Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 16,20 LEI
Autor(i): Erhard Busek
Editura: Institutul European
Colecția: Secolul XX
Nr. pagini: 300 pagini
ISBN: 973-611-207-1
Categorii: Istoria Europei, Istorie
Din cuprins:
- Sud-Estul Europei ieri, astazi si miine? - Unitate si diversitate: ce hotaraste Europa de Sud-Est? - Managementul crizelor; - In numele viitorului: stabilitatea in Europa de Sud-Est; - Masuri politice - pas cu pas.
Lucrarea de fata nu ambitioneaza sa spulbere prejudecatile fata de Europa de Sud-Est, ci sa indice o cale pe care se poate ajunge la , la relatii europene normale, si in ce mod se poate aplica in aceasta parte a Europei experienta europeana de aplanare a conflictelor. Este incurajator sa recunoastem ca astazi rolul statelor este altul. Chiar si Marile Puteri trebuie sa-si ia ramas bun de la gindirea imperialista a trecutului. Ceea ce noi numim in convietuirea sociala - o ordine a repartizarii responsabilitatii, in special a responsabilitatii fata de propria initiativa - este valabil astazi, la inceputul secolului al XXI-lea. Sper macar sa invatam ceva din istorie - si aceasta e valabil pentru toate statele - caci ea ne-a invatat multe. Bogata mea experienta cu studentii din universitatile europene si americane mi-a aratat ca tinerii manifesta o alta deschidere spre evenimentele de pina acum si astfel fac ceea ce este mai bine pentru propriul viitor, dintr-un punct de vedere global. Motivatia pentru un optimism sporit este mai indreptatita decit am vrea sa recunoastem in mod deschis si anume, pe acel colt al continentului pe care nu mai trebuie de acum inainte sa-l numim Balcani, ci Europa de Sud-Est. Cartea de fata incearca sa prezinte cele intimplate pina acum, sa faca accesibile si sa motiveze citeva strategii ale unei deschideri mai largi si ale noilor modalitati de angajare in Europa de Sud-Est. Trebuie sa multumim celor care au contribuit in acest sens, chiar si in cele mai grele conditii. Nu exista de altfel motive de lauda sau condescendenta, mai degraba se solicita gindire comuna, simtire comuna si actiune. Lucrarea nu se vrea nici perfecta, nici stiintifica. S-a renuntat la glosarii, iar sursele au fost mentionate doar in limitele necesare. Ritmul evolutiei ascunde pericolul ca unele lucruri sa fie supuse mai repede unei schimbari decit ne putem imagina, ceea ce este bine, caci nu vrem sa pornim de la premisa ca in cele din urma totul poate deveni mai rau, doar pentru ca din 1945 incoace lucrurile au mers intr-o directie ascendenta.
Comandă online Austria si Balcanii la 16,20 lei scrisă de Erhard Busek, tiparită la editura Institutul European face parte din colecția Secolul XX. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Austria si Balcanii nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
1939. Numaratoarea Inversa. Europa Inainte de al Doilea Razboi Mondial
Litera
Richard Overy
9786067417814
143 pagini
An: 2015
Comuna din Paris si Romania
Politica
Nicolae Copoiu
64 pagini
An: 1981
Anatomia unui spectru
Alain Besancon
109 pagini
An: 1992
Opere alese, Volumul al II - lea
Minerva
Edgar Quinet
365 pagini
An: 1983
Masti si figuri din Renasterea italiana
Minerva
Robert de la Sizeranne
340 pagini
An: 1979
Stiinta Noua (Giambattista Vico)
Univers
Giambattista Vico
823 pagini
Doua secole de mitologie nationala
Humanitas
Lucian Boia
132 pagini
An: 1999
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Jocul cu trecutul. Istoria intre adevar si ficitiune
Humanitas
Lucian Boia
172 pagini
An: 1998
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002