Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 19,00 LEI
Autor(i): Nicolae NITU
Editura: Topform
Anul apariției: 2006
Nr. pagini: 146 pagini
Categorii: Globalizare, Politică
Iugoslavia, asa cum a fost cunoscuta incepand din anul 1918, de la crearea Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, iar apoi, dupa cel de-al doilea razboi mondial, sub numele de Republica Socialista Federativa Iugoslavia, nu mai exista. Din fosta Iugoslavie au aparut sase state noi: Republica Bosnia-Hertegovina, Republica Croatia, Republica Macedonia, Republica Muntenegru, Republica Serbi si Republica Slovenia In unele dintre aceste noi state procesele clarificarilor nationale, interetnice nu sunt incheiate si pot genera, in continuare, daca nu sunt abordate preventiv, in spirit democratic, in conformitate cu normele dreptului international, noi situatii de instabilitate, noi conflicte locale si chiar regionale.
Spre deosebire de alte tari est-europene, in Iugoslavia prabusirea sistemului totalitar, cu tot specificul lui, a fost devansata de fenomene particulare, in special de accentuarea si situarea in prim plan a intereselor nationale ale membrilor federatiei, care au generat ascensiunea nationalismului si declansarea conflictelor interetnice. Acestea au condus la destramarea unui stat care, dupa al doilea razboi mondial, a ocupat un loc deosebit si a jucat un rol important in Balcani, in Europa, in miscarea de nealiniere, in echilibrul general al celor doua sisteme mondiale antagoniste postbelice. Mai mult, in Iugoslavia, procesul transformarilor democratice a degenerat in ura si intoleranta, intr-un razboi pustiitor, crud, greu de comparat in istoria zonei.
Cauzele aparitiei si evolutiei crizei iugoslave sunt complexe. Ele sunt, in primul rand, de natura interna - istorice, etnice, politice, economice, religioase s.a. In acelasi timp, se poate afirma, fara rezerve, ca modul cum a evoluat criza iugoslava constituie si o consecinta a raporturilor de forte pe plan international, a tendintelor de modificare a acestora, a fragilitatii sistemului Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, a sistemului de securitate mondial si a imperfectiunilor din activitatea Organizatiei Natiunilor Unite. Toate acestea au generat un anumit sentiment de insecuritate pentru statele ...........
Comandă online Destramarea Iugoslaviei la 19,00 lei scrisă de Nicolae NITU, tiparită la editura Topform în anul 2006. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Destramarea Iugoslaviei nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Az iparvallaltok karbantarto villanyszereloinek kezikonyve (Cartea electricianului de intretinere din intrepri
Tehnica
Nicolae NITU, Ion Stana
363 pagini
An: 1975
Bioterorismul in societatea moderna
Sitech
Ioan Dascalu
9786065303256
228 pagini
An: 2009
Zapezi din miazanoapte. Ambasador in Finlanda
Niculescu
Neagu Udroiu
9789737482570
846 pagini
An: 2008
Pacea in armura
Albatros
Radu Budeanu
255 pagini
An: 1983
Omenirea la raspintie - Al doilea raport catre clubul de la Roma
Politica
M. Mesarovici, E. Pestel
215 pagini
An: 1975
Catastrofa sau o noua societate? - Un model latino-american al lumii
Politica
168 pagini
An: 1981
instruirea in complex
Militara
Theodor Paraschiv
106 pagini
An: 1983
Revirimentul democratiei
Humanitas
Jean-Francois Revel
446 pagini
An: 1995
Dialectica marxista si stiintele moderne, Volumul al III-lea
Politica
389 pagini
An: 1962
Valentele jandarmeriei romane in managementul crizelor pe alte spatii geografice
Sitech
Catalin Enuta
76 pagini
An: 2015
Revista de investigare a criminalitatii Anul II, Nr. 4/2009
Sitech
Costica Voicu
328 pagini
An: 2009