Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  215,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Nr. pagini: 1856 pagini

Categorii: Hardware, Calculatoare / IT

Descriere

Cartea este organizata in capitole dedicate, fiecare, cate unei componente a unui sistem de PC. Cateva capitole servesc drept introducere in domenii ce nu se refera la o anumita componenta sau trateaza pe larg astfel de domenii, insa majoritatea partilor componente ale unui PC beneficiaza de cate un capitol sau o sectiune dedicate lor, unde veti gasi informatiile pe care le doriti. De asemenea, remarcati ca indexul a fost imbunatatit considerabil fata de editiile anterioare, fiindu-va astfel mai util in gasirea informatiilor intr-un volum de dimensiunile acestuia.

Capitolul 1,"Evolutia calculatoarelor personale", prezinta istoricul calculatoarelor IBM si al celor compatibile cu ele. Aici sunt prezentate cateva dintre evenimentele istorice care au condus la evolutia microprocesorului si a PC-ului.

Capitolul 2, "Componentele PC, caracteristicile si proiectarea sistemelor", va ofera informatii despre diferitele tipuri de sisteme pe care le puteti intalni, despre elementele care fac ca un sistem sa difere de altul, inclusiv tipurile de magistrale care le deosebesc. De asemenea, capitolul 2 ofera o vedere de ansamblu asupra tipurilor de calculatoare personale, care va va ajuta sa capatati o serie de cunostinte esentiale pentru intelegerea in continuare a cartii, prezentand totodata unele aspecte referitoare la tendintele pietei de PC-uri si la provenienta unor componente si tehnologii.

Capitolul 3, "Tipurile de procesoare si caracteristicile lor", trateaza detaliat unitatile centrale de procesare (CPU) fabricate de firma Intel - Pentium 4 (Northwood si Willamette), Pentium III, Pentium II, Celeron, Xeon si mai vechi. Gasiti, de asemenea, o noua prezentare, mai pe larg, a liniei de procesoare de inalta performanta Athlon XP de la AMD, precum si a seriilor Athlon, Duron si K6. Intrucat procesorul este una dintre componentele cele mai importante ale unui PC, in editia de fata, materialul referitor la procesoare este mai amplu si mai actual ca oricand. Am patruns in profunzime in subiectul caracteristicilor celor mai noi socluri si sloturi pentru montarea unor procesoare de ultima generatie, prezentand aici pe larg Socket 423 si Socket 478 pentru Pentium 4, Socket A pentru Athlon XP de la AMD, precum si unele socluri si sloturi mai vechi, ca Socket 7, Socket 370, Slot 1 si Slot A. Tot din capitolul 3 veti afla cum sa depistati un procesor cu marcajul inlocuit. Este vorba despre procesoare modificate de comercianti lipsiti de scrupule astfel incat sa lucreze la o frecventa mai mare decat cea pentru care au fost construite. Aceste cipuri sunt vandute apoi ca procesoare mai rapide decat in realitate. Va voi arata cum sa depistati si sa evitati contrafacerile.

Capitolul 4, "Placile de baza si magistralele", trateaza in detaliu placa de baza, seturile de cipuri, componentele placii de baza si magistralele de sistem. In capitolul acesta se discuta factorii ce determina forma placii de baza, inclusiv caracteristicile pentru toate standardele, de la Baby-AT pana la diversele ATX. Un set de cipuri poate fie sa conduca la o imbunatatire a unui PC, fie sa stranguleze o CPU care, in mod normal, ar fi de mare viteza. Am prezentat aici cele mai noi seturi de cipuri pentru familiile de procesoare actuale, incluzand seturi de cipuri de la Intel, AMD, VIA, NVIDIA si altele. Tot aici sunt tratate arhitecturile si dispozitivele speciale de magistrale, ca Peripheral Component Interconnect (PCI) si Accelerated Graphics Port (AGP), de mare viteza, inclusiv noua AGP 8x. Aici gasiti totul, de la vitezele magistralelor unui set de cipuri Intel 850, pana la distantele corecte intre orificiile de pe o placa de baza ATX.

Capitolul 5, "Componenta BIOS", discuta pe larg aceasta componenta a sistemului, inclusiv tipurile, caracteristicile si modernizarea. Partea aceasta a fost extinsa, devenind, dintr-o sectiune, capitol, continand mai multe informatii ca pana acum. Gasiti aici o tratare actualizata a sistemului BIOS, cu detalii despre facilitatile de configurare pentru BIOS, despre componentele BIOS Flash, ce pot fi modernizate, si despre BIOS autoconfigurabile (Plug and Play). Consultati lista exhaustiva de coduri si mesaje de eroare pentru BIOS, din Anexe.

Capitolul 6, "Memoria", va ofera o expunere detaliata asupra memoriei PC-urilor, incluzand caracteristici ale memoriilor cache si principale de ultima ora. Alaturi de procesor si placa de baza, memoria de sistem este una dintre componentele cele mai importante ale unui PC. Este, de asemenea, una dintre cele mai greu de inteles, deoarece este oarecum intangibila, iar modul sau de functionare nu este intotdeauna evident. Daca nu stiti ce deosebire este intre memoria de sistem si memoria cache, intre memoria cache de nivel 1 si cea de nivel 2, intre memoria cache de nivel 2 externa si cea integrata pe cip, intre SIMM, DIMM si RIMM, intre SDRAM, DDR SDRAM si RDRAM, intre EDO de 60 nanosecunde, PC133 si PC2700, in capitolul acesta veti gasi raspuns la toate intrebarile dumneavoastra. Deci, inainte de a incerca sa va modernizati PC-ul cu SIMM EDO Fast Page Mode, si nu cu DIMM DDR SDRAM PC2100 cu suport ECC, cititi capitolul 6.

Capitolul 7, "Interfata IDE", discuta in detaliu interfata ATA/IDE, cu tipuri si caracteristici. Aici sunt cuprinse si modurile Ultra-ATA, care permit functionarea la 133 MB/sec, si se arata de ce ele nu prea sporesc performantele PC-ului dumneavoastra. Exista, de asemenea, mult material nou despre Serial ATA - tehnologie destinata sa inlocuiasca ATA paralele, utilizate in ultimii 14 ani.

Capitolul 8, "Interfata SCSI", se refera la SCSI, inclusiv la noile moduri de mare viteza, posibile cu SCSI-3. Capitolul acesta trateaza noul tip de comunicare Low Voltage Differential (Diferential de joasa tensiune), folosit de unele dispozitive de viteza mai mare de pe piata, oferind si cele mai recente informatii despre cabluri, terminatii si configuratii SCSI. Tot aici gasiti cele mai noi date despre UltraSCSI.

Capitolul 9, "Principiile stocarii magnetice", prezinta detaliat functionarea interna a dispozitivelor de stocare magnetica, de pilda unitatile de disc si de banda. Chiar daca in liceu nu ati inteles cursurile de electromagnetism, capitolul 9 diseca aceste concepte dificile si le prezinta intr-un mod care va va determina sa priviti altfel datele si unitatile de stocare.

Capitolul 10, "Stocarea pe hard-disc", arata amanuntit cum sunt stocate datele pe unitatile dumneavoastra de disc si cum sunt gasite atunci cand efectuati un dublu clic pe un fisier.

Capitolul 11, "Stocarea pe discheta", cerceteaza interiorul venerabilei unitati de discheta. Veti invata cum sa conectati corect aceste dispozitive, dar si in ce mod se inscriu informatiile pe discheta.

Capitolul 12, "Dispozitive de stocare amovibile de mare capacitate", se ocupa de unitatile de stocare amovibile ca SuperDisk (LS-120), Iomega Zip, Jaz si Click!, continand si o tratare nou-nouta a unitatilor de banda magnetica.

Capitolul 13, "Stocarea optica", se refera la unitatile optice si la stocarea in tehnologia de CD si DVD, cuprinzand inscriptoarele de CD, CD-urile reinscriptibile si alte tehnologii optice. Capitolul acesta indica, in pasi detaliati, cum sa evitati utilizarea defectuoasa a memoriei tampon, cum sa creati CD-uri de reconfigurare, sa imprimati CD-uri cu muzica si sa selectati mediile cele mai fiabile. Exista chiar si o tratare ampla a DVD-urilor, cu tot ceea ce trebuie sa stiti pentru a intelege ce deosebire este intre DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW si DVD+RW. Tot din capitolul 13 veti afla pentru care dintre acestea este necesar ca unitatea achizitionata de dumneavoastra sa aiba suport.

Capitolul 14, "Instalarea fizica si configurarea dispozitivelor", va explica in ce mod se instaleaza dispozitivele de orice tip intr-un sistem de PC. Veti invata cum sa formatati si sa partitionati hard-discurile dupa ce le-ati instalat.

Capitolul 15, "Hardul video", prezinta tot ceea ce trebuie sa stiti despre placile video si monitoare. Aflati cum functioneaza atat monitoarele cu tub catodic (CRT), cat si cele cu ecran plat, si care dintre ele este mai bun pentru dumneavoastra. Daca sunteti un impatimit al jocurilor sau al produselor multimedia, cititi despre alegerea unui accelerator grafic 3D adecvat. Sunt comparate principalele tehnologii si va invat cum sa alegeti placa potrivita.

Capitolul 16, "Hardul audio", se concentreaza asupra dispozitivelor de sunet si a celor auxiliare acestora, inclusiv asupra placilor de sunet si sistemelor de difuzoare. Un sunet de calitate reprezinta o cerinta din ce in ce mai importanta pentru un PC bun, iar in capitolul acesta va invat ce caracteristici sa cautati la o placa audio si ce tipuri de placi audio sunt cele mai potrivite pentru cerintele dumneavoastra. Va dau chiar si sfaturi despre optimizarea functionarii partii audio din sistemul dumneavoastra pentru jocuri, pentru auditie de pe CD si pentru inregistrarea si redarea fisierelor de muzica MP3.

Capitolul 17, "Interfete I/O, de la seriale si paralele la IEEE-1394 si USB", prezinta porturile standard seriale si paralele, care se mai gasesc inca pe majoritatea sistemelor, ca si tehnologie mai recente, ca USB si iLink (FireWire). Am tratat si USB 2.0, care este de 40 de ori mai rapida decat interfata USB initiala!

Capitolul 18, "Dispozitive de intrare", studiaza tastaturile, dispozitivele de tip mouse si porturile pentru jocuri, ce servesc la comunicarea cu calculatorul. Am prezentat si mouse-ul si tastatura fara fir.

Capitolul 19, "Conectarea la Internet", compara metodele de conectare de mare viteza accesibile utilizatorului particular, ca DSL, CATV si DirecPC.

Capitolul 20, "Retele locale", a fost serios actualizat in editia de fata, pentru a arata cum se configureaza o retea Ethernet pentru domiciliu sau pentru un mic birou. Va invat sa instalati placile de retea (NIC - Network Interface Card), sa conectati cablurile corespunzatoare pentru Ethernet si sa configurati aplicatiile Windows pentru lucrul in retea.

Capitolul 21, "Sursa de alimentare si carcasa", este un studiu amanuntit al sursei de alimentare, care ramane principala cauza a problemelor si defectiunilor unui calculator personal. Cand cumparati un PC nou, exista tendinta de a subestima aceasta componenta, ceea ce explica de ce ea este sursa atator probleme, atribuite de obicei sistemului Windows, memoriei si altor catorva componente. Veti gasi si caracteristici detaliate ale conectoarelor de putere intalnite la sistemele de la AT la ATX. Nu toate sunt construite la fel, iar efectuarea unor conexiuni incorecte poate fi periculoasa pentru dumneavoastra si pentru PC-ul dumneavoastra.

In capitolul 22, "Construirea sau modernizarea sistemelor", va arat cum sa alegeti componentele necesare pentru modernizarea sau pentru construirea unui PC pornind de la zero. Apoi va conduc pas cu pas prin intregul proces. Capitolul acesta este plin de fotografii profesionale, care va ajuta sa va descurcati.

Capitolul 23, "Diagnosticarea, testarea si intretinerea PC-urilor", trateaza instrumentele si procedurile pentru diagnosticare si testare. De asemenea, aici sunt adaugate mai multe informatii despre depistarea defectelor si determinarea cauzelor, in general. Veti vedea ce are in trusa de scule un tehnician de PC-uri bine pregatit. Va arat si cateva instrumente pe care este posibil ca dumneavoastra sa nu le fi vazut sau folosit niciodata.

Capitolul 24, "Sisteme de fisiere si recuperarea datelor", trateaza sistemele de fisiere si procedurile de recuperare a datelor. Daca folositi Windows XP si trebuie sa va decideti daca sa treceti la NTFS, sau daca nu stiti sigur daca sa schimbati FAT16 cu FAT32, trebuie sa cititi acest capitol.


Comandă online PC - Depanare si modernizare - editia a IV-a (1+2) la 215,90 lei scrisă de Scott Mueller, tiparită la editura Teora cu un număr de 1856 pagini. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul PC - Depanare si modernizare - editia a IV-a (1+2) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.