Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  15,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Colecția: Alternative spirituale

Anul apariției: 2008

Nr. pagini: 176 pagini

ISBN: 9789738471351

Categorii: Filosofie universala, Filosofie

Descriere

Un manual unic al unui mod de viaţă, dar şi al unui mod de a muri: o viaţă trăită potrivit unui ideal, o moarte acceptată liber...

Este foarte greu sã deteşti injustiţia şi sã cultivi corectitudinea.
Mai mult, atitudinea prin care crezi cã a fi corect este tot ce poţi face şi prin care încerci sã faci tot ce îţi stã în puteri pentru a fi corect conduce de regulã la şi mai multe greşeli. Calea înseamnã ceva mai mult decât simpla corectitudine. Este foarte greu sã-ţi dai seama de acest lucru, dar aceasta este înţelepciunea supremã. Privite din aceastã perspectivã, lucruri precum corectitudinea par mai degrabã superficiale. Acest lucru nu poate fi înţeles decât de cãtre adept; el nu poate fi transmis prin cuvinte. Existã totuşi o metodã prin care se poate intra pe Cale chiar dacã aceasta nu este descoperitã direct de adept. Aceastã metodã constã în a te consulta cu alţii. Chiar şi cei care nu au realizat aceastã Cale pot vedea corect lucrurile în care nu sunt implicaţi personal. La acest lucru se referã proverbul jucãtorilor de go: „Cine priveşte de pe margini (cu detaşare) are opt ochi“. Proverbul: „Gândirea celor din jur ne ajutã sã ne descoperim propriile greşeli“ se referã şi el la descoperirea acestei Cãi prin consultarea cu alte persoane. Ascultarea vechilor povestiri şi citirea cãrtilor scrise de autorii de altãdatã ne ajutã sã renunţãm la propria noastrã discriminare şi sã ne racordãm la înţelepciunea strãmoşilor noştri.

(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)


Iatã ce a spus un anume spadasin în anii din urmã ai carierei sale: Existã mai multe nivele de studiu în viaţa omului. Pe nivelul cel mai de jos, omul studiazã, dar nu învaţã nimic; intuitiv, el îşi dã seama cât de nepriceput este, la fel ca şi cei din jur. Un asemenea om este lipsit de valoare. Pe nivelul de mijloc el continuã sã fie inutil, dar cel puţin ajunge sã îşi conştientizeze propriile lipsuri, inclusiv lipsurile celor din jur. Pe nivelul superior, el se mândreşte cu capacitãţile sale, se bucurã de laudele celor din jur şi deplânge lipsa de îndemânare a semenilor sãi. Un asemenea om este valoros.
Pe nivelul suprem, omul pare cã nu ştie nimic. Acestea sunt cele patru nivele de cunoaştere. Mai existã şi un al cincilea nivel, transcendent, care este mai presus de toate. Cel aflat pe acest nivel este conştient de infinitatea Cãii şi de faptul cã aceasta nu se sfârşeşte niciodatã.
El îşi cunoaşte cu adevãrat lipsurile şi nu considerã cã a reuşit în vreun demers pe care l-a fãcut vreodatã. Nu se mai mândreşte cu capacitãtile sale, dar se smereşte în faţa Cãii. Se spune cã Maestrul Yagyu ar fi spus: „Eu nu cunosc calea de a-i înfrânge pe alţii, ci numai calea de a mã înfrânge pe mine“.
Avanseazã zilnic pe Cale, urmãrind sã devii mai priceput astãzi decât ieri, şi mai priceput mâine decât astãzi. Aceastã Cale nu se încheie niciodatã.

(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)

Este foarte important să-i spui omului exact ce gândeşti şi să-i corectezi greşelile. Această atitudine izvorăşte din compasiune şi reprezintă cel mai mare serviciu pe care îl poţi aduce semenilor tăi. Această cale este însă extrem de dificilă. Este uşor să descoperi calităţile şi defectele unei persoane, şi să-i spui ce gândeşti. Mulţi oameni cred că sunt cumsecade dacă le spun celor din jur lucruri pe care alţii le consideră neplăcute sau greu de rostit. Dacă nu sunt însă ascultaţi şi respectaţi, ei consideră că nu mai este nimic de făcut. Această atitudine este însă nedemnă. Este ca şi cum ai face pe cineva de ruşine, bârfindu-l.

Dacă doreşti să-i spui cuiva ce gândeşti trebuie să vezi mai întâi dacă persoana respectivă are dispoziţia de a te asculta. Pentru aceasta, trebuie să începi prin a te apropia de ea, trezindu-i încrederea în tine. Abordează acele subiecte care îi sunt pe plac şi caută momentul cel mai potrivit pentru a-i vorbi, astfel încât să fii bine înţeles. Cumpăneşte bine înainte de a acţiona şi hotărăşte dacă nu cumva ar fi mai bine să îi comunici în scris ce ai de spus, sau înaintea unui moment de despărţire. Laudă-i calităţile şi foloseşte orice mijloace pentru a o încuraja, eventual vorbindu-i despre propriile tale defecte, fără a te referi încă la ale sale, astfel încât să-şi dea seama singur care sunt acestea.

Acţionează ca şi cum i-ai oferi apă unui om însetat, şi în acest fel opinia ta îi va corecta greşelile. Această artă este cu adevărat dificilă. Dacă defectul persoanei este o obişnuinţă veche de mai mulţi ani, cu siguranţă nu şi-l va corecta. Am trăit personal această experienţă. Un vasal face dovada unei mari compasiuni atunci când trăieşte în prietenie cu camarazii săi, ajutându-i să îşi corecteze greşelile şi să se pună la unison pentru a-i sluji stăpânului lor. Cum te poţi aştepta să transformi pe cineva în bine dacă îl faci de ruşine?

(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)

Se spune că Maestrul Yagyu ar fi spus: „Eu nu cunosc calea de a-i înfrânge pe alţii, ci numai calea de a mă înfrânge pe mine”.

Avansează zilnic pe Cale, urmărind să devii mai priceput astăzi decât ieri, şi mai priceput mâine decât astăzi. Această Cale nu se încheie niciodată.

Printre maximele atribuite prinţului Naoshige se numără şi aceasta: „Marile probleme trebuie tratate cu delicateţe”. Maestrul Ittei a comentat astfel: „Micile probleme trebuie tratate cu seriozitate”.

CUPRINS
NOTA EDITORULUI
SELECŢIUNI DIN PRIMUL CAPITOL
SELECŢIUNI DIN CAPITOLUL DOI
SELECŢIUNI DIN CAPITOLUL TREI
SELECŢIUNI DIN CAPITOLUL PATRU
SELECŢIUNI DIN CAPITOLUL ŞASE
SELECŢIUNI DIN CAPITOLUL ŞAPTE
SELECŢIUNI DIN CAPITOLUL OPT
SELECŢIUNI DIN CAPITOLUL NOUA
SELECŢIUNI DIN CAPITOLUL ZECE
SELECŢIUNI DIN CAPITOLUL UNSPREZECE
GANDURI DE NOAPTE
GLOSAR


Comandă online HAGAKURE - CARTEA SAMURAILOR la 15,00 lei scrisă de YAMAMOTO TSUNETOMO, tiparită la editura Mix face parte din colecția Alternative spirituale. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul HAGAKURE - CARTEA SAMURAILOR nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.