Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 17,00 LEI
In prezent lumea musulmana se confrunta cu o serie de probleme, ca urmare a accelerarii schimbarilor sociale si a aparitiei ideologiilor politico-religioase aflate in ivergenta cu conservatorismul ortodoxiilor traditionale si cu indrazneala modernista a regimurilor laice. De asemenea, islamul, constituie subiectul mai multor dezbateri la nivel international, mai cu seama in ultimele decenii, reprezentand o provocare pentru gandirea occidentala, care se bazeaza pe stereotipuri si nu pe o cunoastere adevarata a acestuia.
Lucrarea isi propune sa demonstreze ca mutatiile care au loc in interiorul lumii islamice reprezinta niste etape normale in evolutia unei comunitati si nicidecum posibile amenintari pentru pacea si securitatea internationala. Dimpotriva, aceste temeri ale lumii occidentale si implicatiile tot mai mari ale fluxurilor globalizante in politica si economia statelor islamice provoaca reactii de aparare fata de modernitate. Modernitatea este privita de catre musulmani, in special de cei traditionalisti, ca o proiectie a hegemonismului politico-economic al Occidentului. De aici, reintoarcerea la izvoarele credintei si culturii islamice si predilectia pentru instrumentalizarea politica a religiei – fundamentalismul, care duce inevitabil la clivaje religioase inclusiv in interiorul comunitatii islamice (siitii ii acuza pe sunniti ca ar fi in favoarea Occidentului). Cu acest gen de probleme se confrunta spatiul islamic, un spatiu in care convietuiesc peste 1,5 mld. de oameni (fiind un spatiu in continua expansiune, fapt confirmat mai ales prin sporul demografic ridicat), multi dintre ei aflati in pragul saraciei (Somalia, Etiopia, Eritreea, Afganistan etc.), traind in tari care si in prezent sunt in cautarea unei identitati, a unei stabilitati politice, a unui echilibru sociocultural, in care disparitatile de ordin etnic sau lingvistic si antagonismele religioase submineaza edificarea structurilor institutionale ale unui stat modern.Scopul acestei lucrari este unul de cunoastere a adevaratei lumi islamice si a problemelor cu care aceasta se confrunta in prezent, inclusiv aportul adus odata cu patrunderea capitalului strain in unele tari din acest spatiu, inzestrate cu resurse naturale.
Accentul este pus pe relatiile existente, pe de o parte dintre statele islamice si Occident, iar pe de alta parte dintre state ale aceluiasi spatiu, asa-zisele relatii „sistem-subsistem”.
Ideile desprinse din acest studiu pot veni in sprijinul tuturor celor care doresc sa inteleaga mai usor aspectele geopolitice din interiorul spatiului islamic. Deopotriva omniprezent si necunoscut, obsedant dar tinut la distanta, islamul continua sa fie privit sub semnul ambiguitatii. De departe multe dintre problemele lumii islamice (saracia, demografia ridicata, instabilitatea politica etc.), sunt caracteristice si altor lumi (instabilitatea politica din Irlanda de Nord, demografia ridicata a Chinei, saracia multor tari africane dar nemusulmane etc). Nevoile lumii musulmane sunt imense datorita inapoierii sale in domeniile socio-economic si tehnologic. Totodata, Islamul se teme de o „cooperare” cu Occidentul datorita aspiratiilor hegemonice ale acestuia, atat in mod direct (in plan economic si politic), cat si indirect (in plan cultural si social). Nu este de negat faptul ca, cel putin in acest moment, unele tari occidentale isi disputa intaietatea in domeniul economic al tarilor cu resurse din spatiul islamic (Zona Golfului, Kazahstan, Azerbaidjan, Algeria). Aceasta „superioritate” este inteleasa ca un afront de catre o mare parte a populatiei musulmane si, combinata cu globalizarea culturala, conduc la respingerea, de catre islamisti, a unor valori precum laicitatea, egalitatea intre sexe, chiar democratia.
Este necesar sa se inteleaga ca limitele globalizarii economice si politice sunt cele pana la care aceasta nu induce efecte si in plan cultural si spiritual, antrenand actiuni de riposta. Aceste limite sunt extrem de labile si permeabile, generand numeroase stari de tensiune si conflict.
Cu toate acestea, in prezent se poate vorbi de o coexistenta pasnica a elementelor modernitatii occidentale cu cele ale culturii autohtone (cazul Turciei, Indoneziei, Iordaniei, Tunisiei sau al emiratelor de la Golful Persic; dar si majoritatea comunitatilor musulmane din Europa Occidentala si S.U.A), liderii islamici moderati sesizand avantajele modelului economic si cultural occidental, iar datorita petrodolarilor paradoxuri altadata de neimaginat au devenit astazi realitate.
dr. Radu Sageata
Comandă online Lumea Islamica - O retea dinamica de sisteme la 17,00 lei scrisă de Marcela SAGEATA, tiparită la editura Topform în anul 2006. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Lumea Islamica - O retea dinamica de sisteme nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Bioterorismul in societatea moderna
Sitech
Ioan Dascalu
9786065303256
228 pagini
An: 2009
Zapezi din miazanoapte. Ambasador in Finlanda
Niculescu
Neagu Udroiu
9789737482570
846 pagini
An: 2008
Pacea in armura
Albatros
Radu Budeanu
255 pagini
An: 1983
Omenirea la raspintie - Al doilea raport catre clubul de la Roma
Politica
M. Mesarovici, E. Pestel
215 pagini
An: 1975
Catastrofa sau o noua societate? - Un model latino-american al lumii
Politica
168 pagini
An: 1981
instruirea in complex
Militara
Theodor Paraschiv
106 pagini
An: 1983
Revirimentul democratiei
Humanitas
Jean-Francois Revel
446 pagini
An: 1995
Dialectica marxista si stiintele moderne, Volumul al III-lea
Politica
389 pagini
An: 1962
Valentele jandarmeriei romane in managementul crizelor pe alte spatii geografice
Sitech
Catalin Enuta
76 pagini
An: 2015
Revista de investigare a criminalitatii Anul II, Nr. 4/2009
Sitech
Costica Voicu
328 pagini
An: 2009