor misiuni, ca provocarea dezordinii si chiar amestecul in multimea care participa la mitingurile respective.
Este de retinut continutul misiunii descrisa de principii agenti care actionau la noi de a-l inlocui pe Ceausescu cu o persoana mai putin odioasa si loiala tarii lor.
Dialogul intre unii din cei ce actionau in Romania cuprinde si fraze de genul `presupuneti ca poate avea loc si eliminarea fizica a sotilor Ceausescu` si `analistii nostri nu exclud si o asemenea posibilitate`.
In `Amintiri` se arata ca actiunile grupului `Functionarul` care s-a alaturat, de la inceput, unitatilor de politie cand oamenii `Functionarului` au deschis focul impotriva manifestantilor romani provocandu-i pe acestia la noi actiuni mai dinamice impotriva ordinii existente.
Este descrisa cu multa precizie degringolada care a cuprins pe conducatorii comunisti din Romania, inclusiv perechea Ceausescu.
In partea principala a romanului, autorul descrie pregatirea si dirijarea principalelor actiuni, in stilul `James Bond`, pentru rasturnarea regimului Castro din Cuba si asasinarea acestuia, actiuni incepute in Spania si desfasurate in alte tari ca Franta, Anglia, Mexic, Columbia in care apare si colonelul Paul Biksby, fost agent C.I.A.
Romancierul face si interesante caracterizari ale unor orase mari ale lumii ca New York, `Capitala culturii mondiale de la sfarsitul secolului XX`; Los Angeles, `Capitala mondiala a cinematografiei`; Viena, Roma, Madrid `cu marete monumente ale geniului uman` sau Parisul, `orasul indragostitilor, capitala iubirii, parfumului, croitorilor de lux cu femei enigmatice si barbati frenetici`.
Cu unele referiri la actiunile de la Targoviste unde se descrie executarea sotilor Ceausescu, se trec in revista nume sonore, ale unor personaje de prim rang, ucise `in numele revolutiei`: Carol I in Anglia, Ludovic al XVI-lea cu sotia si numerosi nobili francezi in Franta, Tarul cu intreaga sa familie in Rusia.
Romanul, amestec maiestrit de realitate si fictiune, subliniaza catre final aspecte pertinente asupra personalitatii lui Fidel Castro.
Finalul se petrece in Cuba cu un specific de `happy end` de film america, ce incheie in mod spectaculos actiunile reale si fictive ale unui roman ce se citeste cu sufletul la gura si un titlu `Bezna sub soare` care se pare ca era codul secret al operatiunii grupului K.G.B. care a actionat in 1989 in Romania si din care este posibil sa fi facut parte si autorul.
Cred ca cei care au trait perioada istorica ce cuprinde romanul, precum si tineretul de azi vor intelege mai bine ca `Aliatii de ieri devin potentiali adversari iar adversarii de ieri noi parteneri`.
Personal multumesc autorului, pe care nu-l cunosc, pentru referirile facute la Romania, in special decembrie 1989 si la persoana mea.
General (r) Victor Stanculescu
Comandă online Bezna sub soare la 37,06 lei scrisă de Cinghiz Abdullaev, tiparită la editura Ideea Europeana în anul 2009. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Bezna sub soare nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Bezna sub soare
Ideea Europeana
Cinghiz Abdullaev
9786065946187
351 pagini
An: 2018
Tu trebuia sa fii acela
Miron
Gail Douglas
218 pagini
An: 1997
Valori franceze. Studii si articole
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Valentin Lipatti
286 pagini
An: 1959
Opere (11) (Eftimiu) Basme. Povesti. Povestiri
Minerva
Victor Eftimiu
394 pagini
An: 1982
Friguri
Tineretului
Marin Preda
112 pagini
An: 19636
Mc Mafia - Crime fara frontiere
Curtea Veche
MISHA GLENNY
396 pagini
An: 2009