BIOGRAFIE
Alexandru Muraru, Doctor în ştiinţe politice, este cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
A beneficiat de burse de studii la University of London – Royal Holloway, Universiteit Utrecht, Northwestern University, Center for Advanced Holocaust Studies etc.
A susţinut prelegeri şi conferinţe internaţionale pe teme de istorie recentă sau istoria mentalităţilor în centre academice consacrate şi în universităţi de renume mondial. De asemenea, a participat la numeroase seminarii, workshopuri organizate de instituţii academice prestigioase sau universităţi de vară din Europa şi America de Nord.
Este autorul cărţilor Cum supravieţuieşte monarhia într o republică? Regele Mihai, românii şi regalitatea după 1989 (Editura Curtea Veche, 2015) şi Republica Monarhică. Aportul Familiei Regale la integrarea euro atlantică a României (Editura Junimea, 2009). A coordonat (împreună cu Daniel Şandru) volumul Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României (Editura Adenium, 2016).
A publicat numeroase studii şi articole privind problema monarhică în România postcomunistă şi evoluţiile generate de acest subiect. Între 2005 şi 2009 a fost consilier la Cancelaria Primului Ministru al României, apoi consilier pentru Parlamentul României. Din aprilie 2013 până în martie 2014 a condus, în calitate de preşedinte-director general, Institutul Naţional al Patrimoniului.
În decembrie 2014 a fost votat de Parlamentul României, pentru un mandat de patru ani, ca membru titular în conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune.
În mai 2008 a fost decorat de M.S. Regele Mihai I cu medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate“, iar în octombrie 2015 a fost decorat cu ordinul „Coroana României“ în grad de Ofiţer.