Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 29,99 LEI
Eschil definea si admira omul intelept deoarece „nu stie multe, ci numai ce trebuie”, iar Jean Jacques Rousseau afirma: „daca vrei sa plictisesti pe cineva, spune-i tot ce stii”. In prefata cunoscutului si apreciatului sau tratat de „Anatomie descriptiva” profesorul clujean Victor Papilian il cita in mod inspirat pe Voltaire „Le defaut de la plus part des livres est d’etre tres longs” (defectul celor mai multe carti este acela de a fi prea lungi). Motivatia mentionarii acestor aprecieri ale unor oameni de geniu, care nu mai au nevoie de nici o prezentare, este justificata in urma lecturii unor carti stiintifice mult prea lungi ca si continut, cuprinzând mult prea multe date si amanunte in special tehnice, care nu pot interesa decât un public cititor „tinta”, specializat intr-un anumit domeniu. Bineinteles, cartile respective au valoare, le citesti cu interes, dar, de multe ori, nu au succesul pe care-l merita. Ar fi o eroare, totodata, pe care mi-as reprosa-o permanent, daca as generaliza aceste aprecieri si afirmatii. Din aceste motive, am specificat in text „numai unele carti”. Majoritatea autorilor trateaza in mod inteligent, cu masura si competenta, subiectul sau subiectele unei carti pe care le publica. Medicina actuala a evoluat odata cu progresele stiintifice, tehnice si de documentare si se bucura de o reputatie justificata datorita progreselor si realizarilor sale.
In ultimele decenii, aparitia ca si specialitate a imunologiei si imunopatologiei a provocat o adevarata „revolutie” stiintifica, benefica atât teoretic, cât si practic. Studiul imunitatii si al autoimunitatii bolilor autoimune cu implicatiile lor patologice deosebit de serioase, sunt martori de o valoare incontestabila ai afirmatiilor mele. As adauga imunologia chirurgiei de transplant, implicarea mecanismelor imune in bolile neoplazice, terapia imunosupresiva si cea imunomodelatoare, ultima atât de eficienta in cazurile de deficiente imune si nu in ultimul rând, progresele tehnice si stiintifice ale metodelor de investigatii imunologice. Totodata, amintim si gravitatea bolilor autoimune care, desi cronice, sunt cu atât mai periculoase, deoarece netratate si nediagnosticate in timp util, pot genera complicatii ireversibile si adeseori irecuperabile din punct de vedere terapeutic. Pentru ca se pare ca si batrânetea, cu toate problemele ei, ar avea si ea o componenta autoimuna, la ora actuala imunogerontologia este de mare actualitate.
Nu este pentru nimeni o noutate, ci o certitudine, ca in societatea moderna se solicita profesionalism si cunostinte de informatica, pentru a reusi si a fi competitiv. Alaturi de seriozitate, competenta si harnicie este nevoie, in primul rând, de informare in orice domeniu, cu atât mai mult in cel in care lucram. Cine detine informatia, detine puterea, atât in stiinta, cât si in politica, economie, cultura. Se cunoaste ca in domeniul medical apar o multitudine de lucrari stiintifice din cadrul carora trebuie sa selectionezi mai ales pe cele care sunt legate de specialitatea in care lucrezi. Trebuie sa mentionam ca aceste lucrari de specialitate au un public cititor “tinta” deoarece ele li se adreseaza in primul rand . De aceea, o carte medicala cu o adresabilitate mai larga poate fi oricând binevenita, ea putând asigura o orientare generala in imunologie si imunopatologie • reumatologie, necesara oricarui coleg de alta specialitate. Aceasta adresabilitate cuprinde si pe cei care lucreaza in domeniile umanist, economic, tehnic si administrativ. Sper ca lectura ei sa convinga in ceea ce priveste necesitatea apelului acestora la medic, pentru un eventual consult medical, dar, mai ales, obligativitatea morala de a face periodic un control al starii de sanatate justificat oricând, cu remarca de a-l realiza urgent la aparitia primelor semne de boala sau la o anumita vârsta. Recomand cartea si studentilor la medicina, biologie, chimie, dar si celorlalti, pentru ca sunt sigur ca ar putea sa le fie de folos la un moment dat, deoarece boala nu respecta nimic, nici vârsta, nici profesiunea, sexul sau apartenenta etnica. La Cluj, in timpul studentiei, profesorul Hatieganu ne spunea ca “medicul este un student etern”. Noi medicii trebuie sa ne documentam permanent, deoarece apar competente profesionale noi, boli noi, terapii si medicamente noi. M-am gândit deseori, desi sunt ortodox, la cuvintele spuse de Martin Luther, “nu pot altfel!”. Cred “ab imo pectore” ca cele afirmate de creatorul religiei protestante au valabilitate pentru toti colegii mei, indiferent de specialitatea medicala in care isi desfasoara activitatea.
Comandă online Actualitati in Imunologie la 29,99 lei scrisă de Victor LOTREANU, tiparită la editura Topform în anul 2007. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Actualitati in Imunologie nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Interrelatii imunometabolice
Academiei Republicii Socialiste Romania
Dan Cheta
131 pagini
An: 1987
Manual de medicina infantila pentru scolile de asistente medicale
Medicala
Traian Feldioreanu
589 pagini
An: 1961
Ginecologie, Volumul al II-lea
Medicala
C. Radulescu
906 pagini
An: 1995
ABPM - Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale
MJM
Alexandru Andritoiu
496 pagini
An: 2004
Clinical Medicine - A Textbook for Medical Students and Doctors (Kumar, Clark)
ELBS
Michael Clarke, Parven Kumar
1135 pagini
An: 1995