Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 16,20 LEI
Autor(i): Calin-Andrei Mihailescu
Editura: Curtea Veche
Anul apariției: 2002
Nr. pagini: 220 pagini
Categorii: Diverse
H.-R. PATAPIEVICI: [...] Sînt doua stiluri intelectuale distincte în textele din aceasta carte, ca doua intarsii cu textura diferita în corpul aceluiasi bloc de marmura. Ambele sînt împletite într-o atitudine intelectuala unica, pe care as numi-o, cu o expresie care-i apartine lui C-AM, "mersul pe sabie". Primul stil intelectual este al rationamentului expozitiv, al naratiunii explicative. Al doilea este al gîndirii care se suspenda voluntar, deasupra cascadei, "aruncîndu-se" în ea fara sa se prabuseasca vreo clipa. În primul caz, se construieste un mecanism explicativ, iar resorturile acestuia sînt apoi plimbate prin contexte pe care functionarea lui este chemata sa le lumineze. Este stilul intelectual clasic, ilustrat de superbul eseu "Utopia româna". În cel de-al doilea caz, ideea de mecanism explicativ este respinsa, iar avansul prin rationament si alinierea pasilor gîndirii ca la inspectie sînt înlocuite prin punerea tuturor continuturilor enuntate în criza. [...] Calin-Andrei Mihailescu a scris un mic tratat perfect de tipul "Avem o tara, cum procedam?", în care jubilatia se împleteste cu exasperarea, seriosul cu joaca, speculatia cu oracularul si eruditia cu ermetismul liric. Caci, desi "suntem un neam ortodox de vechime latina si eternitate balcanica" si în ciuda faptului ca "un agent sare de la una la alta si, în cele din urma, la tine", desi "situatia e atît de deteriorata încît, în viitor, nu ne vor trebui reforme, ci forme", totusi, în tara europsita exista si învingatori.
Calin-Andrei Mihailescu (n. 1956, Bucuresti) este profesor asociat de literatura comparata, teorie critica si spaniola si Director al Centrului de Studiu al Teoriei si Criticii la University of Western Ontario (London, Canada). A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti (sectia româna/spaniola) în 1981, obtinîndu-si masteratul (1989) si doctoratul (1992) în literatura comparata la Universitatea din Toronto. Din 1997 este Directorul revistei Asociatiei Internationale de Literatura Comparata, Literary Research / Recherche littéraire. În 1994 i s-a conferit premiul pentru literatura "John Charles Polany", decernat de guvernul ontarian. Scrierile (în engleza, franceza, româna si spaniola) ale lui Calin-Andrei Mihailescu abordeaza literatura, filosofia, arta, religia si gîndirea politica a renasterii, barocului si secolelor 19 si 20. Publicatiile sale recente includ volumele 16-17. Renastere, manierism, baroc (Curtea veche, Bucuresti, 2002), Jorge Luis Borges, This Craft of Verse (coord.; Harvard University Press, Cambridge, 2000), Fiction Updated. Theories of Fictionality in Contemporary Criticism (coord.; University of Toronto Press, Toronto, 1996/1997), Ars rhetorica (coord.; Carleton University, Ottawa, 1996). În curs de aparitie în România sînt un volum de povesti scrise împreuna cu copiii sai, Ilinca si Andrei (Don Global suit pe cal), un altul, Calendarul dupa Caragiale, scris în colaborare cu Liviu Papadima si Rodica Zafiu, precum si o colectie de eseuri despre filosofia contemporana (Antropomorfina). În lucru sînt doua volume în engleza, The Book of Points (a ballet of ricochets) si Before the Organism. A publicat numeroase texte în reviste academice si literare occidentale (între care Canadian Review of Comparative Literature, The Comparatist, Exquisite Corpse, Literary Research / Recherche littéraire, Semiotica, Style, Surfaces, Texte) si românesti (Agora, Amfiteatru, Cahiers roumains détudes littéraires/Euresis, Contrapunct, Curentul, Cuvîntul, Dialog, Dilema, Revista de istorie si teorie literara, România literara, Vineri etc.). A desfasurat o activitate radiofonica intensa între 1986-1990 la BBC si Radio Europa Libera. Problemele intelectuale care l-au preocupat sînt legate de ironie, literatura si teologie mistica, utopie/distopie, istoria gîndirii politice, filosofia fictiunii, fundamentele metafizice ale retoricii, estetica, teoria filmului, istoria religiilor, dependenta, exil, umor, tragedie, balcanism etc.
Comandă online Tara europsita la 16,20 lei scrisă de Calin-Andrei Mihailescu, tiparită la editura Curtea Veche în anul 2002. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Tara europsita nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Happy New Fear!
Curtea Veche
Calin-Andrei Mihailescu
9786065881297
256 pagini
An: 2011
Lucescu
Gazeta Sporturilor
Ioan Chirila
194 pagini
An: 2009
Muzeul National Cotroceni
Redactiei publicatiilor pentru strainatate
176 pagini
An: 1993
Jocuri pentru copii si tineret
Tineretului Cultura Fizica si Sport
478 pagini
An: 1956
Ghidul tehnoredactorului. De la print la eBook
Sitech
Vlad Puescu
224 pagini
An: 2013
Monografia comunei Bratovoiesti
Sitech
Laurenţiu Puicin
310 pagini
An: 2012